zastanawiałem się nad tytułem wątku tak, aby zamieścić w nim sens mojego problemu i zmieścić się w ograniczonym polu. Do rzeczy...
Mam system 10,04 na twardzielu 80 Giga, mam drugi twardziel na jedną część danych 250 Giga, ostatnio dokupiłem twardziel na resztę danych 1000 Giga. Mam płytę główną z wbudowaną grafiką Intela, ostatnio dokupiłem osobną kartę NVidii. Czas to wszystko uporządkować - czyli na nowo zainstalować cały system. Mam na różnych forach internetowych pozakładane konta, system dzisiaj pamięta (za mnie) wszystkie hasła do nich. Mam prywatne i służbowe konta z dostępem do nich poprzez Evolution (2.28.3) - założone zaraz po instalacji Ubuntu (parę latek temu), w programie tym mam setki maili.
Chciałbym zostawić jeden twardy dysk, ten 1000 Gigowy, na nim zainstalować system ale tak, aby zachować wszystkie hasła dostępowe w Firefoksie, wszystkie maile w Evolution, wszystkie parametry moich kont w Evolution.
I tu moje pytanie do Szanownych Kolegów - jak to zrobić?
Mam kilka pendraków, mam kilka zapasowych twardzieli - z przenoszeniem większej ilości danych poprzez zewnętrzne nośniki pamięci problemu nie będę miał. Ale jak przenieść te wszystkie informacje, o których piszę wyżej?
-----
Wspomniałem o doinstalowaniu karty NVidii - to też jest jeden z powodów, dla których chcę na nowo postawić system. System pierwotnie instalowałem na grafice Intela - do prac biurowych wystarczającej. Kłopoty z oglądaniem filmów oraz kłopoty z obsługą efektów ekranowych zainspirowały mnie do zakupu NVidii - jakiś starszy model. I wtedy straciłem możliwość obserwowania podczas startu systemu paska postępu defragmentacji - ja wiem, że ona się tam dzieje, ale inni użytkownicy komputera dziwią się, że ekran jest czarny, monitor się wyłączył, twardziel drapie i system budzi się dopiero po paru minutach.
Nie to jest jednak głównym powodem nowej instalacji - powodem jest ekologia

Ale nie chcę stracić dostępu do moich kont internetowych i mailowych.
Pomożecie?