Testujemy 12.04 LTS Precise

Awatar użytkownika
radius
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Testujemy 12.04 LTS Precise

Post autor: radius »

gregory003 pisze:@radius
12.04 z Unity nie tylko mniej obciąża CPU, ale też zabiera mniej pamięci niż XFCE, choć ciągle około 800MB (gdzie te czasy, gdy Ubu śmigało z 512 MB RAM? Ech...). Choć możliwe że jakieś usługi w tle (rozumiem że 11.10 wykorzystujesz do pracy i masz tam zainstalowane co ci potrzeba a 12.04 tylko testujesz?) obciążały pamięć w 11.10 pod Unity i XFCE.
Prawda na co dzień używam XFCE więc kilka programów w tle mogło zjadać pamięć.
patrixon78
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: patrixon78 »

Ile średnio Wam zabiera ramu i procka Ubuntu 12.04 z Unity z uruchomioną przeglądarka firefox i np. Gimpem?
Awatar użytkownika
radius
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: radius »

patrixon78 pisze:Ile średnio Wam zabiera ramu i procka Ubuntu 12.04 z Unity z uruchomioną przeglądarka firefox i np. Gimpem?
Gimp nie jest domyślnie instalowany a ja go specjalnie nie będą instalował. Z otwartym Firefoxem Monitor Systemu pokazuje zużycie 580MB a polecenie top w terminalu

Kod: Zaznacz cały

top - 17:55:31 up 10 min,  1 user,  load average: 0.41, 1.71, 1.37
Tasks: 190 total,   1 running, 189 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
Cpu(s):  1.5%us,  1.0%sy,  0.0%ni, 97.3%id,  0.2%wa,  0.0%hi,  0.0%si,  0.0%st
Mem:   4045136k total,  1128528k used,  2916608k free,    51200k buffers
Swap:        0k total,        0k used,        0k free,   450696k cached
Awatar użytkownika
PawelBDS
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: PawelBDS »

Czy ktoś z was korzysta z Ubuntu one w 12.04 ? Mi coś się sknociło i teraz przy uruchomieniu UO pokazuje się okno logowania ale po wpisaniu danych (mail, hasło) nie da się potwierdzić konta tzn. przycisk zaloguj jest nie aktywny tak samo jest z przyciskiem przypomnienia hasła....
-------------> www.facebook.com/fundacjaogony.net <---------------------

Wejdź, kliknij "Lubię", Pomóż budować PIERWSZE w Polsce schronisko dla małych zwierząt.
jastek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: jastek »

Ja mam ten sam problem z Ubuntu One, tylko u mnie nie działa od początku po instalacji Ubuntu 12.04.
nikczemnik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: nikczemnik »

U mnie działa i działało od początku.
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Linuxoholic »

infort pisze:
gregory003 pisze: Da się już używać 12.04 jako podstawowy system?
Niestety na to pytanie nie da się prosto odpowiedzieć, każdy powinien sam sprawdzić. Moim zdaniem jednak jeszcze nie można.
Najlepiej sprawdzić na własnym sprzęcie, bo każdy inny, jednemu może działać wszystko, innemu coś sypać.
Na moim Netbooku od początku lutego używam 12.04 i spisywał się rewelacyjnie jak na fazę Alpha, od początku marca gdy wszedł w fazę Beta postanowiłem zainstalować na pozostałym dobytku sprzętowym jaki posiadam, jak na razie wszystko śmiga jak należy. Dodam że instalowałem prosto z neta NetBoot, zamiast Unity korzystam z Gnome 3 Shell (wedle gustu).

