[Solved] Ubuntu na nowym twardzielu z zachowaniem haseł i kont w internecie

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
kuba_new
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[Solved] Ubuntu na nowym twardzielu z zachowaniem haseł i kont w internecie

Post autor: kuba_new »

Witam,
zastanawiałem się nad tytułem wątku tak, aby zamieścić w nim sens mojego problemu i zmieścić się w ograniczonym polu. Do rzeczy...
Mam system 10,04 na twardzielu 80 Giga, mam drugi twardziel na jedną część danych 250 Giga, ostatnio dokupiłem twardziel na resztę danych 1000 Giga. Mam płytę główną z wbudowaną grafiką Intela, ostatnio dokupiłem osobną kartę NVidii. Czas to wszystko uporządkować - czyli na nowo zainstalować cały system. Mam na różnych forach internetowych pozakładane konta, system dzisiaj pamięta (za mnie) wszystkie hasła do nich. Mam prywatne i służbowe konta z dostępem do nich poprzez Evolution (2.28.3) - założone zaraz po instalacji Ubuntu (parę latek temu), w programie tym mam setki maili.
Chciałbym zostawić jeden twardy dysk, ten 1000 Gigowy, na nim zainstalować system ale tak, aby zachować wszystkie hasła dostępowe w Firefoksie, wszystkie maile w Evolution, wszystkie parametry moich kont w Evolution.
I tu moje pytanie do Szanownych Kolegów - jak to zrobić?
Mam kilka pendraków, mam kilka zapasowych twardzieli - z przenoszeniem większej ilości danych poprzez zewnętrzne nośniki pamięci problemu nie będę miał. Ale jak przenieść te wszystkie informacje, o których piszę wyżej?
-----
Wspomniałem o doinstalowaniu karty NVidii - to też jest jeden z powodów, dla których chcę na nowo postawić system. System pierwotnie instalowałem na grafice Intela - do prac biurowych wystarczającej. Kłopoty z oglądaniem filmów oraz kłopoty z obsługą efektów ekranowych zainspirowały mnie do zakupu NVidii - jakiś starszy model. I wtedy straciłem możliwość obserwowania podczas startu systemu paska postępu defragmentacji - ja wiem, że ona się tam dzieje, ale inni użytkownicy komputera dziwią się, że ekran jest czarny, monitor się wyłączył, twardziel drapie i system budzi się dopiero po paru minutach.
Nie to jest jednak głównym powodem nowej instalacji - powodem jest ekologia :-), chcę zostawić jeden twardy dysk.
Ale nie chcę stracić dostępu do moich kont internetowych i mailowych.
Pomożecie? ;-)
Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, 09:39 przez kuba_new, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Re: Ubuntu na nowym twardzielu z zachowaniem haseł i kont w internecie

Post autor: ethanak »

Nie wiem co już masz na tej terówce i jak chcesz ją podzielić, w każdym razie coś w tym stylu:

a) przygotuj tam partycje z uwzględnieniem /home
b) skopiuj tam istniejący /home (domyślam się że jest na tej 250)
c) odłącz pozostałe dyski
d) zainstaluj system, bez formatowania /home (jak zapomnisz i sformatujesz to dziury w niebie nie będzie bo masz to na starym dysku)

Żadne zewnętrzne nośniki nie powinny być potrzebne. Wszystkie dane siedzą wyłącznie w /home o ile sam czegoś umyślnie nie zepsułeś - ale i wtedy nic nie stracisz bo nie kasujesz nic z dysków.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Architektura: x86_64

Post autor: linuxozaurus »

Nie to jest jednak głównym powodem nowej instalacji - powodem jest ekologia :-), chcę zostawić jeden twardy dysk.
Ale nie chcę stracić dostępu do moich kont internetowych i mailowych.
Pomożecie? ;-)
te wszystkie dane masz katalogu użytkownika (/home)

