Pozwoliłem sobie założyć ten wątek bo obawiam się, że sprawy kluczowe dla pewnej (nielicznej) grupy osób utoną w wątku głównym.
Przede wszystkim - musimy sobie zdać sprawę z tego, że o ile osiągnięcie maksymalnej dostępności w polskim remiksie jest bardzo ważne, o tyle niektóre rzeczy mogą być trudne do realizacji czy wręcz kolidujące z interesami większości użytkowników. Dlatego myślę o trzech możliwościach:
1) pozostawiamy polski remix tak jak jest, dodajemy jedynie skrypt instalacyjny dodający dodatkowe repozytoria, instalujący dodatkowe oprogramowanie itd. Skrypt teoretycznie może być umieszczony w internecie.
Zalety:
a) najmniej roboty.
b) skrypt instalacyjny może być uaktualniany na bieżąco w razie potrzeby bez konieczności ingerencji w obraz remiksu.
Wady:
a) płyta livecd będzie dostępna jedynie częściowo.
b) instalacja będzie możliwa wyłącznie na maszynach z pełnym dostępem do internetu.
2) na bazie polskiego remixu powstaje równolegle wersja dla niewidomych/niedowidzących.
Zalety: pełne dostosowanie systemu dla potrzeb użytkownika (również wersji live) z uwzględnieniem również preferencji językowych.
Wady: najwięcej roboty

3) czekamy na obiecanego Vinuksa 4 i na bazie tego robimy spolszczenie
Zalety: stosunkowo niewiele roboty, korzystamy ze sprawdzonych rozwiązań.
Wady: Vinux 4 jest na razie na papierze czyli ukaże się w bliżej nieokreślonej przyszłości. Dochodzi do tego podwójna robota - powielenie części tego co będzie już zrobione w polskim remiksie.
Bardzo proszę osoby zainteresowane o:
1) ocenę którą wersję wybieramy
2) listę programów, które powinny znaleźć się w remiksie a których nie musi być w głównej linii (np. emacspeak), również tych które można pominąć przy instalacji z uwagi na słabą czy żadną dostępność.
3) w przypadku wybrania wersji polegającej na stworzeniu remiksu bazującego na oficjalnym polskim remiksie - jakie zmiany należy wprowadzić.
Aha - oczywiście zgłaszam się na ochotnika do prowadzenia całości, jednak w każdym przypadku konieczna będzie pomoc autorów remiksu (na którą zgodnie z obietnicą mogę chyba liczyć).