Już nawet klientom instaluję Ubuntu 12.04 z Gnome 3, jeszcze żaden się nie skarżył, z moich odczuć wersje 11.04 i 11.10 były niedorobione, prawdopodobnie wina niedorobionego Unity.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

ja odpaliłam wczoraj live i 3 errory związane z synapticem i brak możliwości zainstalowania powertopa bez aktualki i się sypie (moim staniem mniej stabilny niż wczesna alpcha z grudnia)
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Lozohcum
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: Lozohcum »

Nie pamiętam co wtedy robiłem ale jakiś czas temu coś trochę uszkodziłem w systemie i teraz np. gdy chcę zainstalować aktualizacje to wywala mi błąd "Failed to lock /var/cache/apt/archives/lock", wie ktoś jak to naprawić? Albo zrobić jakiś uniwersalny repair systemu? Sorry za noobskie pytania ale nie siedzę w temacie ubuntu na tyle długo żeby takie wiedzieć
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Lozohcum pisze:Nie pamiętam co wtedy robiłem ale jakiś czas temu coś trochę uszkodziłem w systemie i teraz np. gdy chcę zainstalować aktualizacje to wywala mi błąd "Failed to lock /var/cache/apt/archives/lock", wie ktoś jak to naprawić? Albo zrobić jakiś uniwersalny repair systemu? Sorry za noobskie pytania ale nie siedzę w temacie ubuntu na tyle długo żeby takie wiedzieć
Usuń plik lock wskazany przez komunikat, znajdujący sie w /var/cache/apt/archives/.
Awatar użytkownika
Lozohcum
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Kontakt:

Post autor: Lozohcum »

Usunąłem przed chwilą cache, zrestartowałem system i już nie ma tego błędu. Dzięki za odp. Teraz pobiera mi 368 plików aktualizacji, trochę to potrwa ;]
Cieniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: Cieniek »

Nie rozumiem dlaczego jeśli jakiś program ma kilka okien to nie mogę ich szybko przełączać alt-tabem, tylko muszę czekać aż rozwinie się całą grupa. Całe to grupowanie mnie denerwuje. I to samo z grupowaniem jest na pasku Unity.

Nowy Nautilus też się trochę ze mną drażni - zawsze używam go do kopiowania plików w trybie dwukolumnowym [F3], który teraz zmienia rozstaw kolumn wg własnego widzimisię. Ponadto ciężko jest przełączyć się do widoku listy (zostaje tylko skrót [ctrl]+[2]). A na koniec spróbujcie zmienić ręcznie rozstaw kolumn, gdy po najechaniu myszką pasek rozdzielający zmienia się w uchwyt do przesuwania zawartości pionowej (Grrr...).

Teraz pytanie do publiczności: czy ktoś mógłby spróbować w indicator-weather wpisać położenie Wrocław? Inne położenia działają, a Wrocław pusty.
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Cieniek pisze:Nie rozumiem dlaczego jeśli jakiś program ma kilka okien to nie mogę ich szybko przełączać alt-tabem, tylko muszę czekać aż rozwinie się całą grupa.
Nie wiem jak w Unity, ale w Gnome 3 do przełączania pomiędzy oknami tego samego programu służy Alt+F6, co też jeszcze daje trochę do życzenia.
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

Miałem Alpha 2 jako podstawowy system przez jakiś czas. Praktycznie 0 problemów. Beta 1 i się zaczęło sypanie Errorami :-x :/ Jeszcze wywalili to dodge windows którego używałem :evil: Global Menu wg mnie wyglądało lepiej w 11.10. Nie wiem w jakim kierunku Cannonical i ich Unity zmierza.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Cieniek pisze: Teraz pytanie do publiczności: czy ktoś mógłby spróbować w indicator-weather wpisać położenie Wrocław? Inne położenia działają, a Wrocław pusty.
Faktycznie - Wrocław popadł w niełaskę :cry:
pioruns
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: pioruns »

