S.T.A.L.K.E.R Czyste Niebo

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
RudzielecPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

S.T.A.L.K.E.R Czyste Niebo

Post autor: RudzielecPL »

Witam Was. Od tygodnia bardzo się wkręciłem w Ubuntu :roll: naprawdę mi się spodobał nareszcie coś innego niż ten Windows :D . No cóż postanowiłem nadać mu to co lubię najbardziej ,czyli gry. Zainstalowałem natywnie Steam i jak by inaczej zainstalowałem Wine i PlayOnLinux.Mój problem polega na tym że chciałbym uruchomić STALKERA tylko nie wiem jak się do tego zabrać . Kiedy uruchomiłem go przez Wine włączył się ,ale go okropnie klatkowało .Może macie jakieś pomysły lub jakiś alternatywny program do rozruchu gier z Windy? Pozdrawiam .
pppp

Re: S.T.A.L.K.E.R Czyste Niebo

Post autor: pppp »

Zacznij od usunięcią playonlinux i używaj samego wine. Grałem i przeszedłem wszystkie części stalkera na linuksie. Tutaj napisano co zrobić.
RudzielecPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzieki wielkie !Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Jusko »

PlayOnLinux to nic innego jak frontend Wine, czyli po ludzku - tylko graficzna nakładka na Wine. Także polecam POL zostawić, choćby dla trzymania wielu wersji Wine w obrębie programu i przydzielania ich dla aplikacji. Spróbuj stworzyć prefixy dla Wine bez POL - da się, ale po co się grzebać? POL to tylko graficzna nakładka na Wine i nic więcej. Ma parę skryptów usprawniających instalację niektórych gier, ale to tylko skrypty dociągające parę rzeczy jeśli trzeba - nie gwarant działania. Prosty powód czemu warto - spróbuj mieć bez POL jednocześnie w systemie ze 3 wersje Wine i dynamicznie je przydzielać do różnych programów, dla każdej appki wersja Wine, good luck (może się jakoś da i jest na to patent) ;-) Także polecam - tym bardziej iż to tylko nakładka na czyste Wine, a nie produkt z podszlifowanym pod gry Wine jak niegdyś Cedega (szkoda jej) czy CrossOver Games (obecnie włączony do głównego pakietu CrossOvera), więc nie zaszkodzi mieć takiej nakładki graficznej.

Od siebie poproszę tylko, abyś opisał czy udało Ci się STALKERA uruchomić - niestety mnie nie udało się uruchomić ani STALKER: SOC, Czystego Nieba ani Zewu Prypeci, mimo że na stronie Wine niby działa (choć to nie pierwszy przypadek - u mnie nie startują nawet gry, które mają niby Platinum na AppDB i od wielu miesięcy Wine nie może ruszyć u mnie żadnej gry). Niestety dla STALKERA pociągnąć musiałem 90 dniowego Windows ze strony MS, więc gdybyś ruszył gry - daj znać.

Jeśli próby ze STALKEREM będą pomyślne, lub miałbyś pppp ochotę, krótko o STALKERZE i sposobie uruchomienia można napisać w naszej growej WikiGames. Chciałem sam dodać wpis bo ponoć działa, ale mnie się nie udało :) Gdybyście chcieli coś skrobnąć na http://wikigames.ubuntu.pl/ a mielibyście pytania, dajcie znać :)
RudzielecPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Postaram się . Zachwilę spróbuję kolejny raz bo z POL nie wyszło niestety wywalało błąd. Z wine za pierwszym razem poszło pomyślnie tyle ,że to właśnie klatkowało zbytnio. Może pppp zmieniałeś coś w ustawieniach Wine ?

