Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: e X t 7 3 »

pingwin114 pisze:dzięki wielkie za podpowiedź, zapomniałem o tym, że można zarządzać podświetlaniem za pomocą laptop-mode-tools, już sobie ogarnąłem
Ale uwaga lmt, będzie się gryzło z moim APM 1.4.[1]. Proszę zróbcie testy moje ustawienia vs laptop-mode-toools. Przy poprawnych ustawieniach systemu, różnica powinna być dość odczuwalna. Moim zdaniem obecnie lmt, zostało na poziomie kerneli 2.6.x. Jednak fakt pewne elementy łatwiej się konfiguruje z ich użyciem.

Tak, jak już wielokrotnie pisałem Unity/GNOME 3/Shell/Cinnamon nie nadają się moim zdaniem obecnie na platformy mobilne. Po prostu konfiguracja z ich użyciem wszelkich zasobów jest ... delikatnie to ujmując "niewygodna". Ponadto bardzo ciężko jest zapewnić pod w/w środowiskami parkowanie dysku głowicy, nawet z moim skryptem APM 1.4.1 [specjalnie zawiera dodane ureadahead - usunięte przez Canonical]. Po prostu usługi, szczególe związane z Unity dość mocno obciążają system i non stop następuje odwołanie do dysków. Jak już kiedyś pisałem np. MSI X370 [4 komorowa bateria] pod Kubuntu - KDE4.8.4 działa swobodnie ok. 5 do 5 i pół godziny [włączone i połączone wifi]. O tyle pod Unity maksimum to ok. 3 i 50 min. do tego Unity [tu m.in. Compiz] tak obciążania grafikę, że maszyna praktycznie nie wyłącza wiatraka = odczuwalnie wyższa temperatura pracy. Co ciekawe pod KDE oczywiście cały czas działa akceleracja przez OpenGL i nie ma takich efektów - przy temperaturze w pomieszczeniu ok 20 - 24 st. C w przypadku pracy na baterii i trybu idle komputer jest zimy i jak wyłączy dysk i wiatrak jest w ogóle niesłyszalny ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: gitarzystaa »

Ostatnio zainstalowałem do testów Kubuntu 12.04 x86_64, wszystko działa wyśmienicie, prócz wifi. Kiedy wpisuje hasło do sieci, wylatuje komunikat "Poufne dane dla kde daemon i moja nazwa sieci" i tam muszę wpisać hasło, w tym czasie Network Manager informuje, że czeka na uwierzytelnienie, wpisuje hasło które podawałem do powiadomienia keyring.
I nic, sieć się rozłącza ;(
Instalowałem twój kernel z otwartymi sterownikami też bez skutku, później instalowałem z Broadcomem.

Kod: Zaznacz cały

sudo lspci
01:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
EDIT: Teraz już nie pokazuje się żaden komunikat do wpisania hasła, tylko widzę w Network Managerze

Typ:
 Bezprzewodowe 802.11
Stan połączenia: Konfigurowanie interfejsu
Adres IP: Brak adresu IP.
Szybkość połączenia: Nieznana
Nazwa systemowa: eth1
Adres MAC: 74:2F:68:A7:7E:5F
Sterownik: wl
Punkt dostępowy (SSID): NETIA-014e6f
Punkt dostępowy (MAC): F4:3E:61:01:4E:70
Pasmo: b/g
Kanał: 1 (2412 MHz)

Typ: Bezprzewodowe 802.11
Stan połączenia: Oczekiwanie na uwierzytelnienie
Adres IP: Brak adresu IP.
Szybkość połączenia: Nieznana
Nazwa systemowa: eth1
Adres MAC: 74:2F:68:A7:7E:5F
Sterownik: wl
Punkt dostępowy (SSID): NETIA-014e6f
Punkt dostępowy (MAC): F4:3E:61:01:4E:70
Pasmo: b/g
Kanał: 1 (2412 MHz)
EDIT2: ok już sobie poradziłem z problemem :)
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
mlms
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Architektura: x86

Post autor: mlms »

gitarzystaa pisze: EDIT2: ok już sobie poradziłem z problemem :)
Może jakiś opis, jak sobie poradziłeś.
Awatar użytkownika
Ziendal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Ziendal »