opowiedz mi na pytania
gdzie masz home 80 czy 250?
Chciałbym zostawić jeden twardy dysk, ten 1000 Gigowy, na nim zainstalować system ale tak, aby zachować wszystkie hasła dostępowe w Firefoksie, wszystkie maile w Evolution, wszystkie parametry moich kont w Evolution.
widzę ze na setce chcesz zainstalować system
a więc go sformatuj spod live (podpunkt a przedmówcy)
potem skopiuj cały home na pustą partycję na nowym dysku
możesz pozostałe poza setką odłączyć jeśli nie zamierzasz ich używać lub zostawić jeden z nich
zainstaluj bez formatowania jako ze to jest pierwsza instalacja na nowym dysku (podpunkt d)
na koniec restart komputera i ciesz się nowym systemem
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
kuba_new
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Może niezbyt jasno to napisałem, ale - system mam tylko na 80; oba pozostałe (czyli 250 i 1000) mam tylko dla danych. Po odpięciu 250 i 1000 mam cały i sprawny system - taki jakim go zainstalowałem trzy lata temu.
---
Ale chcę NA NOWO zainstalować cały system - po to, aby już podczas instalacji wykrył NVidię i wszystko inne co domontowałem w ciągu tych 3 lat. Mogę robić eksperymenty, bo mam kilka twardzieli na to. Postanowiłem NA RAZIE nie ruszać niczego na tym systemowym 80 G. Tak na wszelki wypadek - bo jak ma coś nawalić, to na pewno nawali...
---
Już takie próby robiłem - na jakimś twardzielu (20 Giga, staruszek) zainstalowałem od nowa system z oryginalnej płyty Cannonical Ubu 9.04. Potem zrobiłem aktualizację do 10.04 i doinstalowałem to, co mieć muszę. System pięknie chodził - od razu na tej NVidii. Ale nijak nie mogłem odzyskać kont i haseł. Być może wystarczy tylko skopiować jakiś "config", jakiś "cache" z tych Firefoksów i Evolutionów... Wybaczcie - ja jestem TYLKO bardzo zadowolonym użyszkodnikiem Ubuntu, wszelkie konfiguracje to dla mnie zawsze mordęga.
---
Reasumując - chcę mieć jeden twardziel; dajmy na to 20 Giga.
Teraz mam system na 80 Gigowym, ale zajmuje jakieś 15 G.
Mógłbym skopiować to wszystko na tą dwudziestkę ale ja chcę aby już podczas instalacji wykrył mi NVidię.
Dlatego chcę Zainstalować świeżego Ubuntu i tylko potem, po instalacji przekopiować COŚ, co pozwoli mi odzyskać dostęp do kont i poczty.
CO skopiować?
---
Przepraszam, że tak wymieniam różne pojemności twardzieli, ale ja ich mam bardzo dużo. Kiedyś każdy w domu miał swój komputer. Teraz - synowie się wyprowadzili, Żona ma nettopka (z Mintem), ja mam swojego lapka do pracy (z Ubu i XP), został tylko jeden desktop z Ubuntu i z osobnymi kontami, moim i Żony.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Zainstaluj system od nowa, tak jak planujesz, używając tego samego loginu i hasła. Przekopiuj zawartość starego home do nowego. Doinstaluj programy, których nie ma domyślnie.
także = też
tak że = więc
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: norvoles »

Jeśli wymieniłeś kartę, to powinno przecież wystarczyć doinstalowanie sterowników, zamiast kompletnej reinstalacji...
Kłopoty z oglądaniem filmów oraz kłopoty z obsługą efektów ekranowych zainspirowały mnie do zakupu NVidii - jakiś starszy model. I wtedy straciłem możliwość obserwowania podczas startu systemu paska postępu defragmentacji - ja wiem, że ona się tam dzieje, ale inni użytkownicy komputera dziwią się, że ekran jest czarny, monitor się wyłączył, twardziel drapie i system budzi się dopiero po paru minutach.
Napisz co to jest za karta i na jakich sterownikach.
Mógłbym skopiować to wszystko na tą dwudziestkę ale ja chcę aby już podczas instalacji wykrył mi NVidię.
Nie wiem, czemu tak bardzo Ci zależy na wykryciu przy instalacji :P Kartę przecież można uruchomić kiedy się tam chce.

Ale jeśli już chcesz reinstalacji i chcesz zachować hasła i maile, to pewnie wystarczy zrobić backup folderów .evolution i .mozilla. Albo całą partycję /home.
Możesz też partycji /home nie ruszać w ogóle i ustawić jej odpowiedni punkt montowania podczas nowej instalacji. Możliwości jest sporo.
kuba_new
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jest wyraźna różnica pomiędzy świeżą instalacją Ubuntu 9.04 wraz z późniejszą aktualizacją do 10.04, a próbą skopiowania CAŁEGO /home. W tym pierwszym przypadku cały system od razu chodzi na NVidii. Podczas bootowania systemu mam na ekranie pasek postępu; w przypadku defragmentacji (tej w trakcie startu systemu) mam na ekranie obraz i pokazuje co robi i ile procent już zrobił. Mam dostęp do większej ilości opcji ustawiania karty graficznej - mam wiele opcji wymiarów obrazu i mam trzy częstotliwości odświeżania.
Ale nie mam dostępu do kont i poczty.

Jeśli teraz pójdę tą drugą opcją - czyli skopiuję CAŁĄ zawartość /home - natychmiast tracę te możliwości; mam do wyboru tylko jedną opcję pracy w rozdzielczości 1280x1024 (natywną dla monitora) i dwie częstotliwości odświeżania. I tym samym - podczas bootowania mam czarny ekran, obraz pojawia się dopiero podczas wyboru użytkownika.
Ale - faktycznie - mam pocztę i mam wszystkie konta w internecie.

Czyli zachowuje się tak, jak teraz na tej 80 Gigowej, tej z której skopiowałem /home.
Czyli - skopiowanie /home powoduje u mnie skopiowanie całej konfiguracji m.in. poczty, firefoksa, a także karty graficznej.

