Czytacie Chipa? To przeczytajcie.

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
caViator
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Re: Czytacie Chipa? To przeczytajcie.

Post autor: caViator »

artk2 pisze: A tak a propos: czy ktoś może tego psa skopiował? Jeśli tak to niech da tu linka, by wszystko było jasne dla tych, którzy oryginalnej wersji artykułu już nie zobaczą.
Jeszcze jest w cache http://webcache.googleusercontent.com/s ... ent=ubuntu

Kod: Zaznacz cały

http://www.chip.pl/images/2012/04/17/Untitled3.jpg
EDIT:
o już nie ma.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: linuxozaurus »

caViator pisze:
artk2 pisze: A tak a propos: czy ktoś może tego psa skopiował? Jeśli tak to niech da tu linka, by wszystko było jasne dla tych, którzy oryginalnej wersji artykułu już nie zobaczą.
Jeszcze jest w cache http://webcache.googleusercontent.com/s ... ent=ubuntu

Kod: Zaznacz cały

http://www.chip.pl/images/2012/04/17/Untitled3.jpg
EDIT:
o już nie ma.
Ja nie znalazłam tego obrazka na innej stronie niż chipa.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04

Post autor: andres88pl »

O szanowni redaktorzy zobaczyli co się dzieje podkulili ogonek i usunęli pieska. Dziwne to by było wtedy jak by tego obrazka nie usunęli, zobaczyli co zrobili ( anty reklamę ) ,że byle pismak może napisać te obrażające bzdety a oni to wydają czyli ich prestiż = zero. Napisali że co złego to nie chip no niestety co się stało to się nie odstanie mogli o tym pomyśleć przed drukiem. Dla mnie stracili autorytet!!!!!!!!
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Dla mnie stracili autorytet!!!!!!!!
Dla mnie tez ale nie przez te pismaki. Tylko przez to ze ze to gazeta dla windziarzy.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Tak dokładnie ale głównie ,że to wydali a mnie nie przeszkadza niech sobie maja to zakichane pisemko od siedmiu boleści byle zostawili społeczność ubuntu w spokoju. Pozdrowionka Linuxozaurus-ko! Trzeba bronić to co nasze bo inaczej wejdą nam na głowy...
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Trzeba bronić to co nasze bo inaczej wejdą nam na głowy...
Hehe ale oni mi nie wejdą mi na głowę (nie jestem skłonna prenumerować tego pisma).
pcworld jest lepszym pismem z tej kategorii.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Piesek: http://dl.dropbox.com/u/2763754/Untitled-3.jpg :wink:
A tu odpowiedź, a zarazem zachęta do dyskusji na temat wpisu na blogu: http://www.chip.pl/blogi/bla-bla-bla/ch ... jacy-pies/
Jednym słowem, jak zwrócić na siebie uwagę i zwiększyć ruch na stronie. ;-)
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Ale to Bear7 działa tylko raz... napisałem co o nich sądzę i nie chce o nich więcej słyszeć, tak nie zdobywa się czytelników tylko ich zniechęca. Chip-Rest In Peace!
Awatar użytkownika
ABCD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: WindowMaker

Post autor: ABCD »

No jednak Chipa jako gazety czy firmy bym się nie czepiał. Jak wół stoi po wpisem na blogu.
{Powyższy materiał jest wpisem blogowym, nie artykułem i w związku z tym ma prawo, a wręcz obowiązek być opisem subiektywnych przemyśleń i wrażeń autora.
Autor nie jest pracownikiem CHIP.pl, a jego opinia nie wyraża opinii redakcji. }
I to tyle.
Na początku było słowo, sądząc po tym co jest teraz musiało być niecenzuralne.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

Post autor: ethanak »

Czym innym jest wyrażanie zdania przez redakcję, a czym innym obraźliwy wpis na blogu (nie komentarz). Gdyby autor psioczył na Ubuntu, Linuksa i Teda Kaczynskiego to jego sprawa, durny jest to psioczy. Ale użył bardzo w moim odczuciu obraźliwych sformułowań (dobry prawnik zrobiłby z niego papier toaletowy używany). I redakcja zgadzając się na umieszczenie owych sformułowań pod sztandarem pisma (czyli w domenie pisma) daje jasno do zrozumienia, iż łamanie jeśli nie prawa, to przynajmniej zasad dobrych obyczajów odbywa się za jej przyzwoleniem. Ergo: ponosi pełną odpowiedzialność za treść owego artykułu.

