szyfrowany dysk i dwa systemy
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
Re: szyfrowany dysk i dwa systemy
Było już napisane:
viewtopic.php?f=145&t=159932&p=913313#p913136
Zamiast biadolić, skorzystaj z otrzymanych wskazówek i sam zacznij działać.
viewtopic.php?f=145&t=159932&p=913313#p913136
Zamiast biadolić, skorzystaj z otrzymanych wskazówek i sam zacznij działać.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
ok, na virtualboxie się pobawiłem chwilę, na próbę najpierw bez szyfrowania Windy. Alternatywnego linuxa zainstalowałem, a jako, że windy nie szyfrowałem, bo nie chciałem na razie dla testów to po instalacji zapytał mnie instalator, czy GRUBa chcę w MBR zapisać, czy nie. Wybrałem że chcę w MBR (już wolałem nie ryzykować, że nie odpali mi się linux później).
Po restarcie elegancko działało. Winda odpala się bez hasła, a Linux po podaniu hasła, ale jedna rzecz mnie martwi! Ten alternatywny Ubuntu woła nazwę usera i hasło usera dodatkowo... a później wita mnie, ale nie odpala się nic graficznego. Czy ten alternatywny Ubuntu jest pozbawiony GUI? Co zrobić, by odpalić go normalnie? startx nic nie daje.
Po restarcie elegancko działało. Winda odpala się bez hasła, a Linux po podaniu hasła, ale jedna rzecz mnie martwi! Ten alternatywny Ubuntu woła nazwę usera i hasło usera dodatkowo... a później wita mnie, ale nie odpala się nic graficznego. Czy ten alternatywny Ubuntu jest pozbawiony GUI? Co zrobić, by odpalić go normalnie? startx nic nie daje.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Doinstaluj środowisko graficzne. http://www.ubuntu-pomoc.org/alternatywn ... -graficzne
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
dobra, wczoraj na virtualboxie źle się zainstalował, dlatego dziwnie się odpalał.
Dzisiaj wywaliłem zaszyfrowaną partycję w tym virtualboxie i zainstalowałem na nowo (pominąłem tylko przypisanie jakiejś etykiety) i idealnie się zainstalował, Przy odpalaniu do wyboru winda lub ubuntu (po wpisaniu hasła).
Odpala się domyślnie tryb graficzny, pewnie gnome najnowszy, bo jest identyczny jak na zwykłej wersji Ubuntu. Także już wiem jak instalować system. Dziękuję.
Ale jeszcze jedną rzecz chcę wiedzieć - bo na tym virtualboxie nie szyfrowałem windy wcale, bo nie chciałem na razie. Na razie sprawdzałem, czy sam linux zaszyfrowany będzie śmigał, a że śmiga to dobrze.
Teraz chcę wiedzieć, co będzie jak windę zaszyfruję, następnie zainstaluję linuxa zaszyfrowanego i....
...
i co wybrać po instalacji linuxa, przy pytaniu w stylu "wykryto Windę bla bla, czy chcesz zainstalować GRUB na MBR?" Tak/Nie.
Jak wybiorę "Tak" to w MBR pewnie wywali mi truecrypta od Windowsa i Windowsa nie odpalę już? A jak wybiorę, że "NIE chcę instalować gruba na MBR" to co wtedy będzie? Winda się odpali, ale linuxa do wyboru nie będzie wcale? I co wtedy będę miał zrobić?
Dzisiaj wywaliłem zaszyfrowaną partycję w tym virtualboxie i zainstalowałem na nowo (pominąłem tylko przypisanie jakiejś etykiety) i idealnie się zainstalował, Przy odpalaniu do wyboru winda lub ubuntu (po wpisaniu hasła).
Odpala się domyślnie tryb graficzny, pewnie gnome najnowszy, bo jest identyczny jak na zwykłej wersji Ubuntu. Także już wiem jak instalować system. Dziękuję.
Ale jeszcze jedną rzecz chcę wiedzieć - bo na tym virtualboxie nie szyfrowałem windy wcale, bo nie chciałem na razie. Na razie sprawdzałem, czy sam linux zaszyfrowany będzie śmigał, a że śmiga to dobrze.
Teraz chcę wiedzieć, co będzie jak windę zaszyfruję, następnie zainstaluję linuxa zaszyfrowanego i....
...
i co wybrać po instalacji linuxa, przy pytaniu w stylu "wykryto Windę bla bla, czy chcesz zainstalować GRUB na MBR?" Tak/Nie.
