Na produkcyjnym lapku (HP Probook 4320s) mam 10.04 LTS, aktualne. uname -a pokazuje:
Kod: Zaznacz cały
Linux hp-lapek 2.6.32-42-generic #96-Ubuntu SMP Wed Aug 15 19:37:37 UTC 2012 x86_64 GNU/Linux
Miałem ten sam problem z rt3090, ani wbudowane w jądro sterowniki, ani te kompilowane ze strony ralinka nie działały poprawnie. Po każdej aktualizacji były jazdy, albo połączenie nie działało w ogóle, albo zasypywało logi śmieciami typu:
kernel: [ 33.043767] ===>rt_ioctl_giwscan. 7(7) BSS returned, data->length = 1403
Chciałem się przesiąść na jądro 3.0.0, dostępne normalnie w repozytorium, ale tam nie działa poprawnie touchpad synaptics.
Zrobiłem zatem tak:
- doinstalowałem linux-backports-modules-compat-wireless-3.3-2.6.32-42-generic, czyli sterowniki do wifi pochodzące z nowszego kernela
- miałem sterowniki ze strony ralinka, ale są beznadziejnie niestabilne. Wywaliłem przez make uninstall w katalogu, z którego kompilowałem to dziadostwo.
- zblacklistowałem (dodałem do pliku /etc/modprobe.d/blacklist.conf) co następuje:
blacklist rt2x00usb
blacklist rt2x00pci
blacklist rt2x00lib
blacklist rt2860sta
blacklist rt3090sta
- karta działa na sterownikach rt2800pci, które są stabilne jak skała w porównaniu do tamtych wynalazków. Jedyny minus - diodka od wifi miga cały czas, ale mi to nie przeszkadza, przynajmniej wifi działa poprawnie.
Jeśli nie masz touchpada Synaptics, to możesz spróbować wybrać jądro linux-image-generic-lts-backport-oneiric i wtedy przesiądziesz się na jądro 3.0.0 przygotowane dla 10.04, ale pochodzące z nowszego wydania oneiric. Jest to całkiem sensowna opcja i nie powinno być problemów po aktualizacjach.