Fatalne prędkości transferu przez USB
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
Fatalne prędkości transferu przez USB
Witam! Z trudnością osiągnięcia maksimum prędkości np przez LAN czy Wifi w ubuntu się spotkałem, ale w kubuntu 12.10 szwankuje też USB i to nawet bardziej.
Zgrywanie pliku np 100MB na pendrive trwa nawet kilka minut, a prędkości czasem spadają do kilkudziesięciu bajtów (o ile wierzyć wskazaniom w panelu podczas przegrywania). Czasem wskoczy na 10MB/s i więcej, ale ogólnie to problem z tym jest nie mały. Spotkał się ktoś z takim problemem? Gdzie szukać rozwiązania?
Zgrywanie pliku np 100MB na pendrive trwa nawet kilka minut, a prędkości czasem spadają do kilkudziesięciu bajtów (o ile wierzyć wskazaniom w panelu podczas przegrywania). Czasem wskoczy na 10MB/s i więcej, ale ogólnie to problem z tym jest nie mały. Spotkał się ktoś z takim problemem? Gdzie szukać rozwiązania?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Fatalne prędkości transferu przez USB
Ja się spotkałem na razie brak rozwiązania a myślałem że to tylko wina Kernela a tu taka niespodzianka
też mam transfer na poziomie max 15Mb/s przy Usb 3.0 Zna ktoś może wersje Linuksa gdzie te prędkości dla Usb 3.0 choć trochę będą przypominać te z Windowsa ?

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
Spróbujcie odłączyć inne urządzenia USB. Może któreś bierze dużo energii albo miesza w inny sposób.
Ja niedawno odkryłem że kopiowanie z pendrajwa idzie 20 razy wolniej jak w gniazdku obok ładuje się przenośny odtwarzacz. Z logów wyszło że pendrajw wykryty został jako Full speed USB - 12MBit/s zamiast High speed 480M
Ja niedawno odkryłem że kopiowanie z pendrajwa idzie 20 razy wolniej jak w gniazdku obok ładuje się przenośny odtwarzacz. Z logów wyszło że pendrajw wykryty został jako Full speed USB - 12MBit/s zamiast High speed 480M

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Właśnie nic nie miesza, brak pozostałych urządzeń Usb. Chodzi głównie o zapis bo odtwarzanie z pendrive na dysk talerzowy jest w miarę dobre na poziomie 67 Mb/s max dla Usb 3.0 natomiast zapis tak jak wspomniałem 15 Mb/s
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Brak
U mnie to skacze niemiłosiernie. Podleci do 27M i sukcesywnie spada do kilkuset kilo, potem podskoczy znowu, czasem utrzyma troche. Generalnie kopiowanie większej ilości danych w mniejszych czy większych plikach to masakra.