Witam . Otóż mój problem polega na tym że nie potrafię połączyć drukarki brother 2135w do rutera . Drukarka nie posiada łącza ethernet , a w instrukcji jest tylko mowa o połączeniu przez wps i aoss , którego nie posiadam w routerze (oczywiście nie ma tam instrukcji do linuxa).
Przeszukałem całą sieć i na prawdę nie mogę nic znaleźć. Próbuje już od prawie miesiąca różnych sposobów i nic. Czytałem w tym wątku viewtopic.php?f=133&t=160150&hilit=brother+ubuntu+wifi że należy "W routerze (...) dodać MAC swojego Brothera ". Też próbowałem , ale ja znalazłem tylko filter adresów MAC . Mój router to pentagram 6331-42.
Prosiłbym o wskazówki .
łączenie drukarki brother do routera przez wifi
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: łączenie drukarki brother do routera przez wifi
Zainteresuj sie cups.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
- pijetja
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Re: łączenie drukarki brother do routera przez wifi
Witam,
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twój Post. Nie możesz wpiąć drukarki do sieci WIFI?
Po przegooglowaniu i moich doświadczeniach z drukarkami brothera i wifi( są nadzwyczaj pozytywne). Wskazane jest abyś do konfiguracji drukarki do pracy z routerem użył jednak windowsa. Na drukarce nie ma możliwośći z tego co ja widzę wpisania w jakokolwiek klucza WPA czy jakiegoś innego. W instrukcji obsługi znajduje się fragment o konfiguracji sieci na podpiętej przez usb drukarce przy użyciu oprogramowania instalacyjnego pod windows... Jak już uda Ci się wpiąć drukarkę pod router spokojnie wracacasz pod pingwina i instalujesz stery i działaśz jak JerryG stwierdził z Cups.
http://welcome.solutions.brother.com/BS ... _net_a.pdf strona 8.
POzdrowienia
P.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twój Post. Nie możesz wpiąć drukarki do sieci WIFI?
Po przegooglowaniu i moich doświadczeniach z drukarkami brothera i wifi( są nadzwyczaj pozytywne). Wskazane jest abyś do konfiguracji drukarki do pracy z routerem użył jednak windowsa. Na drukarce nie ma możliwośći z tego co ja widzę wpisania w jakokolwiek klucza WPA czy jakiegoś innego. W instrukcji obsługi znajduje się fragment o konfiguracji sieci na podpiętej przez usb drukarce przy użyciu oprogramowania instalacyjnego pod windows... Jak już uda Ci się wpiąć drukarkę pod router spokojnie wracacasz pod pingwina i instalujesz stery i działaśz jak JerryG stwierdził z Cups.
http://welcome.solutions.brother.com/BS ... _net_a.pdf strona 8.
POzdrowienia
P.