[SOLVED] Mysz m345 i odbiornik unifing - raz działa, a raz nie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
[SOLVED] Mysz m345 i odbiornik unifing - raz działa, a raz nie
Witam
Jak rozwiazać problem z myszą, raz ją widzi system raz nie, pomaga tylko ponowne uruchomienie systemu i to nie zawsze. kernel 3.2.0-23-generic
Po uruchomieniu systemu kursor stoi na środku i nie idzie juz myszy wybudzić.Chodzi najprawdopodobniej o wybudzanie ze stanu uśpienia, muszę ją poruszać przed uruchomieniem kompa ale i tak nie zawsze pomaga.Mysz sprawna bo na win7 tego problemu nie ma.
Może to by pomogło https://github.com/treeder/logitech_unifier ,tylko nie wiem jak to zainstalować.
Jak rozwiazać problem z myszą, raz ją widzi system raz nie, pomaga tylko ponowne uruchomienie systemu i to nie zawsze. kernel 3.2.0-23-generic
Po uruchomieniu systemu kursor stoi na środku i nie idzie juz myszy wybudzić.Chodzi najprawdopodobniej o wybudzanie ze stanu uśpienia, muszę ją poruszać przed uruchomieniem kompa ale i tak nie zawsze pomaga.Mysz sprawna bo na win7 tego problemu nie ma.
Może to by pomogło https://github.com/treeder/logitech_unifier ,tylko nie wiem jak to zainstalować.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2012, 11:58 przez esperanto, łącznie zmieniany 5 razy.
- jacekz
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Openbox
Re: Mysz m345 i odbiornik unifing
@esperanto: Podany przez ciebie link opisuje rozwiązanie problemu parowania urządzeń z odbiornikiem pod linuxem (Logitech dostarcza program do parowania tylko pod windowsy) - więc to raczej nie to :/
Mam nadzieję, że ktoś podrzuci jakąś odpowiedź, bo niestety nie tylko kolega ma taki problem.
U mnie ten odbiornik nie wybudza się, średnio licząc co drugie uruchamianie/restart komputera - pomaga wyciągnięcie i ponowne włożenie odbiornika.
Problemy te nie występowały pod starymi jądrami z linii 2.x a występują pod 3.x, 3.2, 3.3 i 3.4
System: Ubuntu 12.04, 64bit, Brazos E-350, Openbox
Koledzy, macie jakiś pomysł?
Mam nadzieję, że ktoś podrzuci jakąś odpowiedź, bo niestety nie tylko kolega ma taki problem.
U mnie ten odbiornik nie wybudza się, średnio licząc co drugie uruchamianie/restart komputera - pomaga wyciągnięcie i ponowne włożenie odbiornika.
Problemy te nie występowały pod starymi jądrami z linii 2.x a występują pod 3.x, 3.2, 3.3 i 3.4
System: Ubuntu 12.04, 64bit, Brazos E-350, Openbox
Koledzy, macie jakiś pomysł?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Mysz m345 i odbiornik unifing
Trochę poszperałem i znalazłem taką informację: http://lwn.net/Articles/458418/jacekz pisze: Mam nadzieję, że ktoś podrzuci jakąś odpowiedź, bo niestety nie tylko kolega ma taki problem.
Ponoć ten patch jeszcze się nie znalazł w nowszych jajkach.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- jacekz
- Sędziwy Jeż
Re: Mysz m345 i odbiornik unifing - raz działa, a raz nie
Dzięki, podpytam kolegę eXt73 o ten patch w jego kernelach.
Zastanawia mnie, że pomimo takiej obecności urządzeń Logitecha, taki problem wydaje się nie występować (jest mało opisany w sieci)
Zastanawia mnie, że pomimo takiej obecności urządzeń Logitecha, taki problem wydaje się nie występować (jest mało opisany w sieci)
-
- Piegowaty Guziec
Czy ten path idzie jakoś zainstalować czy tylko podmiana na najnowszy kernel pomaga ? Fakt dużo ludzi ma te odbiorniki pewnie jak nie działa to korzystaja może z pada jeżeli to laptop.Natomiast jak stacjonarny to chyba wybudzanie myszy przed startem kompa i ponowny restart jak nie zadziała, zreszta robie to samo.Słyszałem też teksty osób że nie korzysta z linuksa bo mysza nie działała
wiec problem jednak istnieje.

- jacekz
- Sędziwy Jeż
Nie napisałeś jaki masz sprzęt, więc nie wiem czy możesz zastosować kernele eXt73 z tąd, mają one wbudowany ten patch, ale niestety u mnie nic to nie zmienia :/
-
- Piegowaty Guziec
Foxconn Nettop nT-A3500, Brazos-E350 AMD 6310
- jacekz
- Sędziwy Jeż
No to przyznam, że mnie zmartwiłeś, bo mam taki sam sprzętFoxconn Nettop nT-A3500, Brazos-E350 AMD 6310

