rozdzielane zasobow sieci na programy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
rozdzielane zasobow sieci na programy.
Witam, od 2 dni mam zainstalowany system Ubuntu 11.04. System sprawuje się świetnie, ale mam problem z rozdzielaniem zasobów sieci, na poszczególne programy. Dokładnie chodzi o to, gdy włączę Minitube 1.7( będę przez niego słuchał muzyki) albo jakiś inny program, który w tle będzie pobierał pliki z internetu( przez terminal lub przez Centrum Oprogramowania Ubuntu) to przeglądarka(firefox, chromium) nie chce pobrać strony, piszę, że limit został przekroczony(zawsze tak jest). To samo dotyczy się komputerów w sieci, gdy włączę film np. na ekino.tv to u siostry nie działa internet(Windows 7). Może macie jakieś pomysły, jak to "naprawić", może własny program, skrypt, aktualizacja(nie wchodzi w grę aktualizacja do wersji 11.10 i 12.04) ??
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
Re: rozdzielane zasobow sieci na programy.
A czy jeśli to siostra pierwsza włączy film na ekino.tv, to u ciebie też przestaje działać internet? Czy może jest tak, że jak siostra sobie ogląda ten film, a ty odpalisz neta u siebie, to ją rozłącza? Mi to bardziej wygląda na problem sprzętowy, w sensie jakieś dziwne podpięcie komputerów do sieci, niż na problem programowy.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Jest coś w tym stylu że, gdy oglądam film nie ważne czy pierwszy czy drugi, to Ubuntu wykorzystuje wszystkie dostępne zasoby sieci. To samo dzieje się gdy u siostry komputer jest wyłączony : włączę jeden program np minitube lub jakieś pobieranie pakietów to tak samo u mnie w przeglądarce nie chodzi internet.
-
- Serdeczny Borsuk
Z problemem, że internet działa tylko na jednej aplikacji w danym czasie spotykam się pierwszy raz. Co do internetu u ciebie i twojej siostry w tym samym czasie to czy nie ma przypadkiem konfliktu adresów w sieci? A może coś namieszałeś z adresami mac? Jak jesteś podłączony do sieci, a jak twoja siostra?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
internet-> router(WIFi) do rutera ja i siostra, brama 192.168.2.1, ip siostry: 192.168.2.100, ip mój:192.168.2.101, z adresami mac nic nie było robione, jak miałem win 7 to wszystko było w porządku. Mam pytanie: są komendy do terminala które ograniczają aplikacje do zasobów sieciowych, chodzi mi o to żeby dany program nie przekraczał szybkości pobierania danych do iluś tam Kb?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Wydaje mi się, że jakby był konflikt adresów IP, to dostał by stosowne komunikaty. Uwagę bym skierował w stronę routera i jego konfiguracji. Sprawdzić, czy jest dostępna opcja jakości usługi QoS (Quality of Service), która to powinna udostępniać sprawiedliwy dostęp do zasobów.elwaen pisze:Z problemem, że internet działa tylko na jednej aplikacji w danym czasie spotykam się pierwszy raz. Co do internetu u ciebie i twojej siostry w tym samym czasie to czy nie ma przypadkiem konfliktu adresów w sieci? A może coś namieszałeś z adresami mac? Jak jesteś podłączony do sieci, a jak twoja siostra?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Serdeczny Borsuk
@bear7
Myślałem o sprawach, które poruszyłeś, ale z sytuacją gdy na jednym kompie aplikacje wzajemnie odcinają sobie dostęp do neta się nigdy nie spotkałem. Tak właściwie wydaje mi się to strasznie dziwne, dlatego też zacząłem myśleć nad dziwnymi rozwiązaniami. Konfiguracja QoS może rozwiązać problem "podkradania" neta między komputerem autora, a jego siostry. Tylko, że wtedy zostanie jeszcze problem odcinania neta w ubuntu. Poza tym weź pod uwagę, że:
Myślałem o sprawach, które poruszyłeś, ale z sytuacją gdy na jednym kompie aplikacje wzajemnie odcinają sobie dostęp do neta się nigdy nie spotkałem. Tak właściwie wydaje mi się to strasznie dziwne, dlatego też zacząłem myśleć nad dziwnymi rozwiązaniami. Konfiguracja QoS może rozwiązać problem "podkradania" neta między komputerem autora, a jego siostry. Tylko, że wtedy zostanie jeszcze problem odcinania neta w ubuntu. Poza tym weź pod uwagę, że:
Więc raczej nie jest to router. Powtórzę jeszcze raz. Dziwne..jak miałem win 7 to wszystko było w porządku.

-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Klienty sieci torrent mogą na przykład odwalić taki numer. Do tego, można dołożyć jeszcze priorytety dla programów.elwaen pisze:@bear7
Myślałem o sprawach, które poruszyłeś, ale z sytuacją gdy na jednym kompie aplikacje wzajemnie odcinają sobie dostęp do neta się nigdy nie spotkałem.
A czy w Windows 7, QoS nie jest domyślnie włączony? Pytam, bo nie dłubałem już w żadnym z "okienek" od dawien dawna...elwaen pisze:@bear7
Konfiguracja QoS może rozwiązać problem "podkradania" neta między komputerem autora, a jego siostry. Tylko, że wtedy zostanie jeszcze problem odcinania neta w ubuntu. Poza tym weź pod uwagę, że:Więc raczej nie jest to router. Powtórzę jeszcze raz. Dziwne..jak miałem win 7 to wszystko było w porządku.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
qos działa na wysyłaniu, nie odbieraniu. owszem, są obejścia takie jak imq, ale w sumie to i tak proteza.
-
- Serdeczny Borsuk
QoS konfiguruje się na routerze. Przecież jak wpisujesz w przeglądarce 192.168.1.1 aby dostać się do konfiguracji routera to system, z którego to robisz nie ma znaczenia raczej. Mam Win7, który był domyślnie zainstalowany, ale używam go tylko do grania, więc też nie traktuj jako pewnik tego co napisałem. Po prostu wziąłem to na chłopski rozum, ale oczywiście nieomylny nie jestem.bear7 pisze:A czy w Windows 7, QoS nie jest domyślnie włączony? Pytam, bo nie dłubałem już w żadnym z "okienek" od dawien dawna...