Unity/GNOME - niestabilne. Zaburzenia wyswietlania obrazu

Tematy specyficzne dla poszczególnych window managerów: KDE, GNOME, XFCE, Fluxbox, Blackbox, IceWM, WindowMaker, itd. - wszystko tutaj.
3ooFrayda
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Unity/GNOME - niestabilne. Zaburzenia wyswietlania obrazu

Post autor: 3ooFrayda »

Witam,

Od paru dni moje unity nie dziala poprawnie. Wyswietlany obraz jest zaburzany i znieksztalcany. Efekty zdaja sie przybierac na sile z czasem, tak ze po 5 minutach nie da sie juz z tym wytrzymac. Ponizej screeny:

1) Kropki:
http://img29.imageshack.us/img29/9765/96822219.jpg

2) Okna:
http://img19.imageshack.us/img19/5354/61244941.jpg

Dotyczy to zarowno 2D jak i 3D.
Przelaczylem sie na GNOMa i sa te same problemy, choc wydaje mi sie ze moze w troszke mniejszym stopniu.

Czy moglby ktos poradzic jak sie do tego zabrac? Jak najlepiej sprawdzic czy to sterowniki czy karta.

PS. Odpalilem swieze Ubuntu 12.04 z live CD i problem dalej wystepowal :(

Dzieki,
Tomek

//bear7: Rozmiar grafiki niezgodny z REGULAMINEM FORUM: w takich wypadkach stosuj znaczniki URL zamiast znaczników IMG.
filipsiu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Unity/GNOME - niestabilne. Zaburzenia wyswietlania obrazu

Post autor: filipsiu »

Hmm, wydaje mi się że to może być karta graf. masz może zintegrowaną grafikę ? Jeśli tak to "przełącz" się na nią i zobacz czy dalej to występuje, jeśli nie to zaktualizuj stery do grafy a jeśli to nie pomoże to prawdopodobnie grafika jest popsuta

Pozdrawiam,
Filipsiu
3ooFrayda
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Mam hybrydowa grafike:
Intel HD Graphics 4000 + NVIDIA GeForce GT 630M

Uzywam bumblebee i korzystam z zintegrowanego Intela.
eremas
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: eremas »

Pozycz od kogos karte i sprobuj jak zadziala.
Jak bedzie to samo to uruchom z plyty lub USB Ubuntu Live lub inny linux.
Jesli bedzie to samo to masz plyte glowna do wymiany.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Nie koniecznie musi byś to grafika bo to może być taśma sygnałowa (łączy matrycę LCD z płytą gł.)
Aby to wykluczyć używaj zewnętrznego monitora.
Sprawdź czy nie masz martwych pixseli?
Czy te kropki są zawsze w tym samym miejscu czy za każdym razem w innym miejscu?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
3ooFrayda
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Kropki sa za kazdym razem w innym miejscu. Zmieniają swoje położenie co chwilke. Mam to samo na zewnetrznym monitorze oraz na laptopie. Startowałem czyste 12.04 z live CD i problem ciagle występował.

Zbackup-uje sobie jakos cały system i zainstaluje jakiegos windowsa zeby zobaczyc jak sie bedzie sprawowal.

Pozdr,
Tomek
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Kropki sa za kazdym razem w innym miejscu. Zmieniają swoje położenie co chwilke. Mam to samo na zewnetrznym monitorze oraz na laptopie.
to oznacza tylko jedno to nie jest matryca LCD i ze jest to grafika. wymieś płytę gł lub procesor (zależy która to jest grafika)
Zbackup-uje sobie jakos cały system i zainstaluje jakiegos windowsa zeby zobaczyc jak sie bedzie sprawowal.
Możesz sonie to darować. bo wiadomo. Ja na twoim miejscu bym nie zawracała głowy instalacją windowsa tylko wymieniła
- płytę gł jeśli dotoczy to grafiki Nvidii
- procesor jeśli dotyczy to grafiki Intela
- płyta gł i procesor jeśli to dotyczy obydwu kart graficznych

bo nie powiedziałeś o którą chodzi grafikę chodzi.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
3ooFrayda
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Laptopa mam na gwarancji, wiec pewnie na gwarancje oddam. Chcialby tylko miec pewnosc.

Uzywam obecnie tylko grafiki Intela. Mam tez zainstalowane i skonfigurowane bumblebee. I tu moje pytanie.
Czy wie ktos moze jak moge sie przelaczac pomiedzy kartami graficznymi? Nie chodzi mi o optirun, tylko tak zeby caly system dzialal na NVIDII. Chcialbym sprobowac sie przelaczyc i zobaczyc czy na niej wszystko dziala OK.

