Witam. Jestem nowicjuszem w świecie linuxa, więc prosze o wyrozumiałość. Dopiero co zacząłem instalację, a już mam problemy. Posiadam laptopa Acer z grafiką zintegrowaną GMA 4500M. Problem pojawił się już przy instalacji systemu, a mianowicie: czarny ekran (wyłączona matryca). Problem rozwiązałem w niby prosty sposób "nomodeset". Instalacja przebiegła pomyślnie, natomiast problem został dalej, teraz do GRUBa musiałem też dodać "nomodeset" żeby matryca działała. Wszystko niby śmiga, ale jak się zapewne domyślacie - grafika powala - rozdzielczość nie taka jak bym chciał, wszystko jakoś tak "zamula", jednym zdaniem: potrzeba mi sterowników. Wyczytałem gdzieś na necie, że wystarczy zainstalować
tą paczkę. Kwestia tego, ze ja nie wiem nawet jak to ściągnąć (co dokładnie ?), a co dopiero zainstalować. Kumpel mówił: nie zniechęcaj się zbyt wcześnie co do linuxa - więc tak też robię. Ale bez Waszej pomocy nie dam rady. Pomożecie zrobić coś z tą grafiką ?
Edit:
Problem zdaje się rozwiązałem. Mogę zmienić rozdzielczość, mogę używać rozjaśniania/przyciemniania obrazu itd.
Jak tego dokonałem ?
Metodą prób i błędów oraz dzięki wujkowi google:
Najpierw edytowałem GRUB:
1. terminal: sudo gedit /etc/default/grub
2.W miejscu GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT dopisałem "acpi_osi="
Kod: Zaznacz cały
GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi="
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
3. terminal: sudo update-grub
Następnie znowu w terminalu wpisałem:
Później edytowałem plik rc.local zapomocą terminala, gdzie również dodałem "sudo setpci -s 00:02.0 F4.B=00":
terminal: sudo /etc/rc.local
Gdzie dodałem:
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
sudo setpci -s 00:02.0 F4.B=00
exit 0
Na razie wszystko działa, mam nadzieje, ze nic się nie zepsuje, a być moze komuś się to przyda.