Rt3090, wifi nie działa po aktualizacji

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
jagger
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Rt3090, wifi nie działa po aktualizacji

Post autor: jagger »

Witam
Po wczorajszej aktualizacji przestało działać wifi. Mój sprzęt to MSI CX-605, karta sieciowa jak w temacie, ralink rt3090, system to Ubuntu 10.04. Próbowałem reinstalacji sterownika, dodałem wpisy do blacklisty:

Kod: Zaznacz cały

# Blacklist conflicting RaLink driver modules
blacklist rt2800pci
blacklist rt2800lib
blacklist rt2x00usb
blacklist rt2x00pci
blacklist rt2x00lib
blacklist rt2860sta
Niestety nic nie pomogło, po kliknięciu na ikonę sieci wyświetla się tylko połączenie przewodowe.
Wynik iwconfig:

lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.
i network controllera z lspci

02:00.0 Network controller: RaLink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe
Jakieś pomysły, co może być nie tak?
xpascal
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Rt3090, wifi nie działa po aktualizacji

Post autor: xpascal »

Na produkcyjnym lapku (HP Probook 4320s) mam 10.04 LTS, aktualne. uname -a pokazuje:

Linux hp-lapek 2.6.32-42-generic #96-Ubuntu SMP Wed Aug 15 19:37:37 UTC 2012 x86_64 GNU/Linux
Miałem ten sam problem z rt3090, ani wbudowane w jądro sterowniki, ani te kompilowane ze strony ralinka nie działały poprawnie. Po każdej aktualizacji były jazdy, albo połączenie nie działało w ogóle, albo zasypywało logi śmieciami typu:

kernel: [   33.043767] ===>rt_ioctl_giwscan. 7(7) BSS returned, data->length = 1403
Chciałem się przesiąść na jądro 3.0.0, dostępne normalnie w repozytorium, ale tam nie działa poprawnie touchpad synaptics.
Zrobiłem zatem tak:
- doinstalowałem linux-backports-modules-compat-wireless-3.3-2.6.32-42-generic, czyli sterowniki do wifi pochodzące z nowszego kernela
- miałem sterowniki ze strony ralinka, ale są beznadziejnie niestabilne. Wywaliłem przez make uninstall w katalogu, z którego kompilowałem to dziadostwo.
- zblacklistowałem (dodałem do pliku /etc/modprobe.d/blacklist.conf) co następuje:

blacklist rt2x00usb
blacklist rt2x00pci
blacklist rt2x00lib
blacklist rt2860sta
blacklist rt3090sta
- karta działa na sterownikach rt2800pci, które są stabilne jak skała w porównaniu do tamtych wynalazków. Jedyny minus - diodka od wifi miga cały czas, ale mi to nie przeszkadza, przynajmniej wifi działa poprawnie.

Jeśli nie masz touchpada Synaptics, to możesz spróbować wybrać jądro linux-image-generic-lts-backport-oneiric i wtedy przesiądziesz się na jądro 3.0.0 przygotowane dla 10.04, ale pochodzące z nowszego wydania oneiric. Jest to całkiem sensowna opcja i nie powinno być problemów po aktualizacjach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”