Sieci WiFi - szyfrowania, menedżery brak połączenia

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Y0da
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Sieci WiFi - szyfrowania, menedżery brak połączenia

Post autor: Y0da »

Witam serdecznie!

Odkąd po długiej przerwie zainstalowałem na laptopie linuxa, borykam się z problemami z sieciami WiFi. :evil:

Sieć WiFi z zabezpieczeniem WEP podczas instalacji i po instalacji działała dobrze, bez problemu na Network Manager. Jednak kiedy chciałem się połączyć z siecią z zabezpieczeniem WPA z kluczem współdzielonym, to po prostu nie można było (wyskakiwała informacja, że błędne hasło). Po poszukaniu na forach znalazłem, że problem rozwiąże WICD. Więc go zainstalowałem. Rzeczywiście pomogło, sieć z zabezpieczeniem WPA zaczęła działać. Sieć z WEP też działała, aż do dzisiaj, kiedy to po prostu przestała działać. Uruchomiłem WICD, skonfigurowałem sieć, wybrałem szyfrowanie, podałem hasło i.... błędne hasło (pomimo iż zawsze korzystałem z tego hasła i na pewno jest dobre). Próbowałem zmieniać opcje szyfrowania i nic.

Dodatkowo WICD od samego początku mnie irytuje w następujący sposób. Kiedy naciskam "Połącz" komputer przestaje reagować (całkowicie). Nawet nie da się włączyć/wyłączyć NumLocka, czy CapsLocka. Nic! Tak około minuty, może dwóch... Później pojawiają się komunikaty: Interface down, Interface up, Validing Authention i wtedy wszystko już działa. Po czym znowu taka całkowita zwiecha. WICD tak ma od początku.

Pomimo prób nie udało mi się znaleźć rozwiązania. Bardzo proszę o pomoc i z góry wszystkim dziękuję.

Moje distro to: Ubuntu 12.04 LTS 64-bit

PS.

1. Sieci WPA dzisiaj nie sprawdzałem (nie mam możliwości).
2. Na Debianie Wheezy 64-bit WICD zachowywał się tak samo.
3. Moja karta WiFi używa modułu rtl8192se:
Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8191SEvB Wireless LAN Controller (rev 10)

PS 2.
Po ręcznym wklepaniu w konsoli i restarcie systemu sieć załapała, jednak przy próbie połączenia przez WICD problemy dalej występują.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”