EDIT:
Udało mi się :D Po przeczekaniu początkowych scen (intro) zaczęła się gra w chwili obecnej musze doinstalować skrypt z Mount & Blades ten od myszki. I zmienić w ustawieniach coś żeby było więcej FPS,ale sądzę że to wina tego że pracuje na bardzo słabej maszynie jutro planuje na moim głównym blaszaku doinstalować Ubuntu . I zobaczymy czy będzie lepiej. W każdym bądź razie działa i jeśli ogarne myszke da się grać.
PS.Nie zniechęcajcie się ścinami podczas tworzenia świata . Na końcu i tak się tworzy .I gra jest wmiare znośna po intrze. Pozdrawiam

EDIT2:
Wie ktoś co zmienić w Wine żeby nie zmniejszało tak okronie rozdzielczości? Bo po zakończeniu gry trzeba się wylogować żeby wszystko wróciło do normy:(. Po zmienieniu w opcjach kilku ustawień gra działa prawie idealnie. W lokacjach typu Baza Czystego Nieba ja miałem ok 10-15 FPS ,ale za to kiedy wychodziłem poza lokacje FPS skakały nawet do 25 !
pppp

Kiedyś instalowałem SoCa zarówno przez wine jak i pol z wine w tej samej wersji. To miało miejsce lata temu, ale pamiętam, że w późniejszych wydaniach wine grę uruchamiałem zwyczajnie przez dwuklik i nie wykonywałem żadnych dodatkowych czynności. Na początku o ile dobrze pamiętam uruchamiałem przez winedebug=-all wine program.exe -dsound o ile mnie pamięć nie myli bez -dsound dźwięk mi "szarpał". Odnośnie działania gry na playonlinux, jest dołączony skrypt. Nie chciało mi się czytać kodu i sprawdzać co on dokładnie robi, ale sama gra na pol działała u mnie 25% wolniej niż na czystym wine. W stalkerze czasem występuje "przycięcie" trwające ułamek sekundy - pewnie doczytuje nowy obszar. W playonlinux przycięcia te występowały 2x częściej w stosunku do wine chodź teoretycznie jeśli wynikają one z doczytywania otoczenia, użycie wine czy pol+wine nie powinno mieć znaczenia. W przypadku czystego nieba oraz zewu prypeci stosowałem się do wskazówek zawartych na winehq.

W stalkerach, z wyjątkiem SoCa miałem problem z myszką obracającą się o 180 stopni. Nie instalowałem żadnego mouse patcha, lecz wpisywałem "input_exclusive_mode 0" w konsoli gry co rozwiązywało problem. Grałem na statycznym oświetleniu, gdy na winehq pojawiła się informacja, że działa dynamiczne u mnie jeszcze nie działało. W późniejszych wersjach nie sprawdzałem.

Odnośnie problemu z rozdzielczością. W winecfg ustaw używaną rozdzielczość monitora, a następnie uruchom grę i tam również ją ustaw. Myślę, że potem nawet jak wyłączysz emulację wirtualnego pulpitu rozdzielczość w grze powinna być zapisana. Ewentualnie możesz poszukać czy w configu gry jest linijka odpowiedzialna za rozdzielczość.
RudzielecPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

@pppp
A co byś polecił do ograniczenia wychodzenia myszy do pasku ? Wiesz chyba o co chodzi kiedy najadę myszką na lewą stronę ekranu pojawia mi się pasek . Da się to jakoś zmienić na czas gry ? Czy wystarczy skrypt który jest na http://wikigames.ubuntu.pl/ do gry Mount & Blades?
pppp

Nie traktuję unity jako linuksowego środowiska graficznego i nie mam zamiaru tego używać. Zainstaluj jakiegoś menedżera okien (np.: fluxbox) i przeloguj się na niego na czas gry. Dodatkowym plusem grania na nim będzie większa ilość pamięci przeznaczona dla gry. Dodatkowo możesz wyświetlić sobie procesy "ps -A" i powyłączać zbędne (killall proces). Skrypt ten jest chyba przeznaczony dla myszy, jeśli nie chce obracać się o 360 stopni.
RudzielecPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Napewno skorzystam dzięki !
pppp

Możliwe, że tam nie będzie miał aktywatora w menu. Uruchom sobie konsole i tak jak na winehq:

Kod: Zaznacz cały

cd $HOME/.wine/drive_c/S.T.A.L.K.E.R.\ -\ Clear\ Sky/
WINEDEBUG=-all wine bin/xrEngine.exe -i
Uruchamiając z parametrem -i nie musisz wpisywać w konsoli gry input_exclusive_mode 0 do działania myszy.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2012, 11:57 przez pppp, łącznie zmieniany 1 raz.
RudzielecPL
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jeszcze raz wielkie dzięki :D
pppp

Udanych łowów stalkerze.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Zainstalowałem pod czystym Wine, ciachnąłem wskazówki z AppDB i gra ruszyła. Nawet nie ma większego problemu z FPS, niestety z każdym krokiem niebo jest wielkim glitchem graficznym i mieni się ferią barw i załamań, może to wina sterowników, może Wine 1.5.18 (obstawiam sterowniki, moja karta to Intel HD 3000 która natywne sterowniki ma naprawdę super, ale z Wine już średnio sobie z moich obserwacji radzą). Próbowałem ruszyć to pod POL, ale dodawanie tam parametrów uruchamiania to masakra, mimo możliwości ich wpisania dla aktywatora, to i tak nic nie daje - mało tego, gra działa pod zwykłym .wine, ale po zlinkowaniu do POL za pomocą wtyczki, tam gra już nie działa, także fakt, mimo że to tylko nakładka, to jednak sięga gdzieś w filozofię działania POL. Wine czyste odpala grę, to samo Wine pod POL z tymi samymi plikami w swoim prefixie wywala błąd i tyle, skrypt też nic nie pomógł do instalacji gry (ba - kopiowałem nawet system32 z .wine do prefixu POL i też nic z tego). Cóż - grę uruchomiłem, ale najwyraźniej nadal muszę mieć ten Windows na dysku póki nie upłynie trial :) Jako ciekawostkę podam, iż dawniej za czasów Wine 0.9.5x, grałem we wszystko jak leci - dziś to kompletna loteria. Fajnie, że Wam przynajmniej działa :)
pppp

Ja od zawsze mam nVidię, więc nie wiem jak z ATI sprawa wygląda. Masz wyłączone dynamiczne oświetlenie? Spróbuj na statycznym.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Mam statyczne. Też na szczęście pozbyłem się ATi i mam Intela, który natywnie radzi sobie świetnie. Układ do najsłabszych nie należy, ale moje boje z nim pod Wine są porażkami (ruszyłem poprawnie tylko Gothic2). Podejrzewam, że to sterowniki w takim razie, skoro Wam działa. Dzięki, że ruszyłeś temat - przynajmniej nabrałem leciutkiego dystansu do POL, aczkolwiek to nadal jedyny wygodny sposób na prefixy. W komentarzach WineAppDB nie zauważyłem, aby ktoś wspominał o kłopotach z wyświetlaniem nieba, więc pozostaje mi chyba czekać na aktualizację Wine/poprawę sterowników/próby z obniżaniem jakości detali w grze (to muszę jeszcze spróbować).
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

U mnie ATI5000HD i Catalysty 12.11beta, Stalker Cień Czarnobyla i Czyste niebo poszły z palca na czystym wine, jedyny problem to oświetlenie, niektóre obiekty są zbyt mocno oświetlone podczas gdy na całej mapie zapada zmrok.
Awatar użytkownika
dejmien666
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: dejmien666 »

U mnie bez żadnego problemu działa S.T.A.L.K.E.R. Cień Czarnobyla (instalowałem z płyty, oryginał) - jedynym mankamentem było to, że trzeba wgrać cracka, bo na wine nie bardzo chce odpalić grę (zresztą jest napisane na winehq by wgrać no-cd patcha).

Dograłem moda oblivion lost, nie mam problemów z fps-ami - a mam laptopa niskich lotów - gf310m, p6100, 3 GB pamięci operacyjnej. Więc szału nie ma. (: Mimo to na średnich płynnie działa, nie ma błędów w grafice itp. Na windowsie mogłem grać na maksymalnych (statyczne oświetlenie) ale tam za to cienie i mi się buggowały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”