Radeon HD 5650 - Sterowniki do karty ATI w hybrydowym układzie graficznym
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Radeon HD 5650 - Sterowniki do karty ATI w hybrydowym układzie graficznym
Witam,
Cześć jestem nowy na forum, to mój pierwszy post.
Posiadam laptop Pavilion dv7-4180, system Ubuntu 12.04 (środowisko Unity). Karta graficzna ATI Mobility Radeon HD 5650 (w laptopie tym znajduje się hybrydowy okład kart graficznych Intel/ATI).
Po zainstalowaniu sterowników i zrestartowaniu komputera pojawia się czarny ekran. Wiem ze temat hybrydowej grafiki pod Linuxem jest jeszcze nieokiełznany. Trochę tego w necie można znaleźć.
Moje pytanie dotyczy instalacji program vgaswitcheroo do przełączania kart graficznych. Czy po instalacji tego program można bezpiecznie zainstalować sterowniki do karty ATI czy po prostu program ten służy do wyłączenia większej (mocniejszej) karty aby zużycie energy było jak najmniejsze.
Pytam bo mam zamiar zainstalować jakaś grę i zastanawiam się czy powinienem sobie odpuścić na Linuxie granie czy coś jednak można podziałać. Wyłączenie karty Intel-owskiej tez widzę możne być problemem bo w Biosie nie mam takiej funkcji.
Dzieki za info.
Cześć jestem nowy na forum, to mój pierwszy post.
Posiadam laptop Pavilion dv7-4180, system Ubuntu 12.04 (środowisko Unity). Karta graficzna ATI Mobility Radeon HD 5650 (w laptopie tym znajduje się hybrydowy okład kart graficznych Intel/ATI).
Po zainstalowaniu sterowników i zrestartowaniu komputera pojawia się czarny ekran. Wiem ze temat hybrydowej grafiki pod Linuxem jest jeszcze nieokiełznany. Trochę tego w necie można znaleźć.
Moje pytanie dotyczy instalacji program vgaswitcheroo do przełączania kart graficznych. Czy po instalacji tego program można bezpiecznie zainstalować sterowniki do karty ATI czy po prostu program ten służy do wyłączenia większej (mocniejszej) karty aby zużycie energy było jak najmniejsze.
Pytam bo mam zamiar zainstalować jakaś grę i zastanawiam się czy powinienem sobie odpuścić na Linuxie granie czy coś jednak można podziałać. Wyłączenie karty Intel-owskiej tez widzę możne być problemem bo w Biosie nie mam takiej funkcji.
Dzieki za info.
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Re: Sterowniki do karty ATI w hybrydowym układzie graficznym
Jest okiełznany w przypadku nowszych kart AMD (wymaga jednak restartu serwera X), kiedyś ma to ogarnąć Nvidia, a same otwarte sterowniki maja już to niebawem oferować.fulcrum pisze:Po zainstalowaniu sterowników i zrestartowaniu komputera pojawia się czarny ekran. Wiem ze temat hybrydowej grafiki pod Linuxem jest jeszcze nieokiełznany. Trochę tego w necie można znaleźć.
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... jarzmiona/
vgaswitcheroo dotyczy otwartych sterowników i starszych układów hybrydowych (muxed):Moje pytanie dotyczy instalacji program vgaswitcheroo do przełączania kart graficznych. Czy po instalacji tego program można bezpiecznie zainstalować sterowniki do karty ATI czy po prostu program ten służy do wyłączenia większej (mocniejszej) karty aby zużycie energy było jak najmniejsze.
https://help.ubuntu.com/community/HybridGraphics
Zintegrowanych kart Intela nie da się wyłączyć. Są fizycznie zintegrowane z procesorem.Pytam bo mam zamiar zainstalować jakaś grę i zastanawiam się czy powinienem sobie odpuścić na Linuxie granie czy coś jednak można podziałać. Wyłączenie karty Intel-owskiej tez widzę możne być problemem bo w Biosie nie mam takiej funkcji.
Jeśli to karta z serii HD to można spokojnie sobie pograć.
-
- Piegowaty Guziec
Re: Radeon HD 5650 - Sterowniki do karty ATI w hybrydowym układzie graficznym
Będę wdzięczny za pomoc jeśli podasz mi komendę która to sprawdzi.... bo ja nie mam pojęciaJeśli to karta z serii HD to można spokojnie sobie pograć.

