Od paru dni moje unity nie dziala poprawnie. Wyswietlany obraz jest zaburzany i znieksztalcany. Efekty zdaja sie przybierac na sile z czasem, tak ze po 5 minutach nie da sie juz z tym wytrzymac. Ponizej screeny:
Hmm, wydaje mi się że to może być karta graf. masz może zintegrowaną grafikę ? Jeśli tak to "przełącz" się na nią i zobacz czy dalej to występuje, jeśli nie to zaktualizuj stery do grafy a jeśli to nie pomoże to prawdopodobnie grafika jest popsuta
Pozycz od kogos karte i sprobuj jak zadziala.
Jak bedzie to samo to uruchom z plyty lub USB Ubuntu Live lub inny linux.
Jesli bedzie to samo to masz plyte glowna do wymiany.
Nie koniecznie musi byś to grafika bo to może być taśma sygnałowa (łączy matrycę LCD z płytą gł.)
Aby to wykluczyć używaj zewnętrznego monitora.
Sprawdź czy nie masz martwych pixseli?
Czy te kropki są zawsze w tym samym miejscu czy za każdym razem w innym miejscu?
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Kropki sa za kazdym razem w innym miejscu. Zmieniają swoje położenie co chwilke. Mam to samo na zewnetrznym monitorze oraz na laptopie. Startowałem czyste 12.04 z live CD i problem ciagle występował.
Zbackup-uje sobie jakos cały system i zainstaluje jakiegos windowsa zeby zobaczyc jak sie bedzie sprawowal.
Kropki sa za kazdym razem w innym miejscu. Zmieniają swoje położenie co chwilke. Mam to samo na zewnetrznym monitorze oraz na laptopie.
to oznacza tylko jedno to nie jest matryca LCD i ze jest to grafika. wymieś płytę gł lub procesor (zależy która to jest grafika)
Zbackup-uje sobie jakos cały system i zainstaluje jakiegos windowsa zeby zobaczyc jak sie bedzie sprawowal.
Możesz sonie to darować. bo wiadomo. Ja na twoim miejscu bym nie zawracała głowy instalacją windowsa tylko wymieniła
- płytę gł jeśli dotoczy to grafiki Nvidii
- procesor jeśli dotyczy to grafiki Intela
- płyta gł i procesor jeśli to dotyczy obydwu kart graficznych
bo nie powiedziałeś o którą chodzi grafikę chodzi.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Laptopa mam na gwarancji, wiec pewnie na gwarancje oddam. Chcialby tylko miec pewnosc.
Uzywam obecnie tylko grafiki Intela. Mam tez zainstalowane i skonfigurowane bumblebee. I tu moje pytanie. Czy wie ktos moze jak moge sie przelaczac pomiedzy kartami graficznymi? Nie chodzi mi o optirun, tylko tak zeby caly system dzialal na NVIDII. Chcialbym sprobowac sie przelaczyc i zobaczyc czy na niej wszystko dziala OK.
Ja mam swojego laptopa (dell) na gwarancji i u mnie 2 razy wymienili płytę gł związku z grafiką i raz związku z uszkodzonym czujnikiem temperatury.
Czy wie ktos moze jak moge sie przelaczac pomiedzy kartami graficznymi? Nie chodzi mi o optirun, tylko tak zeby caly system dzialal na NVIDII.
Przełączanie jest poprzez bumblebee (opcja optirun).
Na sterownikach nouveau masz tylko pracującą Nvidię. jak odpalasz LIVE z CD/DVD to masz aktywny nouveau a więc jak chcesz wykluczyć grafikę na płycie gł to odpal z CD/DVD.
Na Jajkach (jądro systemu) pana EXT73 masz aktywnego intela.
witam
Linuxozaurus
Troche sie wku..lem i zadzwonilem do ASUS-ow sie pozalic. Powiedzieli zeby reklamowac jeszcze raz..
Przed wyslaniem ponownie postanowilem jeszcze zainstalowac Windowsa. Wiec zainstalowalem i.. wszystko ladnie dziala. Zadnych zaburzen nie widac.
Wiec zdaje sie, ze to moje ulubione Ubuntu robi takie numery Ja sam tego nie rozkminie. Takze cos mi sie wydaje ze po 5 wspolnie spedzonych latach trzeba bedzie sie rozstac. Nie mowie tu oczywiscie o powrocie do Windowsa. Sprobuje moze openSuse, ostatnio pojawila sie nowa dystrybucja. A moze jeszcze w pazdzierniku dam szanse 12.10.
3ooFrayda pisze:Hmm.. problem wystepowal rowniez jak odpalalem z LiveCD. Myslisz ze nawet wtedy NVIDIA mogla sie "przebijac"?
Jezeli tak, to wieczorkiem usune Windowsa i zainstaluje 12.04 + bumblebee i zrobie tak jak mowisz.
Dzieki bardzo!
EDIT: Dobra, cofam wszystko. Na Windows dzieje sie to samo, choc zaraz po zainstalowaniu tak nie bylo. Dopiero po Windows Update sie popsulo..
Takze laptop idzie spowrotem do serwisu..
Miałem kiedyś lapka Asusa. Całkiem mocna maszynka. Gwarancja się skońćzyła podziałał jeszcze 2 miesiące i dead. 2x wrócił z serwisu i po chwili dalej siadała grafika. Nie wiem co z tymi Asusami. Teraz mam też Asusa ale to netbook więc inna sprawa bo tutaj Asus dał tylko monitor i klawiaturę w środku tylko płyta z Atomem i GMA3150 więc tutaj nie ma się co popsuć nawet. Ale ogółem Asusa nie polecam.