Ultimate Edition

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
ziemski90
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Ultimate Edition

Post autor: ziemski90 »

Witam sporo się piszę o ubuntu i remixach tego systemu lecz rzadko kto słyszał o "Ultimate Edytion" w skrócie "UE" jest to amerykańska redystrybucja tego systemu i jest naprawdę świetna

lecz zapytacie w czym UE jest lepsze od zwykłego ubuntu ?? a więc........
- Dopracowane i skonfigurowane Wine
- Tak samo spreparowane PlayOnLinux
- Firefoxa dedykowanego tylko dla Ultimate.
- Prekonfigurowane usługi sieciowe, SAMBA i udostępniania plików w Nautilusie "pod prawym przyciskiem" myszy.
- Konfiguracja OpenOffice zintegrowana z konfiguracją systemu.
- Emerald ze wszystkimi możliwymi dodatkami.
- Własne repozytorium i Ultamatix.
- Multum programów multimedialnych i kodeków OutOfTheBox
To tylko część inności, które przyszły mi w tej chwili do głowy. :)

UE jest naprawdę świetnym systemem korzystam już od bardzo dawna pierwszego UE zainstalowałem w wersji 1.9 :) obecnie mam wersję 2.9 bazującą na ubuntu 10.10 polecam zainstalować nowym użytkownikom właśnie UE jest sporo stabilniejszy od normalnych wersji ma poprawione wszelakie błędy :) i wszystko działa od kopa :)

tu macie link do strony z UE można czytać nowinki pobierać najnowsze wersje systemu jak i uczestniczyć w forum UE http://ultimateedition.info/ultimate_ed ... -the-past/

można poczytać o danym wydaniu UE co zostało dodane co przerobione i inne bajery których w zwykłym ubuntu nie zobaczycie :)

więc zapraszam do ściągania instalowania i testowania :)

bardzo bym prosił żeby nikt tego posta nie krytykował że UE to zwykłe ubuntu bo tak nie jest
chciałbym żeby ten wątek pozostał i został rozwijany pod tym tematem razem z dystrybucją UE
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ultimate Edition

Post autor: linuxozaurus »

Ja korzystałam z tego distra i jest ono niczym innym jak "dopracowane ubuntu w niecodziennej skórce".
obecnie mam wersję 2.9 bazującą na ubuntu 10.10 polecam zainstalować nowym użytkownikom właśnie UE jest sporo stabilniejszy od normalnych wersji ma poprawione wszelakie błędy :) i wszystko działa od kopa :)
No to przejedz na 3.2. lub wracaj do 2.8
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Ja to nazywam "systemem dla lenia": masz wszystko, nawet to, czego nie potrzebujesz i nic nie musisz robić.
linuxozaurus pisze:No to przejedz na 3.2. lub wracaj do 2.8
Racja. Co po systemie, który stracił oficjalne wsparcie...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
Knopper90
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Knopper90 »

Ten UE przypomina distra które też są gotowe od instalacji jak np: PCLinuxOS, po części Knoppix, PCBSD, Sabayon itd. no ale ktoś uwielbia Ubuntu to jak naj bardziej niech używa UE :D
PCLinuxOS 2012.08 KDE
ziemski90
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Tylko UE :)
Awatar użytkownika
Reikgao
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10

Post autor: Reikgao »

Trochę poszukałem u wujka Google na temat UE, okazuje się że nawet fajnie wygląda i ma na prawdę sporo dodatków na które nie trzeba tracić czasu żeby znaleźć i instalować. Tylko jedno pytanie: jak wyjdzie Ubuntu 12.04 LTS, to kiedy pokaże się UE z tego wydania? Czy zainstalować UE 3.2 i da się go potem zaktualizować bez przeinstalowania całego systemu od nowa.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Obecna wersja, UE 3.2, bazująca na Ubuntu 11.10 (październik 2011) została wydana w połowie marca 2012, czyli 5 miesięcy po premierze Ubuntu. Myślę, że można spodziewać się podobnego poślizgu w wydaniu wersji opartej na 12.04.

Powiadają, że aktualizacje w Ubuntu niosą ze sobą odrobinę ryzyka niepowodzenia. Mając osobny home można spróbować aktualizacji, w razie wystąpienia błędów nie ma ryzyka utraty danych.
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
Linuxoholic
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Linuxoholic »

5 miesięcy czekania, żeby mieć system ustawiony według czyjegoś gustu? Wole poświęcić trochę czasu i ustawić według własnego gustu, na pewno nie zajmie mi to 5 miesięcy ;) Tak jak określił to @bear7, system dla lenia ;)

Moja Granica jest pomiędzy Debianem a Ubuntu, dlatego na Desktopach używam Ubuntu, bo jestem leniwy, a na serwerach Debiana ;)
ziemski90
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

w ciągu tych 5 miesięcy są poprawiane wszystkie bugi i jest znacznie mniej problemów niż na zwykłym ubu więc nie chodzi to o czyjś gust a o sprawne działanie systemu
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

ziemski90 pisze:w ciągu tych 5 miesięcy są poprawiane wszystkie bugi i jest znacznie mniej problemów niż na zwykłym ubu więc nie chodzi to o czyjś gust a o sprawne działanie systemu
Jedyne bugi jakie naprawia "wydawca" tej dystrubcji, to te, które sam tworzy, dodając własne programy. Ta dystrybucja bazuje na Ubuntu. Systemowe bugi poprawiane są przez Canonical i aktualizowane na bieżąco (chyba że masz inne ustawienia). Nie wiem, czy dość jasno się wyraziłem.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ubuntu2010
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: ubuntu2010 »

Mój kumpel używa również tego distra od początku powstania i naprawdę sobie chwali, mało tego przekonał ponad 80 osób do używnia go i przesiadki z xp na GNU/Linuxa.. Wiem, bo znam kilka osób z tych przekonanych.....
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: Shimmy »

ubuntu2010 pisze:Mój kumpel używa również tego distra od początku powstania i naprawdę sobie chwali, mało tego przekonał ponad 80 osób do używnia go i przesiadki z xp na GNU/Linuxa.. Wiem, bo znam kilka osób z tych przekonanych.....
Przekonuje.. co Wy jehowy jesteście? Normalne Ubuntu z tysiącem aplikacji w tym 3/4 niepotrzebne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”