Ubuntu 12.04 wiesza sie. Bumblebee/NVIDIA GeForce GT 630M/Intel HD Graphics 4000?
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Ubuntu 12.04 wiesza sie. Bumblebee/NVIDIA GeForce GT 630M/Intel HD Graphics 4000?
@Shevchenko1987
Rozwiązanie freezów jest. Nawet na tym forum było to kiedyś poruszane. Trzeba się pobawić z parametrami rozruchu. Gdzieś wyżej podałem linka nawet. Freezy mają miejsce już od paru wydań(u mnie na 10.04 też)
@3ooFrayda
Próbowałeś z tym poradnikiem co ci podałem? Bo nie wiem czy szukać dalej, tego co konkretnie trzeba pododawać do gruba czy nie. Wiem, że przed ostatnim formatem rozwiązałem ten problem freezów właśnie tak, że dopisałem coś do gruba, ale nie pamiętam co dokładnie.
Rozwiązanie freezów jest. Nawet na tym forum było to kiedyś poruszane. Trzeba się pobawić z parametrami rozruchu. Gdzieś wyżej podałem linka nawet. Freezy mają miejsce już od paru wydań(u mnie na 10.04 też)
@3ooFrayda
Próbowałeś z tym poradnikiem co ci podałem? Bo nie wiem czy szukać dalej, tego co konkretnie trzeba pododawać do gruba czy nie. Wiem, że przed ostatnim formatem rozwiązałem ten problem freezów właśnie tak, że dopisałem coś do gruba, ale nie pamiętam co dokładnie.
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Ubuntu 12.04 wiesza sie. Bumblebee/NVIDIA GeForce GT 630M/Intel HD Graphics 4000?
U mnie freezy występują dopiero od tego wydania. Mam takie wpisy w grubie
-- 08 cze 2012 09:09 --
viewtopic.php?f=147&t=154677&p=882981&h ... ez#p882981 Mówisz o tym poradniku?
-- 08 cze 2012 09:14 --
Zastosowałem podane w poradniku wpisy. Teraz testowanie i za parę dni pochwalę się ich wynikiem
Kod: Zaznacz cały
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset"
viewtopic.php?f=147&t=154677&p=882981&h ... ez#p882981 Mówisz o tym poradniku?
-- 08 cze 2012 09:14 --
Zastosowałem podane w poradniku wpisy. Teraz testowanie i za parę dni pochwalę się ich wynikiem

Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
@elwaen
Chciałem najpierw spróbować z Unity 2D. Teraz widze, ze Shevchenko1987 znalazl chyba ten poradnik o ktorym mowiles. Podmieniłem linijke w grub-ie i zobacze czy pomoze. Jak nie to zabiore się za Twój poradnik.
Dzieki bardzo!
Chciałem najpierw spróbować z Unity 2D. Teraz widze, ze Shevchenko1987 znalazl chyba ten poradnik o ktorym mowiles. Podmieniłem linijke w grub-ie i zobacze czy pomoze. Jak nie to zabiore się za Twój poradnik.
Dzieki bardzo!
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
To mi raczej to rozwiązanie nie pomoże, bo u mnie akurat w spoczynku nic się nie dzieje. Najczęściej jak coś robię touchpadem.Jeśli komuś "zamraża" system w trakcie nieruszania myszką
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dobra, ja juz mam jasność, jak się zwieszał tak się zwiesza dalej. Ani Unity 2D ani zmiany w grubie nie pomogły. Zabiore sie elwaen za ten Twoj poradnik, tylko raczej jutro. Jak coś się poprawi to się napewno tu pochwale..
Pozdr
Pozdr
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Na takim dobrym sprzęcie jaki ma autor tematu następują zwiechy... Mogę się założyć, że przyczyna to hybrydowa karta. Najlepiej w biosie wyłączyć dyskretną kartę, jeśli można.
Na moim Acerze Aspire 5742G Ubuntu 12.04 x64 chodzi jak lala bez kombinacji
Jedyna zwiecha jaką miałem to po wybudzeniu z uśpienia przestawał działać synaptics i po chwili cały system się zawieszał. Był to podobno problem z którąś wersji Catalystów, ale teraz nie mam żadnych problemów. Ja podejrzewał bym jeszcze, że sterowniki od touchpada nie są zbytnio dopracowane w tej wersji Ubuntu (lub coś z uśpieniem) i tu można by szukać.
Na moim Acerze Aspire 5742G Ubuntu 12.04 x64 chodzi jak lala bez kombinacji