A tekst dopisany przez redakcję pojawił się grubo po artykułu owego opublikowaniu.
Awatar użytkownika
ABCD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

ethanak pisze:A tekst dopisany przez redakcję pojawił się grubo po artykułu owego opublikowaniu.
No.. ciężko jest siedzieć 24 godziny na dobę i czytać każdy wpis na blogach, stąd opóźnienie, tak mniemam, poza tym nie da się wszystkich właścicieli portali obarczyć odpowiedzialnością za wszystkie wpisy blogerów tylko dlatego że obrażają czyjeś uczucia a wpis nie został usunięty. Blogi tak nie działają, no chyba że cenzura nam odpowiada. Jeśli wpis złamał prawo lub ktoś poczuł się urażony tak jak sugerujesz może napisać pozew do sądu. ;) Choć to IMHO byłby jeszcze większy idiotyzm niż sam ten wpis. Redakcja prawa nie złamała. Poza tym Chip ma na swym koncie szereg artykułów, w tonie kompletnie odmiennym od tego, na tematy około Linuksowe. Wpis jednego ignoranta miałby być od tego ważniejszy?
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: Shimmy »

ABCD pisze:
ethanak pisze:A tekst dopisany przez redakcję pojawił się grubo po artykułu owego opublikowaniu.
No.. ciężko jest siedzieć 24 godziny na dobę i czytać każdy wpis na blogach, stąd opóźnienie, tak mniemam, poza tym nie da się wszystkich właścicieli portali obarczyć odpowiedzialnością za wszystkie wpisy blogerów tylko dlatego że obrażają czyjeś uczucia a wpis nie został usunięty. Blogi tak nie działają, no chyba że cenzura nam odpowiada. Jeśli wpis złamał prawo lub ktoś poczuł się urażony tak jak sugerujesz może napisać pozew do sądu. ;) Choć to IMHO byłby jeszcze większy idiotyzm niż sam ten wpis. Redakcja prawa nie złamała. Poza tym Chip ma na swym koncie szereg artykułów, w tonie kompletnie odmiennym od tego, na tematy około Linuksowe. Wpis jednego ignoranta miałby być od tego ważniejszy?
Aż tak prowokacyjne wpisy się usuwa, podobnie jak robią to dobreprogramy.pl. Jak dla mnie to żałosna próba podbicia oglądalności, potwierdzili to artykułem rodem niczym z Faktu który podlinkował wyżej bear7.. EOT.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

Wpis jednego z naszych współpracowników wywołał burzę komentarzy, otrzymaliśmy też kilka listów, które przytaczamy poniżej.
Ten cytat pochodzi z poniższego artykułu:
http://www.chip.pl/blogi/bla-bla-bla/ch ... jacy-pies/
Poza tym, nie zachowujmy się jak dzieci. Skoro dają możliwość "zabawy na własnym podwórku", to ponoszą odpowiedzialność za to, co tam się dzieje. A późniejsze wypowiedzi typu "to nie moja ręka" to brak odwagi i przyjęcia odpowiedzialności. Poza tym, jeżeli faktycznie stwierdzili by, że był to błąd, zmusili by autora do usunięcia wpisu. Tego nie zrobili (tak mi się przynajmniej wydaje). Moim zdaniem, jest to oznaka tego, że się pod tym podpisują. Jak już wcześniej zaznaczyłem. Wyżej cenię sobie FAKT, jak to czasopismo. Chyba nawet na PUDELKA częściej zaglądam... :wink:

-- 19 kwi 2012 12:15 --

Nie dbam za bardzo o opinię takich czasopism. Są dla mnie stratą czasu oraz pieniędzy. Nie widzę także sensu w komentowaniu pod danym artykułem. Wiem, że najlepszą obroną jest atak. Ale ten atak powinien być przemyślany. Premiera 12.04 się zbliża. Dlaczego nie wykorzystać ten fakt, napisać artykuł, w którym będzie zawarta odpowiedź na poniższe artykuły z CHIPA - oczywiście, chodzi mi w tym wypadku o KONSTRUKTYWNĄ KRYTYKĘ, przedstawioną w zabawny sposób: tak aby nie zniżyć się do ich poziomu. Artykuł ten można podesłać do innych, niezaprzyjaźnionych z CHIPem, redakcji. Być może oszczędzimy komuś czasu i któraś zdecyduje się na publikację...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Foka0111
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Foka0111 »