Witam, chcę zostać nowym użytkownikiem tego Kernela i mam pytanie, gdzie znajdę informacje w czym jest kernel lepszy (system 64bitowy) od Standardowego ? Dzięki za pomoc :)
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Nie dawno byl watek o tym, wiec poszukaj sobie :P
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem w kwestii kernela. Stara sie bay zapewniał - w stosunku do generica:

1. Wyższa wydajność,
2. wyższą responsywność systemu,
3. mniejsze zużycie energii,
4. mniejsze zapotrzebowanie na zasoby = pamięć,
5. powyższe m.in. dzięki odpowiedniej konfiguracji kernela, użyciu innego zegara wewnętrznego [500 HZ, a nie 250, czy też 1000] oraz odpowiedniej kompilacji kernela, a zatem aby wykorzystywał on w większym stopniu możliwości nowoczesnych architektur - użycie maksymalnie wielu zaawansowanych instrukcji procesora już przez sam kod kernela [o ile dana architektura na to pozwala] - sse, sse2, sse3, sse4a, mmx, etc. ;). To w wersjach Atom i K8. Dodatkowo w wersjach Brazos i i7 wykorzystywane jeszcze bardziej zaawansowane instrukcje, np. SSE4.1, SSE4.2, AVX, ABM, PCLMUL, CX16, etc. - te kernele są zoptymalizowane, aby maksymalnie wykorzystać zasoby danych architektur dla jakich zostały przeznaczone - zatem od AMD FAM 14 w górę - np. Athlon2, Brazos, Llano, etc., czy też Intela i3 do i7 - Sandy i Ivy Bridge.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

e X t 7 3 pisze:Zatem w kwestii kernela. Stara sie bay zapewniał - w stosunku do generica:

czy też Intela i3 do i7 - Sandy i Ivy Bridge.

Pozdrawiam
No to czekamy :-D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

JerryG pisze:
e X t 7 3 pisze:Zatem w kwestii kernela. Stara sie bay zapewniał - w stosunku do generica:

czy też Intela i3 do i7 - Sandy i Ivy Bridge.

Pozdrawiam
No to czekamy :-D
No właśnie jeszcze nie zakupiłem - swojej - maszyny pod Sandy/Ivy i nie mogę jeszcze zapewnić pełnego [tu musi być idealne = płatne] wsparcia ;). Po prostu ciągła konieczność lokowania środków w inne cele, np. teraz mam w moim aucie wymianę rozrządu + parę innych elementów = 2500/3000 zł :P. Jednak muszę w końcu rozpocząć działalność [sprzedaż maszyn z przygotowanym przeze mnie systemem] - jeśli już mi nic w tym nie przeszkodzi [przez ostatnie miesiące ciągle było "coś"] to będą tygodnie i wtedy dam pełne wsparcie dla kerneli i7. Dla Brazos zapewniam już teraz ;).

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Instaluje Twoje kernele na i7 z SandyBridge, w sumie dziala, ale zeby byl demonem predkosci w normalnym uzywaniu to nie powiedzialbym :-x
Najbardziej widac to gdy cos kopiuje miedzy partycjami, nastepuja wrecz zwisy otwartych programow przy przywracaniu z belki na pulpit.
Wydaje mi sie wtedy, ze pracuje na conajmniej Pentium 120 Mhz :-x
W laptopie jest 6 GB RAM-u, uzywane srednio jest 1,4-1,8 GB, zdarza sie ze gdy jest otwarte sporo programow i do tego pamieciozernych wolnej zostale okolo 1GB RAM, reszte system ladowal na Swapa.
Nie dawno zmienilem w /etc/sysctl.conf parametr vm.swappiness z 60 na 5, teraz system mniej zapisuje co minimalnie przyspieszylo dzialanie systemu.

