Dysk twardy - liczba ponownie przydzielonych sektorów

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Daniel M
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Dysk twardy - liczba ponownie przydzielonych sektorów

Post autor: Daniel M »

Około 2 lata temu zainstalowałem sobie Ubuntu. Po instalacji systemu za pomocą "narzędzia do obsługi dysku" zerknąłem sobie do danych smart 2 dysków i w przypadku jednego z nich sygnalizowany był problem z liczbą ponownie przydzielonych sektorów.
2 lata temu były takie wyniki:
Uśredniona: 100
Najniższa: 100
Próg: 36
Wartość: 6 sektorów
Około 4 miesiące temu sytuacja wyglądała i wygląda tak:
Uśredniona: 100
Najniższa: 100
Próg: 36
Wartość: 7 sektorów
Czyli po około 2 latach doszedł 1 sektor.

W internecie wyczytałem, że jeśli liczba błędnych sektorów nie wzrasta to jest ok. Jak widać nie tak dawno doszedł koleiny sektor i związku z tym ma pytanie:
1. Czy ten dysk nie jest już taki pewny i należałoby ważne dane przenieść na drugi (on jest bez błędów)?
2. Wzrost aż (a może tylko) o 1 błędny sektor po około 2 latach chodzenia dysku to oznaka, że dysk zaczyna się sypać, czy może dobrze się trzyma?
Awatar użytkownika
soulreaver1
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Dysk twardy - liczba ponownie przydzielonych sektorów

Post autor: soulreaver1 »

Jeśli masz na nim ważne dane to oczywiście należy je przenieść na inny nośnik. Diagnostyka SMART jest właśnie po to aby cię ostrzec o ewentualnych problemach przed końcem życia dysku i dać ci czas na backup danych. Możliwe że dysk będzie działał jeszcze przez wiele lat, ale równie dobrze jego stan może się też bardzo szybko pogorszyć i zniszczyć twoje dane.
Tak naprawdę to w przypadku komputera stacjonarnego najlepszym rozwiązaniem była by konfiguracja nadmiarowości danych (Raid1). Wtedy można dopuścić że jeden dysk może mieć kilka bad sektorów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”