-
- Serdeczny Borsuk
To nie wina touchpada raczej. Zwróć uwagę, że przy tym freezie nie działa, przynajmniej u mnie, ani mysz, ani klawiatura i zostaje tylko hard reset. REISUB też nie chce iść w tym momencie.
Co do poradnika to nie ten chyba. Z tego co pamiętam to jest kilka rozwiązań. Jedne działały, inne nie, dlatego trzeba szukać wszystkiego co związane z freezem i próbować
Mi te freezy aż tak bardzo nie przeszkadzają, żeby znowu się bawić w szukanie.
Podam jeszcze parę konkretnych informacji o freezach:
1. Touchpad/mysz nie ma wpływu - freezy wystepują niezależnie od tego czy się rusza myszą czy nie.
2. Najczęściej pojawiają się podczas: oglądania filmów, słuchania muzyki.
3. Zamraża całkowicie mysz, klawiaturę(nie zawsze, ale przeważnie) oraz grafikę.
4. Freeze nie ma wpływu na dźwięk.
5. Problem występuje zarówno przy układach hybrydowych, jak i zwykłych.
6. Freezy występują częściej kiedy temperatura procesora wynosi 55+
7. Freezy występują również przy menedżerze logowania.
8. Często występują, kiedy zamknie się, a następnie otworzy pokrywę laptopa.
9. Freeze nie ma wpływu na działające procesy, takie jak na przykład wget. Jeśli coś pobieramy i nastąpi freeze to po odczekaniu i resecie można zaobserwować, że plik został pobrany
To wszystkie istotne fakty, które pamiętam. Może komuś te informacje pomogą, może ktoś mądry na ich podstawie dojdzie do rozwiązania
Co do poradnika to nie ten chyba. Z tego co pamiętam to jest kilka rozwiązań. Jedne działały, inne nie, dlatego trzeba szukać wszystkiego co związane z freezem i próbować

Podam jeszcze parę konkretnych informacji o freezach:
1. Touchpad/mysz nie ma wpływu - freezy wystepują niezależnie od tego czy się rusza myszą czy nie.
2. Najczęściej pojawiają się podczas: oglądania filmów, słuchania muzyki.
3. Zamraża całkowicie mysz, klawiaturę(nie zawsze, ale przeważnie) oraz grafikę.
4. Freeze nie ma wpływu na dźwięk.
5. Problem występuje zarówno przy układach hybrydowych, jak i zwykłych.
6. Freezy występują częściej kiedy temperatura procesora wynosi 55+
7. Freezy występują również przy menedżerze logowania.
8. Często występują, kiedy zamknie się, a następnie otworzy pokrywę laptopa.
9. Freeze nie ma wpływu na działające procesy, takie jak na przykład wget. Jeśli coś pobieramy i nastąpi freeze to po odczekaniu i resecie można zaobserwować, że plik został pobrany
To wszystkie istotne fakty, które pamiętam. Może komuś te informacje pomogą, może ktoś mądry na ich podstawie dojdzie do rozwiązania

- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Witaj
Skąd wiesz, że masz identyczny przypadek jak autor? Masz identycznego laptopa?
Skąd wiesz, że masz identyczny przypadek jak autor? Masz identycznego laptopa?
-
- Serdeczny Borsuk
Nie napisałem, że mam identyczny przypadek. Konfiguracja podobna, tylko starsza(starsza generacja procka, starsza grafika, mniej ramu
), ale generalnie można powiedzieć, że taka sama. Tutaj zasadniczą różnicą jest wersja ubuntu. Podałem jak to u mnie wygląda, gdyż takie informacje mogą się okazać przydatne
Mało ludzi czyni takie obserwacje, ale skoro już ja poczyniłem to szkoda byłoby to ukrywać 

- luk1don
- Przebojowy Jelonek
Dla mnie obserwacje to i tak zbyt mało informacji.
Co do debugowania:
Jeśli zamrożenie nastąpi po jakiejś akcji użytkownika można wywołać wirtualną konsolę Control+Alt+F1 i przeczytać coś o błędzie. Można też obserwować komunikaty startowe włączając tryb recovery w grubie.
Kiedy zdarzy się freeze spróbować kombinacji Alt+SysRq+1 czy Alt+SysRq+t
Jeśli system jest "żywy" powinny pojawić się komunikaty np. w /var/log/kern.log
-- piątek, 8 czerwca 2012, 13:18 --
Jeszcze po wydaniu Alt+Ctrl+F1 można w konsoli zajrzeć do:
I przy okazji zrobić jego backup:
ponieważ po reboocie zostaje on ponownie nadpisany.
-- piątek, 8 czerwca 2012, 13:26 --
Należy zainteresować się również plikiem /var/log/Xorg.0.log.old (ze starych sesji).
Co do debugowania:
Jeśli zamrożenie nastąpi po jakiejś akcji użytkownika można wywołać wirtualną konsolę Control+Alt+F1 i przeczytać coś o błędzie. Można też obserwować komunikaty startowe włączając tryb recovery w grubie.
Kiedy zdarzy się freeze spróbować kombinacji Alt+SysRq+1 czy Alt+SysRq+t
Jeśli system jest "żywy" powinny pojawić się komunikaty np. w /var/log/kern.log
-- piątek, 8 czerwca 2012, 13:18 --
Jeszcze po wydaniu Alt+Ctrl+F1 można w konsoli zajrzeć do:
cat ~/.xsession-errors
mv ~/.xsession-errors ~/.xsession_errors_bakup
-- piątek, 8 czerwca 2012, 13:26 --
Należy zainteresować się również plikiem /var/log/Xorg.0.log.old (ze starych sesji).
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Witam!
Mam podobny sprzet tyle ze i7-2630QM po za instalowaniu Kubuntu 12.04 na czystym systemie zdarzylo sie, ze zamarzl mi na chwile system a przynajmniej nie moglem nic zrobic, po jakims czasie wracalo wszystko do normy.
Przygotowywujac lapka do instalacji kernela kolegi eX73 wpisalem do gruba
Do teraz nie zainstalowalem tego kernela ale zniknelo zamrazanie
Po wpisie w grubie pozniej [co najmniej tydzien] zainstalowalem Bumbleebe i stery Nvidii z
zamrazania nie doswiadczam.
Mam podobny sprzet tyle ze i7-2630QM po za instalowaniu Kubuntu 12.04 na czystym systemie zdarzylo sie, ze zamarzl mi na chwile system a przynajmniej nie moglem nic zrobic, po jakims czasie wracalo wszystko do normy.
Przygotowywujac lapka do instalacji kernela kolegi eX73 wpisalem do gruba
GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1"