Szczegółowy status nt. postępu pracy nad Ubuntu 12.04 LTS:
http://status.ubuntu.com/ubuntu-precise/
Na dzień dzisiejszy 18 marca 2012, ogółem 68% z 2943 zadań zostało wykonanych. Aby zdążyć ze wszystkim do zakończenia cyklu (zostało 28 dni), programiści muszą finalizować około 34 zadań dziennie.
Jeśli chodzi o postęp prac dla poszczególnych odmian Ubuntu, to na czele jest - tak samo jak przed miesiącem - Xubuntu - 93% wykonanych zadań, za nim Ubuntu-Studio z 86%, za nim Edubuntu z 83%. Na szarym końcu Lubuntu i Kubuntu - odpowiednio 61 oraz 60%.
Podsumowanie - w porównaniu ze statystykami, które wrzuciłem tu wcześniej:
  • 16 listopada 2011: ogółem 12% z 1641 zadań zrobionych, 13 zadań dziennie, aby zdążyć do zakończenia cyklu.
    16 grudnia 2011: ogółem 22% z 2299 zadań zrobionych, 19 zadań dziennie, aby zdążyć do zakończenia cyklu.
    16 stycznia 2012: ogółem 38% z 2299 zadań zrobionych, 23 zadań dziennie, aby zdążyć do zakończenia cyklu.
    17 luty 2012: ogółem 59% z 2928 zadań zrobionych, 25 zadań dziennie, aby zdążyć do zakończenia cyklu.
    18 marzec 2012: ogółem 68% z 2943 zadań zrobionych, 34 zadań dziennie, aby zdążyć do zakończenia cyklu.
Tym razem nie przybyło prawie żadnych nowych zadań. Nowe Ubuntu jest już prawie na ukończeniu. Jedno już jest pewne - do zakończenia prac został miesiąc, potem ekipa zabiera się za następne wydanie, a przy LTS zostanie tylko część deweloperów, którzy będą łatać błędy. A tych, widząc po tych statystykach, na pewno będzie niemało... :mrgreen:
Registered Linux user #454644 ---> https://linuxcounter.net/
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

pioruns pisze:Szczegółowy status nt. postępu pracy nad Ubuntu 12.04 LTS:
http://status.ubuntu.com/ubuntu-precise/
Na dzień dzisiejszy 18 marca 2012, ogółem 68% z 2943 zadań zostało wykonanych. Aby zdążyć ze wszystkim do zakończenia cyklu (zostało 28 dni), programiści muszą finalizować około 34 zadań dziennie.
Jeśli chodzi o postęp prac dla poszczególnych odmian Ubuntu, to na czele jest - tak samo jak przed miesiącem - Xubuntu - 93% wykonanych zadań, za nim Ubuntu-Studio z 86%, za nim Edubuntu z 83%. Na szarym końcu Lubuntu i Kubuntu - odpowiednio 61 oraz 60%.
Podsumowanie - w porównaniu ze statystykami, które wrzuciłem tu wcześniej:
  • 16 listopada 2011: ogółem 12% z 1641 zadań zrobionych, 13 zadań dziennie, aby zdążyć do zakończenia cyklu.
    16 grudnia 2011: ogółem 22% z 2299 zadań zrobionych, 19 zadań dziennie, aby zdążyć do zakończenia cyklu.
    16 stycznia 2012: ogółem 38% z 2299 zadań zrobionych, 23 zadań dziennie, aby zdążyć do zakończenia cyklu.
    17 luty 2012: ogółem 59% z 2928 zadań zrobionych, 25 zadań dziennie, aby zdążyć do zakończenia cyklu.
    18 marzec 2012: ogółem 68% z 2943 zadań zrobionych, 34 zadań dziennie, aby zdążyć do zakończenia cyklu.
Tym razem nie przybyło prawie żadnych nowych zadań. Nowe Ubuntu jest już prawie na ukończeniu. Jedno już jest pewne - do zakończenia prac został miesiąc, potem ekipa zabiera się za następne wydanie, a przy LTS zostanie tylko część deweloperów, którzy będą łatać błędy. A tych, widząc po tych statystykach, na pewno będzie niemało... :mrgreen:
Bingo :) Ja osobiście czekam na Xubuntu. Dziś zainstalowałem sobie na swojej "testowej" partycji Daily Build w miejsce Mint LXDE. Unity 2D - tragedia. Zacina się, są problemy z panelem. Unity 3D - Nie podoba mi się i tyle :/
Po zainstalowaniu Gnome-Shell i Lxde w 15 minut zdążyłem: Unieruchomić Gnome classic, rozwalić Gnome - Shell i Unity 2D :clap: :clap: :clap: I wcale nie żartuję :-x Po włączeniu Gnome Classic wywaliło błąd i panel przestały działać, W Unity 2D panel się zacinał cały czas. A potem... po uruchomieniu systemu i zalogowaniu na jakiekolwiek środowisko po 10 sek wywalało mi wszystko i był tryb tekstowy :P
Partycję zrównałem z ziemią, zreperowałem GRUBA i wróciłem na swój podstawowy sprawdzony system (Xubuntu) :P Nie polecam tego na razie instalować :D Alpha 2 naprawdę było stabilniejsze :D
infort
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: infort »

