Pozdrawiam
-- 21 paź 2012 22:34 --
Najpewniej na maxa ale nie urządzenie podpięte do wyjścia dźwięku - zmień je.Foka0111 pisze:No właśnie wszystko mam na maxa i zero dźwięku.
Komp stał się niemy.
Pozdrawiam
Moderator: e X t 7 3
Najpewniej na maxa ale nie urządzenie podpięte do wyjścia dźwięku - zmień je.Foka0111 pisze:No właśnie wszystko mam na maxa i zero dźwięku.
Komp stał się niemy.
Ale na kernelu exta 20.3 jest ok.brezniew pisze:W kernelach 3.5 i 3.6 zaszły spore zmiany w obsłudze dźwięku.
Musisz zajrzeć do /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
Bo v20.X bazuje na kernelu 3.4.XFoka0111 pisze:Ale na kernelu exta 20.3 jest ok.brezniew pisze:W kernelach 3.5 i 3.6 zaszły spore zmiany w obsłudze dźwięku.
Musisz zajrzeć do /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
Używasz Unity ... hmm nie wiem może jakieś zmiany zaszyły. Zobacz na konfiguracje zarządzania energią.linuxozaurus pisze:Ja korzystam z Nvidia-current (ze standardowego reppo ubuntu) plus bumblebee.
U mnie w kwestii dźwięku u mnie nie ma zmian nie licząc jednego pojawiła się obsłucha wyjścia HDMI jako wyjścia dźwięku. (wcześniej były tylko głośniki lub słuchawki)
Jeszcze jedno zauważyłam
Po wejściu w stan uśpienia podnoszenie klapy nie wybudza go dopiero załatwia klawisz wyłącznika
To zdecydowanie zły pomysłFoka0111 pisze:Pojawił się dźwięk po wyłączeniu funkcji auto-mute mode która odpowiada za wyłączenie głośników podczas podłączenia słuchawek
Tu akurat - Ja przynajmniej nie wprowadziłem żadnych zmian. Jedynie dodałem "usypianie całego systemu" - [oportunistic sleep]. Pod innymi kernelami, jak sytuacja wygląda ?linuxozaurus pisze:Owszem korzystam z unity z zarządzaniu energią nie ma żadnych zmian nie licząc tego co napisałam o ekranie (jest czarny po podniesieniu pokrywy do czasu naciśnięcia klawisza wyłącznika) Piszę o wybudzaniu ze stanu uśpienia (opuszczenie klapy) a powinien wyburzać bez naciśnięcie wyłącznika (pomijam tutaj kwestię dodawania hasła do systemu).
Widocznie są to zmiany pod maską systemu.
Ciekawe ... albo Unity/GNOME jakoś inaczej odwołuje się do starszych kerneli, albo w źródłach 3.6.x jest jakiś błąd - zobaczymy, z kolejną wersją, albo jak zainstalujesz 12.10 sprawdź proszę pod nim.linuxozaurus pisze:A pod starszymi się wybudza bez naciskania tego klawisza.
No tak,tylko jak włączę tę funkcję to dźwięk całkowicie zanika.e X t 7 3 pisze:To zdecydowanie zły pomysłFoka0111 pisze:Pojawił się dźwięk po wyłączeniu funkcji auto-mute mode która odpowiada za wyłączenie głośników podczas podłączenia słuchawek.
Pozdrawiam
Zrób jak napisałem ... nie wiem, jakie masz Pan urządzenia dźwiękowe - popróbuj z urządzeniami i wyjściami.Foka0111 pisze:No tak,tylko jak włączę tę funkcję to dźwięk całkowicie zanika.e X t 7 3 pisze:To zdecydowanie zły pomysłFoka0111 pisze:Pojawił się dźwięk po wyłączeniu funkcji auto-mute mode która odpowiada za wyłączenie głośników podczas podłączenia słuchawek.
Pozdrawiam
Masz jakiś pomysł ?
Wiadomo cos juz w moim temacie po przejrzeniu logów?? cały czas kombinuje ale nadal nie botuje na żadnym 3.6.xe X t 7 3 pisze:oki zatem znajdę chwilę i przeglądnę logi.marcinw77 pisze:Tak nowy zainstalowanye X t 7 3 pisze:
Microcode nowy pobrałeś [dałem 2 dni temu] tak ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie mam ochoty opuszczać wersji LTS znudziło mnie przeskakiwanie z wersji na wersję co pół roku zwłaszcza po awarii 2 dysków w tym dellu (ostatni co padł nie wytrzymał 7 miesięcy)Ciekawe ... albo Unity/GNOME jakoś inaczej odwołuje się do starszych kerneli, albo w źródłach 3.6.x jest jakiś błąd - zobaczymy, z kolejną wersją, albo jak zainstalujesz 12.10 sprawdź proszę pod nim.
Ja mam podobnie zjednym akumulatorem spadek pojemności do 49%. Akumulator od mojego dellaCo do baterii to czy spotkaliście się z takim czymś, że w moim Acerze posiadam baterię li ion o pojemności 4400mAh (napis na baterii i w ogóle) a na Ubuntu pokazuje mi 4000mAh? Nie dość, że pojemność już spadła mi do 55% to gdzie te 400mAh?
Kod: Zaznacz cały
shevchenko1987@aspire-5551G:~$ acpi -i
Battery 0: Charging, 27%, charging at zero rate - will never fully charge.
Battery 0: design capacity 4400 mAh, last full capacity 3041 mAh = 69%
[quote]karolina@karolina-Vostro-3500:~$ acpi -i
Battery 0: Unknown, 100%
Battery 0: design capacity 5212 mAh, last full capacity 2384 mAh = 45%
karolina@karolina-Vostro-3500:~$ acpi -i
Battery 0: Unknown, 100%
Battery 0: design capacity 5212 mAh, last full capacity 4688 mAh = 89%
Witaj, używasz tej baterii pod Windows - w szczególności win 7 ? Co do "utraty" tych 400 mAh - to albo coś nie tak z eepromami baterii = złe odczyty, albo rzeczywiście masz "trefną" baterię. Może zrób Pan tak - wyjmij baterię z maszyny odpal na AC, a następnie reset bios i wyłączenie. Włóż baterię odpal na AC i rest bios i ponownie uruchom na baterii, a następnie rozładuj aż do wyłączenia kompa. Kolejno ląduj non stopa, aż do całkowitego naładowania i zobacz, czy udało się przekroczyć te 55 %. Jeśli tak to ponów procedurę rozładowania i ładowania aż przyrostu już nie będzie.luk1don pisze:Co do baterii to czy spotkaliście się z takim czymś, że w moim Acerze posiadam baterię li ion o pojemności 4400mAh (napis na baterii i w ogóle) a na Ubuntu pokazuje mi 4000mAh? Nie dość, że pojemność już spadła mi do 55% to gdzie te 400mAh?
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot], Bing [Bot] i 9 gości