Miałem kolekcję Chipów z kilku lat.
Kiedyś był dział poświęcony Linuxowi.
Pamiętam numer,gdzie na pierwszej stronie 3 redaktorów-użytkowników zachwalało swój system na którym pracowali "MAC Linux i Windows"
Przy prezentacji jakiegoś programu zawsze podawali na jakie systemy są przeznaczone.
Jak widać,nastąpił jakiś przełom w stosunku do linuxa i zwrot o 180 stopni.
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Szkoda, mnie zamurowało kiedyś to było bardzo dobre pismo... czas leci odchodzi stara gwardia doświadczonych redaktorów, przychodzą inni nie radzą sobie... myślą ze skandalem wywołają zainteresowanie.... nie tedy droga panowie....
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Miałem kolekcję Chipów z kilku lat.
Kiedyś był dział poświęcony Linuxowi.
U mnie jest podobnie i był nawet kwartalnik o linuxie chipa ale po było jeszcze przed upadkiem entera.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: sir_herrbatka »

Panie i panowie, ze smutkiem dostrzegam jak żałosne jest moje życie, wypełnione katorgą umartwiania się linuxem. Dopiero ten artykuł otworzył mi oczy. Dzięki instalacji windowsa z pewnością stanę się lepszym człowiekiem i dziś mogę powiedzieć tylko, że rozmowa z wami była prawdziwą przyjemnością ale mogę wam jedynie życzyć używania jedynego, prawdziwego systemu operacyjnego.

Oh, jak mnie poruszył ten artykuł!
Awatar użytkownika
Edek919
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Edek919 »

Jednak mam lepszy pomysł. Aby sprawdzić jak to jest używać Linuxa spróbuj od jutra wchodzić do domu oknem, zacznij brać prysznic w zimnej wodzie, zmień swoją nową 50-calową plazmę na starego Rubina bez pilota i na wszelki wypadek w każdy poranek wysmaruj się własnymi odchodami. Potem postaraj się uwierzyć, że faktycznie twoje życie stało się lepsze. Użytkownicy Linuksa mają to opanowane do perfekcji.
Czytaliście to.
Jednak to proste! Przecież jesteś użytkownikiem Linuksa, kochasz swoją linię poleceń, czyli interfejs komputerowy, który pojawił się zaraz po liczydłach. Wystarczy wpisać "sudo pm-hibernate" i poczekać co się stanie. Jak się zawiesi, to masz problem i nic nie pomoże. Jak zadziała, świetnie. Możesz zamiast zamykania klapy notebooka po prostu odpalać tą komendę. Niewygodne? Wytłumacz to sobie jakoś, albo wykonuj w ramach treningu bezwzrokowego pisania na klawiaturze. Dasz radę. Możesz też przywrócić hibernację do menu systemowego, ale prościej byłoby mi wyjaśnić zasady fizyki kwantowej.
Czy to jakieś żarty.
A ciekawe na czym to pisał na Windowsie 2000 lub 98.
Nie zamierzam pisać o tym że Windows jest do bani, ale o tym że gościu przesadził.
Ta strona to wg mnie to wróg publiczny nr.1 Linuxa.
Ale żeby napisać taki chamski artykuł to przesada.
Ja zamierzam pobrać Ubuntu 12.10 i zainstaluje go na swojego nowego laptopa.
Ale komentarze takiego typu.
Nie bój się też używać wulgarnych słów i otwartego ognia do osoby, która będzie cię zachęcała do instalacji Ubuntu.
W pełni na to zasługuje.
:evil:
Z to nadaje się tylko na rozprawę w sądzie.
Ten kto to pisał nigdy na oczy nie widział linuxa i poco się wypowiada.
Awatar użytkownika
ABCD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tak na marginesie swego czasu latał sobie po sieci taki clipart.. chłopiec sikający na logo Windowsa... no i tam było widać wyraźnie że oddaje mocz na to logo. Ciekawe czy ktoś ścigał sądownie autora. Sama sylwetka psa.. sprawą dla sądu nie będzie, artykuł to już co innego.
Lub coś takiego.. http://freebsd-image-gallery.netcode.pl ... D-vs-Linux Warto się tym bulwersować? Dziwi mnie brak dystansu do oczywistych idiotyzmów. No i jeśli ta burza była zmierzona.. no to się im udało.
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Nie warto nabijać im postów i interesować się nimi po prostu jak dyskusja wyjdzie po za chip tak jak najbardziej bronić ale u nich nie im tylko o to chodzi zszargać poniżyć a sylwetka psa równie dobrze w innej gazecie mogło by się pojawić zamiast symbolu ubuntu pod psem symbol chip ( choć oni w pełni na to zasługują) to ubuntu nie!!!!!!!!! Ciekawe jak by zareagowali? A jedyne co im się udało wzbudzić to falę krytyki na swój temat wystarczy poczytać odpowiedzi, na pewno nowych klientów im to nie przyniosło!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”