Funnykris pisze: Nie polecam tego na razie instalować :D Alpha 2 naprawdę było stabilniejsze :D
Nie jest wcale tak źle. Dziś przeniosłem instalację z Virtualboxa na wolne partycje komputerów, żeby zobaczyć, na co tak wszyscy narzekają. Próbowałem system zawiesić, obciążałem go róznymi programami. Nie udało mi się, nic sie nie zacina (mówię o systemie bo programy zdarza się że się wieszają). Unity chodzi tak samo dobrze jak w 11.10, drobne korekty w ustawieniach i jest super. Szybko i stabilnie. HUD działa... i na razie tyle dobrego mozna powiedzieć, bo miało być inteligentnie a jest tak sobie jeśli chodzi o podpowiedzi. Tradycyjnie nie działa przełączanie okien podczas przenoszenia myszą obiektów - chyba to już tak zostanie. Można się wspomóc klawiaturą, tylko że czasami to nie działa i nie ma sposobu się dowiedzieć dlaczego...
Sporadycznie system zgłasza błędy ale nie powoduje to zawieszenia się ani samego środowiska ani programu. Najwięcej błędów zgłasza menadżer aktualizacji. Poprawiany zresztą średnio co kilka dni, ot ironia losu.
Unity 2D (uzywa tego ktoś?) faktycznie troszkę chodzi ciężkawo, dziś kolejna aktualizacja środowiska, chyba poprawią. Gnome shell - wywalił kilka błędów przy próbie instalacji, ale ruszył i da się używać. O dziwo w 12.04 na netbooku Unity jest teraz szybsze niż Gnome shell, odwrotnie niż do tej pory. Na laptopie bez różnicy.
Wniosek jeden - używasz Unity to system 12.04 będzie idealny, jesli szukasz protez w rodzaju 2D czy nie daj boże tego dziwactwa Gnome classic to omijaj z daleka i zainstaluj Xubuntu.
Toshiba C850 i3-3210M 4GB RAM, Intel HD4000, Ubuntu 14.04
Samsung N145 Lubuntu 14.04

www.bezpieczneubuntu.pl
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: Jarni »

Po dzisiejszej akutalizacji wykrzaczył mi się Ubuntu-Tweak

Kod: Zaznacz cały

ubuntu-tweak
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/ubuntu-tweak", line 72, in <module>
    window = UbuntuTweakWindow(feature=options.feature, module=options.module)
  File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/ubuntutweak/main.py", line 292, in __init__
    tweaks_page = FeaturePage('tweaks')
  File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/ubuntutweak/main.py", line 178, in __init__
    viewport = Gtk.Viewport(shadow_type=Gtk.ShadowType.NONE)
TypeError: __init__() got an unexpected keyword argument 'shadow_type'
A z rzeczy może mniej istotnych acz ładnych w wczorajszej aktualizacji wszedł poprawiony plymouth, myszka dostała nowy imidż, oraz nowa kolorystyka lightdm.
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Czy w Xubuntu 12.04 planowane jest wprowadzenie Xfce 4.10?
Zablokowany

Wróć do „Precise Pangolin”