Kod: Zaznacz cały

tomek@tomek-asus:~$ "lspci"
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Ivy Bridge DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Ivy Bridge PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Ivy Bridge Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Panther Point USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Panther Point MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation Panther Point USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation Panther Point High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Panther Point PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation Panther Point PCI Express Root Port 2 (rev c4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation Panther Point PCI Express Root Port 4 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation Panther Point USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Panther Point LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation Panther Point 6 port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation Panther Point SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation Device 0de9 (rev ff)
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9485 Wireless Network Adapter (rev 01)
04:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 5289 (rev 01)
04:00.2 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 0a)
tomek@tomek-asus:~$ 
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Ja mam swojego laptopa (dell) na gwarancji i u mnie 2 razy wymienili płytę gł związku z grafiką i raz związku z uszkodzonym czujnikiem temperatury.
Czy wie ktos moze jak moge sie przelaczac pomiedzy kartami graficznymi? Nie chodzi mi o optirun, tylko tak zeby caly system dzialal na NVIDII.
Przełączanie jest poprzez bumblebee (opcja optirun).

Na sterownikach nouveau masz tylko pracującą Nvidię. jak odpalasz LIVE z CD/DVD to masz aktywny nouveau a więc jak chcesz wykluczyć grafikę na płycie gł to odpal z CD/DVD.

Na Jajkach (jądro systemu) pana EXT73 masz aktywnego intela.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
3ooFrayda
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Hej,

Wyslalem mojego ASUS-a do serwisu. Wymienili mi plyte glowna i komputer wrocil. Po odpaleniu okazalo sie ze problem ciagle wystepuje.

Nagralem pulpit i wyglada to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=rue6IEjd ... e=youtu.be

Troche sie wku..lem i zadzwonilem do ASUS-ow sie pozalic. Powiedzieli zeby reklamowac jeszcze raz..

Przed wyslaniem ponownie postanowilem jeszcze zainstalowac Windowsa. Wiec zainstalowalem i.. wszystko ladnie dziala. Zadnych zaburzen nie widac.

Wiec zdaje sie, ze to moje ulubione Ubuntu robi takie numery :( Ja sam tego nie rozkminie. Takze cos mi sie wydaje ze po 5 wspolnie spedzonych latach trzeba bedzie sie rozstac. Nie mowie tu oczywiscie o powrocie do Windowsa. Sprobuje moze openSuse, ostatnio pojawila sie nowa dystrybucja. A moze jeszcze w pazdzierniku dam szanse 12.10.

Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Bumblebee zawiera narzędzie bbswitch do wyłączania jednej z kart (NVIDII sądzę):
Wykonujesz z roota:

sudo -i
Sprawdzasz status:

cat /proc/acpi/bbswitch
Wyłączasz:

tee /proc/acpi/bbswitch <<<OFF
Włączasz:

tee /proc/acpi/bbswitch <<<ON
Zobacz czy po wyłączeniu, NVIDIA będzie się nadal "przebijać".
3ooFrayda
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Hmm.. problem wystepowal rowniez jak odpalalem z LiveCD. Myslisz ze nawet wtedy NVIDIA mogla sie "przebijac"?

Jezeli tak, to wieczorkiem usune Windowsa i zainstaluje 12.04 + bumblebee i zrobie tak jak mowisz.

Dzieki bardzo!

EDIT: Dobra, cofam wszystko. Na Windows dzieje sie to samo, choc zaraz po zainstalowaniu tak nie bylo. Dopiero po Windows Update sie popsulo..

Takze laptop idzie spowrotem do serwisu..
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

3ooFrayda pisze:Hmm.. problem wystepowal rowniez jak odpalalem z LiveCD. Myslisz ze nawet wtedy NVIDIA mogla sie "przebijac"?

Jezeli tak, to wieczorkiem usune Windowsa i zainstaluje 12.04 + bumblebee i zrobie tak jak mowisz.

Dzieki bardzo!

EDIT: Dobra, cofam wszystko. Na Windows dzieje sie to samo, choc zaraz po zainstalowaniu tak nie bylo. Dopiero po Windows Update sie popsulo..

Takze laptop idzie spowrotem do serwisu..
Miałem kiedyś lapka Asusa. Całkiem mocna maszynka. Gwarancja się skońćzyła podziałał jeszcze 2 miesiące i dead. 2x wrócił z serwisu i po chwili dalej siadała grafika. Nie wiem co z tymi Asusami. Teraz mam też Asusa ale to netbook więc inna sprawa bo tutaj Asus dał tylko monitor i klawiaturę w środku tylko płyta z Atomem i GMA3150 więc tutaj nie ma się co popsuć nawet. Ale ogółem Asusa nie polecam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Środowiska graficzne”