Jak wybiorę "Tak" to w MBR pewnie wywali mi truecrypta od Windowsa i Windowsa nie odpalę już? A jak wybiorę, że "NIE chcę instalować gruba na MBR" to co wtedy będzie? Winda się odpali, ale linuxa do wyboru nie będzie wcale? I co wtedy będę miał zrobić?
- brezniew
- Przyjaciel
Zacznijże czytać ze zrozumieniem:
infort pisze:5. Pamiętasz aby gruba zapisać na partycji linuksa a nie w mbr dysku
-
- Piegowaty Guziec
to to słyszałem, ale nie wyjaśnione jak to zrobić, by na dysku zapisać gruba. Skąd mam wiedzieć, czy jak mnie instalator zapyta, czy w MBR zainstalować gruba i wybiorę NIE, to czy w ogóle go nigdzie nie zainstaluje... i co wtedy? Ale jeśli zainstaluje mi wtedy na dysku to spoko, to dobrze. Dlatego powiedz mi tylko, czy na dysku mi go zainstaluje samo, czy będę musiał z live cd odpalać linuxa i bawić się w kopiowanie czegoś.
- brezniew
- Przyjaciel
Z tego co pamiętam, w trybie Expert Mode była możliwość ręcznego wskazania miejsca instalacji Gruba.
-
- Piegowaty Guziec
teraz na Virtualboxie instaluję więc potestuję. A później jak nie wyjdzie to zobaczę, czy przy odpalaniu tego ubuntu alternate z cd jest opcja expert mode, bo tam jej szukać, przez instalacją czegokolwiek, tak?
//edited
ok widzę. Na końcu instalacji jak pyta, czy gruba w MBR zapisać to wybieramy "nie" i mamy
http://www.alfaris.net/up/84/alfaris_net_1341835385.jpg
zaraz coś wklepię
//wróżką mam być i wiedzieć co wklepać? nawet nie ma jak sprawdzić, który to który jest...
//wybrałem losowy i failed, ale powracać można by gruba zainstalować to wybrałem kolejny i failed... MBR i dyskietki nie próbowałem, wiadomo czemu.
Czy musze se stworzyć kolejną partycję dla gruba? Czy inaczej gruba zainstalować? Bo na początku myślałem, ze w /boot Grub może być...
//edited
ok widzę. Na końcu instalacji jak pyta, czy gruba w MBR zapisać to wybieramy "nie" i mamy
http://www.alfaris.net/up/84/alfaris_net_1341835385.jpg
zaraz coś wklepię
//wróżką mam być i wiedzieć co wklepać? nawet nie ma jak sprawdzić, który to który jest...
//wybrałem losowy i failed, ale powracać można by gruba zainstalować to wybrałem kolejny i failed... MBR i dyskietki nie próbowałem, wiadomo czemu.
Czy musze se stworzyć kolejną partycję dla gruba? Czy inaczej gruba zainstalować? Bo na początku myślałem, ze w /boot Grub może być...
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Wpisujesz gdzie X to numer partycji na której jest Ubuntu. Zresztą wszystko masz wyjaśnione na zrzucie który podałeś.
Kod: Zaznacz cały
/dev/sdaX
-
- Piegowaty Guziec
nie działa nic, failednamok pisze:Wpisujeszgdzie X to numer partycji na której jest Ubuntu. Zresztą wszystko masz wyjaśnione na zrzucie który podałeś.Kod: Zaznacz cały
/dev/sdaX
i sda1
sda2
sda3
sda4
failed na każdym
//edited
a nie, jednak działa na sda5 dopiero wow, zobaczę co dalej

//edited
i po instalacji wszystkiego i tak przy odpalaniu kompa jest:
TrueCrypt Boot Loader i hasło do windy wpisać można
a opcja ESC nie działa! Tym samym nie mam jak linuxa odpalić!
Co robić? (poniżej screen po wciśnięciu ESC)
http://www.alfaris.net/up/84/alfaris_net_1341841002.jpg
co teraz muszę zrobić? bo w teorii gruba mam zapisanego na dysku tak jak kazaliście i na tym kończy się wasz poradnik.
Liczę na dalsze instrukcje.
-- 9 lip 2012, o 16:47 --
zainstalowałem znowu w virtualbox i wiecie co? zamiast gruba instalować na:
sda5
zainstalowałem na
sda6
i to sprawiło, że teraz przy odpalaniu kompa jest loader truecrypta jak poprzednio, ale tym razem ESC powoduje wyskoczenie jakieś komunikatu o No Video Mode bla bla i po chwili odpala się ubuntowski wygląd i prosi o hasło i po podaniu odpala się ubuntu (i tam się logujemy na konto).
I mam do was pytanie.
Skąd ja mam wiedzieć, co (jaką ścieżkę do dysku) przy instalacji gruba wpisać. Nie ma tam listy dysków, nie ma tam terminala, nie ma niczego gdzie sprawdziłbym jakie dyski/partycje istnieją i mogę zgadywać jak wróżka, że np. sd800 to będzie prawidłowa partycja, a jak nie wyjdzie, a grub się zainstaluje na np. zaszyfrowanej to wtedy ponowne włączanie alternatywnego ubuntu nie daje możliwości wgrania gruba gdzie indziej (może trzeba by z live cd kopiować?)...
Więc jak sprawdzić przed instalacją systemu, jaką ścieżkę dla gruba podać? Nie chce mi się metodą prób sprawdzać wszystkie możliwości i wklepywać sda5, jak nie wyjdzie to reinstall linuxa i sda6, jak znowu nie wyjdzie to reinstall i sda7 i zadziała może...
Szkoda marnować mi czas na zgadywanki.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
buahaha ale nooby na tym forum. Gość pyta o coś, tysiące osób to forum odwiedza i nikt pomóc nie potrafi hahaa, polacy na niczym się nie znają, a udają ekspertów
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Ale odpowiedź została udzielona. Jednak zabawa z szyfrowaniem dwu systemów na raz nie jest dla początkujących. Od czegoś wymyslono google. Nikt nie będzie strzępił sobie klawiatury po próżnicy, w systuacji kiedy ktoś zamiast eksperymentować i próbować sie doszkolić biadoli na forum i wymysla sobie problemy, które potem chce rozwiązać.sobigchicken pisze:buahaha ale nooby na tym forum. Gość pyta o coś, tysiące osób to forum odwiedza i nikt pomóc nie potrafi hahaa, polacy na niczym się nie znają, a udają ekspertów
Więc z łaski swojej zamiast obrażać ludzi, jesli chcesz możesz sam pomóc. Bo jesli wydaje ci się, że ktoś coś tutaj musi, to niestety jesteś w błędzie. Tak to nie działa.
Toshiba C850 i3-3210M 4GB RAM, Intel HD4000, Ubuntu 14.04
Samsung N145 Lubuntu 14.04
www.bezpieczneubuntu.pl
www.bezpieczneubuntu.pl
-
- Piegowaty Guziec
to co z tym sprawdzaniem partycji na końcu instalacji systemu? da się sprawdzić, która to /boot? bo nie bardzo mi się widzi zgadywanie, czy to sda1, sda4, sda8, czy inny, a jak na niewłaściwym mi zainstaluje gruba, to nie odpalę linuxa i pewnie będę musiał kombinować z live cd lub w jakiś sposób...
//edited
ok, możliwe, że już się domyślam
przy tworzeniu partycji, nim zaczniemy instalować cokolwiek to partycje są ponumerowane np.:
nr 1
nr 5
nr 6 (w tym przypadku to /boot)
nr 7
więc później sda6 się wpisze przy wgrywaniu gruba na dysk
//edited
ok, możliwe, że już się domyślam
przy tworzeniu partycji, nim zaczniemy instalować cokolwiek to partycje są ponumerowane np.:
nr 1
nr 5
nr 6 (w tym przypadku to /boot)
nr 7
więc później sda6 się wpisze przy wgrywaniu gruba na dysk
- brezniew
- Przyjaciel
Przy instalacji systemu sam wskazujesz odpowiednią partycje (lub partycje), na której instalujesz system.Puchałke pisze:to co z tym sprawdzaniem partycji na końcu instalacji systemu? da się sprawdzić, która to /boot? bo nie bardzo mi się widzi zgadywanie, czy to sda1, sda4, sda8, czy inny, a jak na niewłaściwym mi zainstaluje gruba, to nie odpalę linuxa i pewnie będę musiał kombinować z live cd lub w jakiś sposób...
Jeśli pamięć zawodzi to weź karteczkę, długopis i sobie zapisz.
PS Zajrzyj do regulaminu forum i przeczytaj (m. in.) o umieszczaniu grafik.
Masz okazje się wykazać.sobigchicken pisze:buahaha ale nooby na tym forum. Gość pyta o coś, tysiące osób to forum odwiedza i nikt pomóc nie potrafi hahaa, polacy na niczym się nie znają, a udają ekspertów
Lepiej udawać eksperta niż trolla i idiotę.
Jak Ci się nie podobają fora to korzystaj z tego:
http://www.ubuntu.com/business/services/overview
-
- Piegowaty Guziec
jaki mądry teraz jesteś, a napisałem o tym post wyżejbrezniew pisze: Jeśli pamięć zawodzi to weź karteczkę, długopis i sobie zapisz.

- brezniew
- Przyjaciel
Pewna elementarna wiedza jest zawsze wymagana i nikt na forum nie będzie każdego prowadził za rączkę przy banalnych rzeczach.Puchałke pisze:jaki mądry teraz jesteś, a napisałem o tym post wyżejbrezniew pisze: Jeśli pamięć zawodzi to weź karteczkę, długopis i sobie zapisz., czyli napisałeś to samo co ja. Dziękuję wam za taką pomoc.
W internecie jest masa poradników, dzięki którym każdy sam może przyswoić podstawy, a na forum uzyska pomoc w konkretnych przypadkach.
I taką tu uzyskałeś. Dostałeś wskazówki i ogólny zarys tego jak to ma poprawnie działać.
Poza tym samodzielnie rozwiązanie problemu pozostaje w pamięci na dłużej.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Witam, chciałbym trochę odkopać wątek, mam podobny problem. Chciałbym mieć szyfrowany cały dysk (względy bezpieczeństwa firmy, laptopa łatwo stracić...)niestety jestem zmuszony do używania dwóch systemów (proszę powstrzymajcie się od komentarzy jakoby Windows był zbędny, przerabiałem to wiele razy...) wyobrażam sobie to w ten sposób że podczas uruchamiania w mbr jest zainstalowany truecrypt albo LUKS używa mój keyfile oraz hasło aby rozszyfrować partycje a nastepnie ładuje gruba (moze nawet grub2 jeśli się da...) z małej partycji i wybieram sobie dowolny system operacyjny dzięki temu hasła do systemów są prawie całkiem zbyteczne przy jednym użytkowniku komputera.
Myślałem tutaj o wykorzystaniu lvm. Truecrypt przy starcie systemy rozszyfrował by cały dysk a następnie przekazał pałeczkę grubowi który odpali odpowiedni system, dzięki temu mógłbym mieć chyba dostęp do wszystkich partycji z pod linuxa a pod windowsem do tych windowsowych.
problem tylko jak zainstalować truecrypt albo luks-a w taki sposób aby rozszyfrował moje lvm. Drugi problem to jak zmusić windowsa żeby mi nie popsuł mojego MBR podczas instalacji, ale z tym pewnie dam sobie rade, ewentualnie zrobię kopie i wgram ponownie.
Myślałem tutaj o wykorzystaniu lvm. Truecrypt przy starcie systemy rozszyfrował by cały dysk a następnie przekazał pałeczkę grubowi który odpali odpowiedni system, dzięki temu mógłbym mieć chyba dostęp do wszystkich partycji z pod linuxa a pod windowsem do tych windowsowych.
problem tylko jak zainstalować truecrypt albo luks-a w taki sposób aby rozszyfrował moje lvm. Drugi problem to jak zmusić windowsa żeby mi nie popsuł mojego MBR podczas instalacji, ale z tym pewnie dam sobie rade, ewentualnie zrobię kopie i wgram ponownie.
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Powyższe w takiej konfiguracji jest niewykonalne. Truecrypt w opcji szyfrowania dysku startowego jest zwykłym loaderem, który przekazuje sterowanie do loadera Windowsa (tylko systemowa partycja Windows może byc użyta) a jesli to niemożliwe przekazuje sterowanie do kolejnej partycji, która może zawierać np. gruba. Sam w sobie nie może zarządzać, co załadować jesli to coś nie jest Windowsem. LUKS zaś to nie jest odpowiednik Truecrypta pod linuksem, żeby zadziałał, wymaga nieszyfrowanego loadera na partycji /boot (nic go nie obchodzi MBR).shrewd pisze:wyobrażam sobie to w ten sposób że podczas uruchamiania w mbr jest zainstalowany truecrypt albo LUKS używa mój keyfile oraz hasło aby rozszyfrować partycje a nastepnie ładuje gruba (moze nawet grub2 jeśli się da...) z małej partycji i wybieram sobie dowolny system operacyjny dzięki temu hasła do systemów są prawie całkiem zbyteczne przy jednym użytkowniku komputera.
Masz do wyboru zatem dwie możliwości:
1. W MBR jest Truecrypt, podajesz hasło - ładuje ci Windows, lub naciskasz ESC i Truecrypt oddaje sterowanie do gruba, który ładuje linuksa (szyfrowanego lub nie). Jeśli linux jest szyfrowany to musisz podać osobne hasło, nie da się inaczej, bo na tym etapie Truecrypt zakończył już działanie.
2. W MBR jest grub, wybierasz system - linux szyfrowany lub nie (jesli tak podajesz hasło) lub Windows - ładuje się przez chainloading kod Truecrypta, który myśląc, że jest w MBR normalnie próbuje uruchomić Windows nic o linuksie nie wiedząc (grub oddał mu już sterowanie).
Pierwsza opcja jest stosunkowo prosta do zrobienia - instalacja Windows, szyfrowanie, instalacja linuksa (koniecznie grub na partycji /boot a nie w MBR!). Działa zawsze tak jak opisałem w punkcie 1.
Druga opcja wymaga więcej zachodu - instalacja Windows, szyfrowanie, skopiowanie loadera Truecrypta z MBR do pliku, instalacja linuksa (grub w MBR), ręczne ustawienie chainloadingu w grubie. Na nieszczęście chyba ciągle nie da się uruchomić Windows 7 przez chainloading w grub2 więc tylko XP (poprawcie mnie jesli coś sie zmieniło, nie korzystam z Windows).
Reasumując - Truecrypt systemowe partycje obsługuje tylko w Windows i nie da sie go wykorzystać przy szyfrowaniu linuksa. To jakby sterownik w Windows rozszyfrowujący potrzebne dane w locie (a więc nie rozszyfrowuje żadnego dysku jak to sobie chyba wyobrażasz). A LUKS (celowo upraszczam) to nie osobny program, nie obsługuje MBR tylko wywoływany jest przez skrypty PAM podczas montowania partycji root (kernel jest już załadowany na tym etapie) więc w żaden sposób nie może uruchomić Windowsa. Ze względu na kompletnie różny sposób startu obu systemów, prawdopodobnie nie powstanie narzędzie, które mogłoby je obsługiwać równocześnie. Gdyby zawsze i bez problemów działała druga wymieniona wyżej przeze mnie opcja nie byłoby to zreszta potrzebne.
www.bezpieczneubuntu.pl
www.bezpieczneubuntu.pl
- fabians
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Inne
Coś się ruszyło z tematem i można całą instalację zaszyfrować
http://www.ubuntu-pomoc.org/instalator- ... o-systemu/
http://www.ubuntu-pomoc.org/instalator- ... o-systemu/
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Nic się nie ruszyło, nie opowiadaj bajek...
Po pierwsze szyfrowanie Ubuntu (12.10 i 13.04) podczas instalacji w trybie graficznym jest totalnie skopane - jedyna możliwość to jedna parycja root bez możliwości osobnego /home, inne konfiguracje są niemożliwe lub po restarcie nie zadziałają.
Po drugie podany przez Ciebie link nie dotyczy wogóle tematu tego wątku, tutaj chodzi o zaawansowaną konfigurację dwóch szyfrowanych systemów na jednym dysku, czego instalator Ubuntu w obecnej wersji nie potrafi nawet sobie wyobrazić, o obsłużeniu nie wspomnę.
Po pierwsze szyfrowanie Ubuntu (12.10 i 13.04) podczas instalacji w trybie graficznym jest totalnie skopane - jedyna możliwość to jedna parycja root bez możliwości osobnego /home, inne konfiguracje są niemożliwe lub po restarcie nie zadziałają.
Po drugie podany przez Ciebie link nie dotyczy wogóle tematu tego wątku, tutaj chodzi o zaawansowaną konfigurację dwóch szyfrowanych systemów na jednym dysku, czego instalator Ubuntu w obecnej wersji nie potrafi nawet sobie wyobrazić, o obsłużeniu nie wspomnę.
www.bezpieczneubuntu.pl
www.bezpieczneubuntu.pl