Niewykluczone jest więc, że to problem sprzętowy który można naprawić np aktualizacją biosu, tylko z tego co widziałem na stronie foxconna jest to do wykonania tylko z pod windowsa (cała procedura w ogóle jest jakaś niejasna dla mnie)
np: bios i instrukcja: http://www.foxconnsupport.com/download.aspx
-
- Piegowaty Guziec
Bios juz upgrade robilem ale nie na najnowszy bo troche tam dziwnie opisuja te wersje biosa, wersja ktora mialem na poczatku pokazywala mi 1,8 ghz ale tylko pod biosem.Teraz mam 1.6 ghz po upgrade, B11F1P07.ROM na linuksie pisze ze to wersja z dnia 12/16/2011 version 4.6.4 a jest bios z koncowka 08 i tej jeszcze nie instalowalem
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
A moze u Ciebie nie programowy blad a sprzetowy.
Swego czasu jedna kolezanka tutaj skarzyla sie, ze cos ma z portami USB, a potem sie okazalo ze to sprzet padal.
A to ze pod W7 dziala nie musi oznaczac ze jest wszystko OK, linux jest bardziej wymagajacy.
Swego czasu jedna kolezanka tutaj skarzyla sie, ze cos ma z portami USB, a potem sie okazalo ze to sprzet padal.
A to ze pod W7 dziala nie musi oznaczac ze jest wszystko OK, linux jest bardziej wymagajacy.
-
- Piegowaty Guziec
Raczej nie sprzetowy, ale sprawdze jeszcze na androidzie i dam znac
-- 16 sie 2012, o 12:02 --
Dziala wszystko i sprawdzalem tez wersje instalacyjna ubuntu i mint live i na tej tez kursor chodzi bez kiwania myszka, ale przyszlo jeszcze mi cos na mysl moze to startupmanager i grub cos ma skopane czyli w boocie cos siedzi ?
-- 18 sie 2012, o 19:19 --
Chyba znalazlem sposób jak mozna by naprawic ten błąd ale bede poczebowal pomocy, jak mozna softwarowo odmontowac i zamontowac urzadzenie usb do tego sluzy chyba pmount.Moze ktos pomoze i sprawdzimy czy to zadziala bo moze to pomoc nie tylko mnie.A na sprawne pathe w kernelu to nie wiadomo ile trzeba bedzie czekac.
Myslalem zeby zamontowac ten scrypt w autostarcie.Chodzi o to ze jak wyciagam odbiornik i go spowrotem wloze to dziala mysz bez problemu.
-- 16 sie 2012, o 12:02 --
Dziala wszystko i sprawdzalem tez wersje instalacyjna ubuntu i mint live i na tej tez kursor chodzi bez kiwania myszka, ale przyszlo jeszcze mi cos na mysl moze to startupmanager i grub cos ma skopane czyli w boocie cos siedzi ?
-- 18 sie 2012, o 19:19 --
Chyba znalazlem sposób jak mozna by naprawic ten błąd ale bede poczebowal pomocy, jak mozna softwarowo odmontowac i zamontowac urzadzenie usb do tego sluzy chyba pmount.Moze ktos pomoze i sprawdzimy czy to zadziala bo moze to pomoc nie tylko mnie.A na sprawne pathe w kernelu to nie wiadomo ile trzeba bedzie czekac.
Myslalem zeby zamontowac ten scrypt w autostarcie.Chodzi o to ze jak wyciagam odbiornik i go spowrotem wloze to dziala mysz bez problemu.
Kod: Zaznacz cały
lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 009 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 005 Device 002: ID 04f2:0402 Chicony Electronics Co., Ltd Genius LuxeMate i200 Keyboard
Bus 004 Device 004: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
Ja mam zestaw klawiatura mysz filmy Logitech i zero kłopotów.Zastanawia mnie, że pomimo takiej obecności urządzeń Logitecha, taki problem wydaje się nie występować (jest mało opisany w sieci)
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- jacekz
- Sędziwy Jeż
@esperanto
Zainstaluj pakiety usbmount i pmount (jeśli oczywiście jeszcze ich nie masz) i sprawdź czy problem z wybudzaniem nadal występuje.
@ linuxozaurus
Zainstaluj pakiety usbmount i pmount (jeśli oczywiście jeszcze ich nie masz) i sprawdź czy problem z wybudzaniem nadal występuje.
@ linuxozaurus
ale pewnie nie masz nettopa foxconnaJa mam zestaw klawiatura mysz filmy Logitech i zero kłopotów

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
tak to prawda bo to nie Brazosjacekz pisze:@esperanto
@ linuxozaurusale pewnie nie masz nettopa foxconnaJa mam zestaw klawiatura mysz filmy Logitech i zero kłopotów
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
-
- Piegowaty Guziec
Tylko jak to zrobic bo nigdzie nie dotarlem do podobnych tematow a to jest odbiornik myszy a nie dysk, moze jakies pomocne przyklady?
Pmount i usbmount juz zainstalowalem, moze wylaczyc usb hid nalezy zastopowac go a potem wlaczyc, nie wiem jak to zrobic ...
-- 20 sie 2012, o 20:49 --
Chyba jest rozwiazanie tego bledu, u mnie narazie dziala:
/usr/share/initramfs-tools/hook-functions ,dodajemy do kodu wpis w miejsce od linijki 416 (np.edytorem plikow textowych pluma)
hid-logitech-dj \
u mnie po dodaniu wpisu to wyglada tak (fragment pliku hook-functions):
nastepnie
potem restart
-----
Gdyby nie zadziałało, to dodatkowo :
dopisac do pliku /etc/rc.local
Pmount i usbmount juz zainstalowalem, moze wylaczyc usb hid nalezy zastopowac go a potem wlaczyc, nie wiem jak to zrobic ...
-- 20 sie 2012, o 20:49 --
Chyba jest rozwiazanie tego bledu, u mnie narazie dziala:
/usr/share/initramfs-tools/hook-functions ,dodajemy do kodu wpis w miejsce od linijki 416 (np.edytorem plikow textowych pluma)
hid-logitech-dj \
sudo pluma /usr/share/initramfs-tools/hook-functions
# The modules "most" classes added per default to the initramfs
auto_add_modules()
{
case "${1:-}" in
base)
for x in ehci-hcd ohci-hcd uhci-hcd usbhid xhci xhci-hcd hid-apple \
hid-cherry hid-logitech hid-microsoft \
hid-logitech-dj \