Dlatego chciałem zrobić nową, świeżą instalację systemu i tylko skopiować COŚ, aby odzyskać pocztę i konta.
----------
Ta karta to: GeForce FX 5200
Sterowniki: 173-14-22

Te sterowniki instalują się SAME podczas instalacji systemu świeżego, na innym twardzielu.
Te same sterowniki ja mam zainstalowane na starej 80 - tu miałem najpierw Intela, a potem (jak dołożyłem NVidię) ja je sam instalowałem.
Dysk, ten z dotychczasowym systemem (ten 80 G) mam podzielony na: / , /home , /swap
Dodatkowe twardziele mam podpięte pod inne złącza SATA; mam do nich dostęp TYLKO ja, po wpisaniu mojego hasła podczas montowania. Jest to fajne dla mnie - Żona nie zna mojego hasła i nic nie jest w stanie mi zepsuć w moich plikach.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

Wiesz - łatwiej coś skopiować i wykasować co niepotrzebne, niż kopiować to co potrzebne po to, aby się za tydzień zorientować, że nie skopiowałeś pliku xxx.txt w którym miałeś Bardzo Ważne Dane.
kuba_new
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No, wiem... Dlatego też nie mam najmniejszego zamiaru pozbywać się tej 80-tki, tej z aktualnie zainstalowanym systemem. Wszystkie istotne dla mnie dane mam pokopiowane na innym twardzielu, na jeszcze jednej tysiączce.
Miałem już przygodę z Ubuntu - straciłem wszystkie zdjęcia - zapomniałem, że sda1 to nie hd1 w grubie, ale hd0.
Dlatego teraz wszystkie eksperymenty robię na zupełnie innych twardzielach. Odpinam tą 80-tkę, podpinam 20-tkę i na niej instaluję - a to Kubuntu, a to Sabayona, a to XYZ i się bawię... Jak pisałem wyżej mam tych twardzieli z dziesięć, pozostałości po czterech komputerach. I tylko chcę zaoszczędzić węgla palaczowi w elektrowni - chcę zostawić jeden twardziel; resztę mogę wsuwać w szufladki w zależności od potrzeb.
---
A wracając do meritum - musi być jakiś plik (lub kilka plików) zawierających wszystkie dane odnośnie Firefoksa i Evolution.
Na razie "pa" Wszystkim Pomocnikom - jadę usunąć awarię... Taka praca.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

katalog .mozilla - wszystko co tyczy firefoxa (evolution nie używam więc nie wiem ale pewnie jakiś podobny)
ale...
nie jestem pewien gdzie fx trzyma hasła!
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: norvoles »

Czyli - skopiowanie /home powoduje u mnie skopiowanie całej konfiguracji m.in. poczty, firefoksa, a także karty graficznej.
Nie, bo ustawienia grafiki nie siedzą w /home, ale w pliku /etc/X11/xorg.conf (z reguły). W /home mogą siedzieć co najwyżej ustawienia konfiguratorów. Linux nie trzyma ustawień systemu w /home, są tam ustawienia programów używanych przez usera.
Dlatego chciałem zrobić nową, świeżą instalację systemu i tylko skopiować COŚ, aby odzyskać pocztę i konta.
W Twoim przypadku są to foldery: .evolution i .mozilla w katalogu domowym.

Jak dla mnie, jedyne co musisz zrobić to zainstalować i skonfigurować sterownik grafiki. Nie ma znaczenia kiedy system wykryje tą kartę i kiedy zainstaluje (lub sam zainstalujesz) sterowniki. I czemu nie instalujesz od razu 10.04?
Natomiast czarny ekran, to jest problem z konfiguracją.
kuba_new
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam, wróciłem z tej awarii.
Porobiłem w czasie łikendu próby - nie wiem co ja mam "pokopane" w moim systemie, ale jak skopiuję całe /home, to ciągle mam problemy z wyświetlaniem. Jeśli skopiuję jedynie zawartość kropkamozilla i kropkaevolution to wyświetlanie mam idealne i odzyskany dostęp do kont i haseł w internecie.
W przypadku przenoszenia na inny system (np. na Sabayona, Minta) trzeba tam, w tym innym systemie, mieć najpierw zainstalowanego firefoxa i evolution. Potem skopiować zawartość kropkamozilla - to daje pełne odtworzenie firefoksa wraz z zakładkami i zainstalowanymi dodatkami; ale aby odzyskać pocztę - nie wystarczy kopiowanie kropkaevolution!!! Należy w programie evolution (w tym pierwszym systemie, tym z którego chcę ratować dane) zrobić bekap całej poczty - a potem, w tym drugim systemie należy przywrócić dane z bekapu. I tu niezbędne jest hasło dostępu do mojego konta email - bekap danych się bez hasła nie odbędzie.
W przypadku przejścia z Ubuntu na Ubuntu wystarczyło jedynie przekopiowanie kropkaevolution.
---
Dziękuję Wszystkim za pomoc i za poświęcony dla mnie Wasz czas.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”