Hej, dawno temu zainstalowałam sobie ubuntu bezpośrednio na dysku C na Windowsie (nie na odrębnej partycji). Przeznaczyłam wówczas na nie ok 5gb - prawdę mówiąc nie pamietam. Niedawno wróciłam do niego i niestety przy instalowaniu różnych programów okazuje się, że mam zbyt mało miejsca na dysku.
W jaki sposób mogę sobie dołożyć do tak zainstalowanego systemu trochę miejsca? Próbowałam programem GParted coś osiągnąć, ale przy wyborze opcji nie ma możliwości poszerzenia partycji, prosze o pomoc, bo bardzo dobrze używa się najnowszej wersji, a przez to ograniczenie nie mogę komfortowo korzystać z systemu.
Zbyt mało miejsca na dysku
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Re: Zbyt mało miejsca na dysku
Na początek opróżnij kosz
oraz wyczyść cache z pobranych do instalacji paczek (po zainstalowaniu zazwyczaj nie są już potrzebne):
oraz wywalić niepotrzebne pakiety
Co do powiększania partycji, to może być problem. Znalazłem rozwiązanie ale tylko dla Ubuntu 8.x i starszych. Na nowszych nie zadziała https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide#How_d ... l_disks.3F
Skoro Ubuntu masz tam od dawna, to może jakaś stara wersja i może lepiej zainstalować od nowa, nowsze wydanie, na normalnej partycji?
Kod: Zaznacz cały
rm -rf ~/.local/share/Trash/files/*
sudo apt-get clean
sudo apt-get autoremove
Skoro Ubuntu masz tam od dawna, to może jakaś stara wersja i może lepiej zainstalować od nowa, nowsze wydanie, na normalnej partycji?
także = też
tak że = więc
tak że = więc
Re: Zbyt mało miejsca na dysku
Już zaktualizowałam do 12.4 i wszystko sobie ładnie poustawiałam, więc trochę mi szkoda
Ale jeśli nie ma innej opcji (bo te rzeczy, o których pisałeś już zrobiłam i kilka innych też), to może zainstaluje od nowa - ALE - jak to zrobić? Bo uruchamiając uninnstall z poziomu systemu Windows niestety zupełnie nic się nie dzieje, jakby w ogóle nie reagował .