Ale uwaga lmt, będzie się gryzło z moim APM 1.4.[1]. Proszę zróbcie testy moje ustawienia vs laptop-mode-toools. Przy poprawnych ustawieniach systemu, różnica powinna być dość odczuwalna. Moim zdaniem obecnie lmt, zostało na poziomie kerneli 2.6.x. Jednak fakt pewne elementy łatwiej się konfiguruje z ich użyciem.pingwin114 pisze:dzięki wielkie za podpowiedź, zapomniałem o tym, że można zarządzać podświetlaniem za pomocą laptop-mode-tools, już sobie ogarnąłem
Tak, jak już wielokrotnie pisałem Unity/GNOME 3/Shell/Cinnamon nie nadają się moim zdaniem obecnie na platformy mobilne. Po prostu konfiguracja z ich użyciem wszelkich zasobów jest ... delikatnie to ujmując "niewygodna". Ponadto bardzo ciężko jest zapewnić pod w/w środowiskami parkowanie dysku głowicy, nawet z moim skryptem APM 1.4.1 [specjalnie zawiera dodane ureadahead - usunięte przez Canonical]. Po prostu usługi, szczególe związane z Unity dość mocno obciążają system i non stop następuje odwołanie do dysków. Jak już kiedyś pisałem np. MSI X370 [4 komorowa bateria] pod Kubuntu - KDE4.8.4 działa swobodnie ok. 5 do 5 i pół godziny [włączone i połączone wifi]. O tyle pod Unity maksimum to ok. 3 i 50 min. do tego Unity [tu m.in. Compiz] tak obciążania grafikę, że maszyna praktycznie nie wyłącza wiatraka = odczuwalnie wyższa temperatura pracy. Co ciekawe pod KDE oczywiście cały czas działa akceleracja przez OpenGL i nie ma takich efektów - przy temperaturze w pomieszczeniu ok 20 - 24 st. C w przypadku pracy na baterii i trybu idle komputer jest zimy i jak wyłączy dysk i wiatrak jest w ogóle niesłyszalny

Pozdrawiam