dzięki wielkie za info. Trochę się dowiedziałem z linków jak stoi temat hybrydowych kart.
pozdrawiam
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
To jest ATI Mobility Radeon HD 5650? Mam identyczną i działa zarówno na otwartych jak i zamkniętych sterownikach. Nie używam żadnych switcherów do wyłączania kart, do tej pory nawet nie pomyślałem że to hybryda
Gra się bez problemów w Trine 2 na maksymalnych detalach czy Amnesii z cieniami przy 1600x900, o innych nie wspominając.
Prędzej powód czarnego ekranu patrywałbym w metodzie instalacji tych sterowników. Instalowałeś fglrx + mesa-utils z repozytorium czy kombinowałeś ze sterownikami ze strony amd?

Prędzej powód czarnego ekranu patrywałbym w metodzie instalacji tych sterowników. Instalowałeś fglrx + mesa-utils z repozytorium czy kombinowałeś ze sterownikami ze strony amd?
-
- Piegowaty Guziec
Powiem tak. Nie jestem Linuksowym specem. Zazwyczaj po zainstalowaniu systemu (Wgraniu Ubuntu od nowa) pojawia mi się okno "Sterowniki" a w nim listę rekomendowanych sterowników do karty graficznej (generalnie wyszukuje wszystkie sterowniki do rożnych urządzeń na komputerze jak karta graficzna, Wi-Fi.....). Wciskam żeby zainstalował (przycisk "włącz") i po instalacji chce restartu komputera. Po restarcie widzę czarny ekran. Wiec teraz porostu nie wciskam przycisku "włącz" i caly czas mam w oknie "Sterowniki" jako niezainstalowane.Instalowałeś fglrx + mesa-utils z repozytorium czy kombinowałeś ze sterownikami ze strony amd?
Nie robię tego z komend z terminala bo nie wiem jak

Będę wdzięczny jakbyś opowiedział co to jest to fglrx....Instalowałeś fglrx + mesa-utils z repozytorium
pozdrawiam
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Inne
Zapomniałem, mi też zawsze świruje gtk-jockey ten z "Dodatkowymi sterownikami". Wyświetla błąd podczas instalacji, natomiast ręczne zainstalowanie pakietów ze sterownikami:
powinna działać 
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install fglrx fglrx-amdcccle mesa-utils

-
- Piegowaty Guziec
po wpisaniu kodu:
wszystko mi się ładnie wgrało i zaabdejtowalo. Po restarcie nie widziałem czarnego ekranu...sukces
. Jednak po zalogowaniu moje Unity stało się 2D
.
W oknie "sterowniki" mam zainstalowane sterowniki do jednej z opcji (generalnie mam dwie opcje sterowników).
Nie wiem czy tak to powinno wyglądać.... szczególnie ze nie odpala mi się Dixiball oraz Open Arena.
pozdro
sudo apt-get install fglrx fglrx-amdcccle mesa-utils

W oknie "sterowniki" mam zainstalowane sterowniki do jednej z opcji (generalnie mam dwie opcje sterowników).
Nie wiem czy tak to powinno wyglądać.... szczególnie ze nie odpala mi się Dixiball oraz Open Arena.
pozdro
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Xfce
Podaj wynik komendy:
glxinfo grep | OpenGL
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
-
- Piegowaty Guziec
Przepraszam za dłuższą nieobecność (szczególnie że to ja założyłem wątek).
Po wpisaniu poniższej komendy
wyskakuje mi:
hmm... czy ja robię coś nie tak....
Po wpisaniu poniższej komendy
glxinfo grep | OpenGL
OpenGL: nie znaleziono polecenia
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Xfce
Moja literówka. Miało być:
glxinfo | grep OpenGL
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
-
- Piegowaty Guziec
Jak wpisuje to:
to wyskakuje:
glxinfo | grep OpenGL
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 136 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 12
Current serial number in output stream: 12
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
Wydaje mi się, że z zamkniętymi sterownikami to nie ma prawa działać.
Dla kart poniżej HD 6xxx pozostaje vga_switcheroo:
https://help.ubuntu.com/community/Hybri ... switcheroo
i otwarte sterowniki.
Dla kart poniżej HD 6xxx pozostaje vga_switcheroo:
https://help.ubuntu.com/community/Hybri ... switcheroo
i otwarte sterowniki.