Shevchenko1987 pisze:Działanie cpufreqd – wersja dynamiczna polega na włączeniu, w przypadku pracy na baterii trybu ondemand - przy zakresie zmiany dynamicznej taktowania od 50-100 %. Podłączenie zasilania (AC) jest równoznacznym z ustawieniem pracy procesora na tryb performance, co oznacza 100 % częstotliwości standardowej dla danego układu CPU. W przypadku pracy na baterii, gdy system wykryje konieczności podniesienia częstotliwości (znaczne obciążenie pracą procesora) następuje chwilowy skok częstotliwości do 100 %.
Chyba średnio to się nadaje do laptopy.

Chodzi mi konkretnie o ustawienie performance na zasilaniu AC. Wiatrak będzie wył, a temperatura rosła, więc chyba lepiej zostać na ondemand.
hmm z moich doświadczeń wynika, ze nic nie wyje

. Wszystko zależy od poprawnej konfiguracji sprzętu. Po to włączam w kernelu NO_HZ, aby system w trybie idle praktycznie nie wybudzał procesora – zresztą testuje opcje jeszcze pogłębiające No_HZ na RCU

. Moim zdaniem tryb ondemand jest dobry ... ale na mega mocne procesory. Po prostu czas reakcji systemu = przejście do pełnej mocy dla sprzętu słabszego niż np. iCore 5 z 4 rdzeniami i ok. 2.5 GHz, albo podobny AMD, jest zbyt długi. Oznacza to "lagi" i odczuwalne spadki w responsywności maszyny. Po prostu na AC ma dawać pełną moc ... a jesli system jest źle skonfigurowany, to niestety wybacz "wiatrak będzie wył"

. Muszę chyba to napisać wyraźnie na stronach ze skryptami i kernelami, że dopiero odpowiednie połączenie: mojego kernela [danej wersji], skryptów i wpisów [odpowiednich do architektury] w GRUB oraz odpowiednia konfiguracja usług systemowych, da oczekiwane rezultaty = wyższa wydajność, responsywność, mniejsza zasobożerność i energooszczędność - w tym niższa temperatura pracy. Bark, któregoś z elementów zaburza całą koncepcje i na pewne nie będzie działać zgodnie z moimi zamierzeniami.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl