jak przywracać kartę wifi do stanu świeżo po instalacji?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Puchałke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME

jak przywracać kartę wifi do stanu świeżo po instalacji?

Post autor: Puchałke »

Gdybym kiedyś namieszał coś przy karcie wifi, to w jaki sposób mogę przywrócić ją do normalności? Mogę jakieś kopie plików konfiguracyjnych sobie skopiować i później je podmienić jak coś pokręcę? I co to są za konkretne pliki, proszę o nazwy, lokalizację.
I czy jest jakaś komenda na zrestartowanie karty wifi? Np. wifi będzie włączona, ale nie wyświetli mi routerów na liście i zamiast restartować kompa, wolałbym bez restartu jakoś zresetować kartę wifi + ewentualnie jakiś program jeśli odpowiada też za wifi i łączność, zawsze oszczędzę czas.

a na marginesie, podobne pytanie mam z kartą graficzną. Gdybym coś pokręcił to chcę przywrócić ją do normalności. Da radę jakoś szybko i łatwo? To mniej ważne pytanie więc nie musicie odpowiadać.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: jak przywracać kartę wifi do stanu świeżo po instalacji?

Post autor: bear7 »

Puchałke pisze: a na marginesie, podobne pytanie mam z kartą graficzną. Gdybym coś pokręcił to chcę przywrócić ją do normalności. Da radę jakoś szybko i łatwo? To mniej ważne pytanie więc nie musicie odpowiadać.
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
A co do głównego problemu, to poczytaj wątki o problemach z WiFi i kilka poleceń Ci się przewinie...
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Puchałke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Puchałke »

@UP
to fajnie, czyli założę później 20 tematów i w każdym zapytam:
1) gdzie trzymany jest config od wifi
2) gdzie config od karty graf
3) gdzie config od skanera
4) gdzie config od czegoś tam
...
20) ...

i będziesz miał spam pytań na forum. Nie prościej, gdy proste pytania są zadawane w jednym temacie? Po co ma ktoś wam spamować całe forum? Dodatkowo odpowiadasz "a poszukaj se na forum".
Jeśli używasz linuxa od lat, to powinieneś wiedzieć takie rzeczy, znać na pamięć komendy więc co to za problem od razu odpowiedzieć niż "idź se szukaj w google lub na forum". Później ktoś wchodzi na google i szuka problemu, odpala 10 losowych stron i widzi, że na 10 stronach ludzie odpisali "w google poszukaj"
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

Najprościej będzie zainteresować się takim pojęciem: Kopia zapasowa.
Wtedy możesz psuć do woli ;-)
Można prostą komendą:

Kod: Zaznacz cały

rsync -avx --delete / /media/Backup
W Ubuntu można łatwo zrobic za pomocą myszki.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Puchałke pisze: Jeśli używasz linuxa od lat, to powinieneś wiedzieć takie rzeczy, znać na pamięć komendy więc co to za problem (...)
W szkole Bogurodzicę wymagali znać na pamięć. Dawno temu już to było, ale co nieco pamiętam. Natomiast, Linuksa i konsolowe polecenie to się poznaje kolego, a jak czegoś się nie wie, to od tego jest man-pages, forum i google.
Puchałke pisze: (...)od razu odpowiedzieć niż "idź se szukaj w google lub na forum".
Bo można odpowiedzieć raz, dwa, trzy razy, ale żeby poruszać ten sam temat setki razy... I mam na myśli tylko to forum.
Puchałke pisze: to fajnie, czyli założę później 20 tematów i w każdym zapytam:
1) gdzie trzymany jest config od wifi
2) gdzie config od karty graf
3) gdzie config od skanera
4) gdzie config od czegoś tam
...
20) ...
W tym przypadku, chyba będę Ci w stanie pomóc. I to chyba na wszystkie 20 zapytań:
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... -linuksie/
Zwróć uwagę, na opis katalogu /etc.
Puchałke pisze: będziesz miał spam pytań na forum. Nie prościej, gdy proste pytania są zadawane w jednym temacie? Po co ma ktoś wam spamować całe forum?
Sam sobie odpowiedz. A lepiej przewijać się przez 40 stron wątku, gdzie na każdej jest po 10-15 postów? Gdzie szybciej znajdziesz odpowiedź?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”