"Zalezności dla następujących pakietów nie zostały spełnione" - Instalacja code::blocks

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
Trotom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

"Zalezności dla następujących pakietów nie zostały spełnione" - Instalacja code::blocks

Post autor: Trotom »

Witam,

Mam kłopot z instalacją środowiska code::blocks. Próbowałem zrobić to recznie, ściągając z internetu, lecz nie udało mi się. Wtedy zobaczyłem, że jest w Centrum oprpgramowania Ubuntu, lecz podczas instalacji dostałem raport o następujących błędach:
Zależności dla następujących pakietów, nie zostały spełnione:

codeblocks: Depends: libgcc1 (>= 1:4.1.1) ale 1:4.7.2-11precise2 zostanie zainstalowany
Depends: codeblocks-common (= 10.05-2) ale 12.11-1 zostanie zainstalowany
Wiem, iż temat może polegać tylko na ściągnięciu tych plików, ale nawet jeśli to nie wiem skąd miałbym je ściągnąć.

Jeśli temat okaże się zbyt błahy, proszę o przeniesienie go do odpowiedniego działu.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2012, 19:37 przez Trotom, łącznie zmieniany 2 razy.
Linux ... cud nad Vistą
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Instalacja code::blocks

Post autor: bear7 »

Trotom pisze: Wiem, iż temat może polegać tylko na ściągnięciu tych plików, ale nawet jeśli to nie wiem skąd miałbym je ściągnąć.
Może spróbuj skorzystać z poradnika: http://wiki.codeblocks.org/index.php?ti ... _on_Ubuntu
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Trotom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

bear7 pisze: Może spróbuj skorzystać z poradnika: http://wiki.codeblocks.org/index.php?ti ... _on_Ubuntu
To jest właśnie ręczna ścieżka instalacji. Nie udało się, ponieważ nie miał jakiś tam plików.
Linux ... cud nad Vistą
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Trotom pisze:To jest właśnie ręczna ścieżka instalacji. Nie udało się, ponieważ nie miał jakiś tam plików.
Jak "ręcznie" nie da rady, to spróbuj z automatu. Na launchpad-dzie interesujące Cię paczki można znaleźć w kilku ppa, chociażby w https://launchpad.net/~pasgui/+archive/ppa/.
Trotom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: "Zalezności dla następujących pakietów nie zostały spełnione" - Instalacja code::blocks

A nie ma jakiegoś łatwiejszego sposobu? Zakopałem się w stronach i jestem na etapie szukania programu w ubuntu do genreowania OpenPGP key, którego nie mogę znaleźć.
A temat już poprawiłem.
Linux ... cud nad Vistą
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: "Zalezności dla następujących pakietów nie zostały spełnione" - Instalacja code::blocks

Co rozumiesz przez łątwiejszy? Spróbuj dodać PPA:

Kod: Zaznacz cały

sudo add-apt-repository ppa:pasgui/ppa --yes
i zainstalować paczki:

sudo apt-get update && sudo apt-get install build-essential gdb libwxgtk2.8-0 libwxgtk2.8-dev wx2.8-doc codeblocks
Trotom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zainstalowałem tak jak podałeś i spróbowałem zainstalować code::blocks z Centrum oprogramowania Ubuntu. Efekt:
Zależności dla następujących pakietów, nie zostały spełnione:

codeblocks: Depends: libcodeblocks0 (= 12.11-0ubuntu1~precise) ale 12.11-1 zostanie zainstalowany
Depends: libgcc1 (>= 1:4.1.1) ale 1:4.7.2-11precise2 zostanie zainstalowany
Depends: codeblocks-common (= 12.11-0ubuntu1~precise) ale 12.11-1 zostanie zainstalowany
Linux ... cud nad Vistą
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Trotom pisze:Zainstalowałem tak jak podałeś i spróbowałem zainstalować code::blocks z Centrum oprogramowania Ubuntu.
Wklep (najlepiej skopiuj i wklej) poniższe polecenie do terminala i pokaż co wykrztusi w całości.

sudo apt-get update && sudo apt-get install build-essential gdb libwxgtk2.8-0 libwxgtk2.8-dev wx2.8-doc codeblocks
Sam codeblocks nie używam, ale z ciekawości sprawdziłem, czy faktycznie sprawia takie problemy przy instalacji. Powyższych problemów nie doświadczyłem...
Trotom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Teraz pokazuje informacje, które oddaje terminal:
Następujące informacje mogą pomóc rozwiązać sytuację:

Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
codeblocks : Wymaga: libcodeblocks0 (= 12.11-0ubuntu1~precise) ale 12.11-1 ma zostać zainstalowany
Wymaga: codeblocks-common (= 12.11-0ubuntu1~precise) ale nie zostanie zainstalowany
E: Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety.
Sam codeblocks nie używam, ale z ciekawości sprawdziłem, czy faktycznie sprawia takie problemy przy instalacji. Powyższych problemów nie doświadczyłem...
Może to być powiązane z tym, iż mój linuks jest prawie świeży, a twój jest już z ściągniętymi ważnymi pakietami.
Linux ... cud nad Vistą
Wanngo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Wanngo »

W Ostatnim czasie Dużo na wielu komputerach instaluję Ubuntu 12.10 i powyższych problemów nie mam nawet przy nie zainstalowanym "build-essential" ( zawsze instaluje z automatu ) ( na 12.04 tez nie miałem takich problemów )( jeśli jest prawie świeży a nie chcesz szukać rozwiązania przeinstaluj (bez utraty danych jest taka opcja przy instalacji ):)) (wiem że to żadne wyjście bo tylko obejście Problemu ,ale nie ważne jak aby do celu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”