PlayOnLinux to nic innego jak frontend Wine, czyli po ludzku - tylko graficzna nakładka na Wine. Także polecam POL zostawić, choćby dla trzymania wielu wersji Wine w obrębie programu i przydzielania ich dla aplikacji. Spróbuj stworzyć prefixy dla Wine bez POL - da się, ale po co się grzebać? POL to tylko graficzna nakładka na Wine i nic więcej. Ma parę skryptów usprawniających instalację niektórych gier, ale to tylko skrypty dociągające parę rzeczy jeśli trzeba - nie gwarant działania. Prosty powód czemu warto - spróbuj mieć bez POL jednocześnie w systemie ze 3 wersje Wine i dynamicznie je przydzielać do różnych programów, dla każdej appki wersja Wine, good luck (może się jakoś da i jest na to patent)

Także polecam - tym bardziej iż to tylko nakładka na czyste Wine, a nie produkt z podszlifowanym pod gry Wine jak niegdyś Cedega (szkoda jej) czy CrossOver Games (obecnie włączony do głównego pakietu CrossOvera), więc nie zaszkodzi mieć takiej nakładki graficznej.
Od siebie poproszę tylko, abyś opisał czy udało Ci się STALKERA uruchomić - niestety mnie nie udało się uruchomić ani STALKER: SOC, Czystego Nieba ani Zewu Prypeci, mimo że na stronie Wine niby działa (choć to nie pierwszy przypadek - u mnie nie startują nawet gry, które mają niby Platinum na AppDB i od wielu miesięcy Wine nie może ruszyć u mnie żadnej gry). Niestety dla STALKERA pociągnąć musiałem 90 dniowego Windows ze strony MS, więc gdybyś ruszył gry - daj znać.
Jeśli próby ze STALKEREM będą pomyślne, lub miałbyś
pppp ochotę, krótko o STALKERZE i sposobie uruchomienia można napisać w naszej growej WikiGames. Chciałem sam dodać wpis bo ponoć działa, ale mnie się nie udało

Gdybyście chcieli coś skrobnąć na
http://wikigames.ubuntu.pl/ a mielibyście pytania, dajcie znać