Co ciekawe jak ostatnio zainstalowalem na starej Toshibie Twoj 32bit kernel i kopiowalem z zewnetrznego dysku czy po miedzy partycjami tam tego nie bylo, wrecz czulo sie ogolnie przyspieszenie dzialania, wszak mialem tego lapka w swoich lapkach ponad 8 lat, wiec mam porownanie :-D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Systemy są identyczne ? Czy jakieś różnice 64/32 bit ? która wersja kernela ? ... zastanawia mnie opisany przypadek. Ma bardzo wiele ciekawych nowoczesnych instrukcji i tu z niego można sporo wycisnąć. Przykładowo w jego przypadku poprawę w zarządzania pamięcią można osiągnąć m.in. przez włączenie NUMA support. Ma nadzieje, że niedługo będziesz mógł przetestować kernel i7 ;).

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Systemy Kubuntu 12.04 i na obu Twoj ostatni kernel, na Toshibie 32bit a na moim Samsungu RF511 64bit.
Na Toshibie oprocz microcode nie instalowalem zadnych wiecej skryptow.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

JerryG pisze:Systemy Kubuntu 12.04 i na obu Twoj ostatni kernel, na Toshibie 32bit a na moim Samsungu RF511 64bit.
Na Toshibie oprocz microcode nie instalowalem zadnych wiecej skryptow.
Oki, zatem zobaczymy pod v20.1.

Pozdrawiam

-- 12 sie 2012 14:35 --

Kolega JerryG "natchnął" mnie jeszcze swoimi spostrzeżeniami i zmodyfikowałem jeszcze kernel v.20.1 ... na pewno jest szybciej. Zobaczymy, czy też wyeliminowuje to zgłaszany problem ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jacekz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: jacekz »

Ciągle istnieje problem z wybudzaniem urządzeń logitecha podpiętych pod unifying.
Wątek tu.
Kolego eXt73 czy ta łatka: http://lwn.net/Articles/458418/ jest w kernelu 20.0 x64?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

jacekz pisze:Ciągle istnieje problem z wybudzaniem urządzeń logitecha podpiętych pod unifying.
Wątek tu.
Kolego eXt73 czy ta łatka: http://lwn.net/Articles/458418/ jest w kernelu 20.0 x64?
Tak jest wdrożony.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jacekz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: jacekz »

A czy istnieje mozliwość, by urządzenie podpięte do danego portu usb, np:

Bus 004 Device 006: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
było w jakiś sposób uprzywilejowane? (np ciągle aktywne, z priorytetem)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

jacekz pisze:A czy istnieje mozliwość, by urządzenie podpięte do danego portu usb, np:

Bus 004 Device 006: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
było w jakiś sposób uprzywilejowane? (np ciągle aktywne, z priorytetem)
Teoretycznie jest to możliwe. Jednak w praktyce wymagało by bardzo indywidualnego podejścia i nie gwarantowało 100 % sukcesu - oczekiwanych rezultatów.

Pozdrawiam

quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: quatrolibro »

eXt73,
w ramach eksperymentów które zasugerowałeś w temacie o kernelu v.21, zmieniłem wpisy (# = stary wpis)

GRUB_CMDLINE_LINUX="i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1"
#GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1 acpi_backlight=vendor"
i dało to spadek zużycia prądu o około 1W, po 10 minutach bezczynności powertop pokazuje 7.3 - 7.8 i to bez skoków o 2W co minutę.

Z włączonymi programami 1 karta Firefox i konsola zużycie jest poniżej 10W (stare wpisy, około 12W) Trochę gorzej reguluje się podświetlenie ekranu (nie pokazuje suwaczka, schodząc do minimum nagle daje po oczach tak około 50% podświetlenia a potem gaśnie całkiem). Czasami pobór prądu skacze bardziej do góry niż ze starymi wpisami ale na bardzo krótko, tak do 25W, właściwie nie wiem co on wtedy robi, po kilku sekundach spada do 9W. Po za tym chyba OK.
W dmesg wypatrzyłem

pci0000:00: ACPI _OSC request failed (AE_ERROR), returned control mask: 0x1d
ACPI _OSC control for PCIe not granted, disabling ASPM

[Firmware Bug]: ACPI(PEGP) defines _DOD but not _DOS

ACPI Warning: _BQC returned an invalid level (20120320/video-472)
Nie wiem czy ma to związek ale Kwin nie chce włączyć wszystkich efektów tak sam z siebie wypalił

Nie można włączyć następujących efektów pulpitu:

Rozmycie
Animacja sześcianu pulpitu
Odczucia przy starcie
Chwiejne okna
Sprawdzane pod v.20.3. Pod v.21.0 następnym razem.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
seba111
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: seba111 »

Mam pytanie do Pana eXt73.
W Samsungu R522 z kartą ATI HD 4650 temperatury laptopa zwykle nie są najniższe. Pomimo sterowników zamkniętych (obecnie fglrx-legacy), kernela k8 64-bit, zastosowanych wszystkich skryptów i rad z działu "Skrypty, tutoriale, porady ..." w czasie pracy Xubuntu 12.10 na zasilaniu sieciowym komenda sensors wskazywała temperatury 55-65°C (nie mówiąc o chwilach, gdy korzystałem z flasha w przeglądarce. Wtedy nawet powyżej 70°C). Oczywiste, że na baterii temperatury są mniejsze. Wszak wszystko działa tak jak eXt73 kazał :clap: , a laptop na baterii pobiera nie więcej niż 13W (przy włączonym firefox'ie). Skoro na baterii może być chłodniej, to postanowiłem wprowadzić kilka zmian do zaproponowanych przez Pana skryptów:
Zmieniłem w /etc/cpufreqd.conf tak, żeby na zasilaniu sieciowym stosował profile=Performance Low (gdzie jest ondemand) zamiast Performance High. Oprócz tego w /etc/pm/power.d/advanced_power_management_by_ext73_v1.4 zmieniłem w pracy na zasilaniu sieciowym /sbin/hdparm -B254 na wartość z pracy na baterii, czyli /sbin/hdparm -B160.
W ten sposób sensors pokazuje na AC temperatury o 10°C mniejsze (przy bezczynności: nie więcej niż 45°C) , a laptop po prawej stronie (gdzie jest HDD) w końcu jest przyjemnie chłodny. Wcześniej nawet parzył (inna sprawa to słabe odprowadzanie ciepła w tym laptopie).
Czy te zmiany są bezpieczne dla sprzętu oraz dla stabilności i wydajności Pańskiego kernela?
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Te zmiany mogą być niebezpieczne dla każdego sprzętu. Nie polecam łykania wszystkiego bez sprawdzenia i ustawienia samemu. Przykładowo ustawianie skryptu APM kolegi ext73 może przyczynić się do szybszego zużycia dysku. Nie za winą kolegi, bo ustawiał pewnie pod dany sprzęt ale za sprawą firmware danego dysku - system po prostu pozwala dyskowi "dziczeć" głowicą. Tak można sprawdzić liczbę parkowań:

sudo smartctl -a /dev/sda | grep Load_Cycle_Count
Opcje, które ja musiałem ustawić w swoim systemie to:

sudo hdparm -B 255 /dev/sda

sudo hdparm -S 0 /dev/sda
Wbrew pozorom w dzisiejszych dyskach wcale nie powoduje to aż takiego wzrostu prądożerności :-D
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do ustawienia dysku na 255 na baterii ... nie polecam. Ustawiania, które Ja preferuje peniają jednoczenie i energooszczędność i bezpieczeństwo. Przykład mojego Kolegi - miał ustawione właśnie 255, a zatem praktycznie niemożliwe jest zaparkowanie głowicy. Jechał pociągiem z Kraka do Wawy na spotkanie i pisał coś na swojej maszynie ... nagle pociąg gwałtownie zahamował i on swoją maszyna uderzył w siedzenie naprzeciwko - maszyna się zawiesiła. Odpalił ponownie, a tu system nie rozpoznaje dysku = uszkodzenie fizyczne MBR. Gwarancji nie uznano bo stwierdzi, ze dysk musiał "upaść" :P. Jak by głowica była zaparkowana - zatem dysk zgodnie z moja polityka wszedł w tryb "sleep" nic by się nie stało. Ponadto zużycie energii to od 1 - 4 watt [zależy od dysku to ostatnie na dyskach 7200] ... ale tez kwestia temperatury = wyższa temperatura wyższe zużycie energii = wiatrak. Kwestia usypiania - moim zdaniem przy takich ustawieniach mało istotna - w przypadku mojej polityki taki dysk powinien przeżyć ok 7-10 lat ;)

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „kernele e X t 7 3”