qwxz77 pisze:Hej!
Ja mam takie pytanie - jak zmienić by mysz pod usb nie usypiała po 3 sekundach tylko np., po 30?
Witaj, ale taka sytuacja - 3 sekundy występuje pod moim skryptem ?
Pozdrawiam
Si, senior
Przecież inaczej bym tu nie pisała.
hmm cóż Ja już róże 'rzeczy' widziałem, czytałem i słyszałem zatem nie zaszkodzi zapytać ... nie powinno tak być ... czy PowerTOP [komenda sudo powertop] podaje praktycznie wszystko na good ?
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Bad Enable Audio codec power management
Bad VM writeback timeout
Good Enable SATA link power management for /dev/sda
Good Bluetooth device interface status
Good Autosuspend for USB device BCM2046B1 (Broadcom)
Good Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb1]
Good Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb2]
Good Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb3]
Good Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb4]
Good Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb5]
Good Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb6]
Good Autosuspend for USB device Laptop_Integrated_Webcam_2M (CN0K143J7248796A049E)
Good Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb7]
Good Autosuspend for USB device USB Optical Mouse [7-1]
Good Autosuspend for unknown USB device 3-1.1 (413c:8157)
Good Autosuspend for unknown USB device 3-1.2 (413c:8158)
Good Autosuspend for USB device Dell Wireless 370 Bluetooth Mini-card (Dell Computer Corp)
Good Autosuspend for USB device UHCI Host Controller [usb8]
Good Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4
Good Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1
Good Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3
Good Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 6
Good Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1
Witam!
Testując kernel v18.4 oraz v19.0 widzę pewien problem. Otóż system w niewiadomym czasie potrafi się "zawieści". Czasami są to godziny pracy, czasami parę minut od startu. Przykładowo włączona jest rozmowa na skypie i nagle ekran "zamarza" nie można ruszyć myszą, choć wszystko działa. Dźwięk również. Gdy na przykład słucham muzyki z deadbeefa, podobnie ekran zamarznie, ale system dalej odtwarza muzykę. Nie wiem czy to winna temperatury procesora, lecz średnio jest tam ~55st. Przeczyściłem całe wentylatorki, ale to nie pomogło. Myślę, że to problem czegoś w kernelu, bądź za słabe obroty wentylatora, albo coś z sterownikami Catalyst.
Przy zamknięciu klapy, ekran nie gaśnie.
Co dziwne na win7, gry typu Gears of War czy Kane&Lynch Dead Men włączone godzinami i komputer się nie zawiesza.
W linux mint 12 KDE na genericu również bez zwisów. ASUS 1215B.
Przy wszystkich innych urządzeniach z kernelem v19.0 atom wszystko ok.
EDIT:
Na razie wyłączyłem w biosie opcję Cool ' n ' Quiet.
Wygląda, jakby ACPI nie działało, co np. może prowadzić do przegrzewania. jaka wersja Catalystów, dla 19.0 minimum to 12.3, choć one mogą rodzic problemy dlatego zalecam 12.4.
Pozdrawiam
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
e X t 7 3 pisze:Wygląda, jakby ACPI nie działało, co np. może prowadzić do przegrzewania. jaka wersja Catalystów, dla 19.0 minimum to 12.3, choć one mogą rodzic problemy dlatego zalecam 12.4.
Na razie zmiana w biosie chyba pomogła, komputer pozostawiony został na 4h z włączonym glxgears i prime95. Jeśli coś będzie się dalej działo to zainstaluje 12.4
Być moze jutro dam skrypt APM w wersji v1.4.1 ... dostosowany do Ubuntu/Kubuntu 12.04 - będzie m.in. instalował usunięty defaultowo skrypt readahead ... który dodatkowo lekko zmodyfikowałem .
Pozdrawiam
o właśnie taki skrypt by się przydał,np. na AC jasność ekranu na max, a na baterii np. na 20-30 % (byłoby to bardzo przydatne dla osób mających problem z automatycznym sterowaniem jasnością ekranu)
Panowie tak ustawienia powinny być realizowane standardowo w środowisku graficznym [GUI] ... i tak jest w KDE ... Ja mam ustawiony 3 poziomy w zależności od: AC, bateria 100 - 20 % naładowania i tryb "krytyczny" poniżej 20 %. Właśnie to są jedne ze słabości nowego GNOME 3/Unity/Cinnamon. Dlatego polecam KDE . Być może zrobię taki skrypt [dla tych środowisk], ale nie obiecuje kiedy. W pierwszej kolejności nowy kernel. Potem inne zaplanowane cele .
To ja mam pytanie - czy da się zrobić coś takiego:
Na baterii podświetlenie jest w ogóle wyłączone, natomiast jakaś prosta komenda pozwala je włączyć.
Na AC jasność 100%, natomiast możliwe jest wyłączenie.
Do tego coś co sprawdza czy podświetlenie jest włączone czy nie.
ethanak pisze:To ja mam pytanie - czy da się zrobić coś takiego:
Na baterii podświetlenie jest w ogóle wyłączone, natomiast jakaś prosta komenda pozwala je włączyć.
Na AC jasność 100%, natomiast możliwe jest wyłączenie.
Do tego coś co sprawdza czy podświetlenie jest włączone czy nie.
Dać się da ... tylko to już raczej mówimy o programie, nawet prostym [np. Python], ale już nie skrypcie. Najlepiej po prostu używać środowiska, które pozwala to robić w ramach swojej funkcjonalności - KDE, albo MATE [fork GNOME 2.x.x].
Pozdrawiam
e X t 7 3 pisze:
Dać się da ... tylko to już raczej mówimy o programie, nawet prostym [np. Python], ale już nie skrypcie. Najlepiej po prostu używać środowiska, które pozwala to robić w ramach swojej funkcjonalności - KDE, albo MATE [fork GNOME 2.x.x].
Niestety - w grę wchodzi wyłącznie środowisko GNOME3 (powody są chyba jasne i nie muszę się rozpisywać) i konsola.
Masz pomysł jak taki program napisać? Python byłby idealny (dałoby się zrobić wtyczkę do Orki), ale C mi niestraszne
Jeśli tak - rzuć mi tematem, jak tylko zainstaluję sobie v20 to się do tego przymierzę (mam jeszcze miesiąc zanim będę musiał przekonfigurować netbooka z powrotem na potrzeby kochającej rodzinki)
Co do bateria/AC to zależy czego się używa do oszczędzania, ja mam laptop-mode-tools skonfigurowane.
-- niedziela, 15 lipca 2012, 17:22 --
Dodanie do gruba acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor na moim laptopie powoduje jeszcze gorsze problemy: nie działa wtedy w ogóle rozjaśnianie/przyciemnianie a jasność pozostaje zawsze na najniższym poziomie, nawet na zasilaniu sieciowym.