Rozdzielczość a AMD Radeon 7950
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Rozdzielczość a AMD Radeon 7950
Nowe Ubuntu 12.10.
Karta graficzna Radeon HD 7950.
Po instalacji nie mogę ustawić rozdzielczości na większą niż 1024 x ...
Próbowałem w software sources wybrać coś z additional drivers (obydwie opcje z fglrx)), wtedy owszem rozdzielczość da się zwiększyć, ale grafika się tnie. Np. przy przesuwaniu okna, nie odbywa się to płynnie. Dodatkowo zmienia się wygląd Gnome'a na klasyczny.
Próbowałem także zainstalować sterowniki xserver-xorg, co daje podobny efekt jak wyżej.
Macie może jakieś pomysły? Monitor choć stary, to przy rozdzielczości 1024 zniechęca do pracy...
Próbowałem w software sources wybrać coś z additional drivers (obydwie opcje z fglrx)), wtedy owszem rozdzielczość da się zwiększyć, ale grafika się tnie. Np. przy przesuwaniu okna, nie odbywa się to płynnie. Dodatkowo zmienia się wygląd Gnome'a na klasyczny.
Próbowałem także zainstalować sterowniki xserver-xorg, co daje podobny efekt jak wyżej.
Macie może jakieś pomysły? Monitor choć stary, to przy rozdzielczości 1024 zniechęca do pracy...
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Unity
Re: Rozdzielczość a AMD Radeon 7950
Powiem Ci że mam podobnie, tzn. jeśli chodzi o sterowniki zamknięte (AMD), mam HD5770. Okna chodzą powoli, zacinają się. A co do rozdzielczości to nie wiem jak Ci pomóc.. Próbowałeś zmieniać styl, lub użyć innego środowiska graficznego ?Baker pisze:Nowe Ubuntu 12.10.
#EDIT
Rozwiązałem problem ze sterownikami i błędami instalując sterowniki przez program " Synaptic "
Zmieniłem ustawienia w Centrum Oprogramowania Ubuntu:
http://img855.imageshack.us/img855/8656/zasoby.png
Zainstalowałem sterowniki:
http://img526.imageshack.us/img526/1189/sterowniki.png
Oraz korzystałem z instrukcji AMD (angielski): http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide
//bear7: Niedopuszczalny rozmiar grafiki: zapoznaj się z regulaminem forum.
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: GNOME
raz udało mi się tegfo dokonać (niesttey nie potrafię teraz tej ścieżki rozwiązania problemu odtworzyć./..), po reinstallu niestety problem powrócił.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Proszę podać wynik komendy:
Być może trzeba będzie to poprzedzić:
których sterowników obecnie używasz i jakie środowisko graficzne?
Kod: Zaznacz cały
glxinfo | grep OpenGL
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install mesa-utils
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.