Po wpisie w grubie pozniej [co najmniej tydzien] zainstalowalem Bumbleebe i stery Nvidii z
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
-
- Serdeczny Borsuk
Uwaga. Przetestowałem i u mnie po tym zabiegu system nie chciał ruszyć. Musiałem usunąć wszystkie parametry z "i915". Reszta opcji nie szkodzi. Nie wiem czy u każdego tak będzie, ale przygotujcie się na opcję, że trzeba będzie gruba, z biegu, edytować.
-
- Zakręcona Traszka
A male pytanie testujesz to na 10.04 ??
-
- Serdeczny Borsuk
A tak. Miałem to zaznaczyć i zapomniałem. Używam 10.04, tak jak mam w profilu. A wiesz czemu z tymi opcjami mi system nie chciał ruszyć?
-
- Zakręcona Traszka
Za stary kernel.
Te wpisy sa dla co najmniej chyba od 11.04 - tu nie testowalem, ale w 11.10 dzialaja i w 12.04.
Te wpisy sa dla co najmniej chyba od 11.04 - tu nie testowalem, ale w 11.10 dzialaja i w 12.04.
-
- Serdeczny Borsuk
No mi się wyjaśniło
Próbowałem zajechać kompa i wywołać freeza, mając te wpisy:
Freeza jeszcze nie było, ale może być(rzadko miewam je ostatnio). Jeśli się nie pojawią to znaczy, że któryś z tych wpisów, lub wszystkie naraz, rozwiązuje sprawę. Jeśli na 12.04 wszystkie opcje działają i system rusza, to niech Shevchenko1987 i 3ooFrayda dadzą znać czy rozwiązuje to ich problem. Zwłaszcza 3ooFrayda bo to on miał największą masakrę 

pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax

-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dobra, dopisałem:
GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
A jak bedzie freez to postaram sie "zbekapować" loga z .xsession-errors
Dzięki wszystkim i pozdrawiam!
GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax"
A jak bedzie freez to postaram sie "zbekapować" loga z .xsession-errors
Dzięki wszystkim i pozdrawiam!
-
- Serdeczny Borsuk
Dodaj wszystko co podał JerryG. Lepiej sprawdzić wszystkie opcje, a u ciebie nie powinno być problemów. I jeszcze jedno, bo lepiej się upewnić. Dodałeś to do /etc/default/grub i wykonałeś update gruba? Bo inaczej może nie za bardzo działać 
Sorry, że pytam o takie coś, ale ludzie nie zawsze sobie radzą z takimi rzeczami, a jak coś sprawdzać to porządnie

Sorry, że pytam o takie coś, ale ludzie nie zawsze sobie radzą z takimi rzeczami, a jak coś sprawdzać to porządnie

- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
U mnie freez wystąpił już wczoraj mając wpisy z poradnika. Tych co podałeś teraz używałem, gdy miałem kernel od kolegi ext73 i tam też freez'owało. Nie mam pojęcia co jest przyczyną. 

-
- Serdeczny Borsuk
Znalazłem takie coś. Uwaga, pisane dla 11.04:

//EDIT
Znalazłem też info, że podczas freeza powinna być opcja połączenia się po SSH. Wtedy można by dokładnie sprawdzić co się dzieje w systemie. Niestety ja nie mam opcji przetestowania.
Panowie, mam nadzieję, że tak jak ja, zawzięliście się i jesteście gotowi do upadłego szukać rozwiązaniaIf this is a desktop PC look at your hardware-cards. For both laptops and desktops possibly acpi type issues.
It might be useful to temporarily simplify your configuration to have just the graphics card connected with a standard keyboard and mouse. All other cards should be removed.
For acpi related issues, try booting with noapic nomodeset in your grub boot option. Its also worth trying acpi=off although this could have other undesirable effects such as constant fan usage.

//EDIT
Znalazłem też info, że podczas freeza powinna być opcja połączenia się po SSH. Wtedy można by dokładnie sprawdzić co się dzieje w systemie. Niestety ja nie mam opcji przetestowania.