Jak znalezc pliki urządzeń blokowych?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
Jak znalezc pliki urządzeń blokowych?
Witam.
Mam problem taki jak w temacie. Korzystam z filtra grep wpisując komende, by wyszukał linie rozpoczynające się od "b" (urządzenia blokowe), ale nie za bardzo chce szukać..;/
Mam problem taki jak w temacie. Korzystam z filtra grep wpisując komende, by wyszukał linie rozpoczynające się od "b" (urządzenia blokowe), ale nie za bardzo chce szukać..;/
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Jak znalezc pliki urządzeń blokowych?
Kod: Zaznacz cały
man find
-
- Piegowaty Guziec
Myślałem, że forum jest od tego żeby konkretnie pomóc.. Gdybym znał angielski na tyle, żeby dokładnie zrozumieć wszystko w komendzie man find, to może by coś dał ten post powyżej ..
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
niestety - nie mam wpływu na to, że ktoś nie potrafi przyswoić sobie podstaw języka którym posługuje się cały świat informatyki. ale cóż... w końcu w zawodzie sprzedawcy pietruszki znajomość - nawet pobieżna - nie jest przecież potrzebna...
-
- Piegowaty Guziec
Mmm.. To uwielbiam. Wielki informatyk, który ma przeogromną wiedzę, naśmiewa się z kogoś, kto nie zna specjalistycznego języka w tejże dziedzinie.. Jakie to płytkie.. Jeśli nie potrafisz się zniżyć do poziomu osoby, która pierwszy raz używa Linuxa i nie potrafi sobie z nim poradzić, i jeśli twoje posty nie wnoszą żadnej merytorycznej treści do wątku, to myślę, że lepiej by było, gdybyś nic nie pisał. Serio. Ewentualnie możesz pobawić się tą pietruszką, o której tak wspomniałeś bezcelowo.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
a czy to forum wygląda na zespół darmowych tłumaczy dla nieuków? dostałeś namiary na dokumentację i nie licz na to, że ktoś ci to na polski przetłumaczy bo trójkę z anglika załatwił ci tata za cielacka.
tak przy okazji - nawet nie wiedziałem że ten man nie zostł przetłumaczony...
tak przy okazji - nawet nie wiedziałem że ten man nie zostł przetłumaczony...
-
- Piegowaty Guziec
Czyli w twoim mniemaniu, jak zadasz jakieś pytanie, a ja odpowiem "google.com" ( co swoją drogą mija się z jakimikolwiek zasadami składnej wypowiedzi ) to znaczy, że temat został wyczerpany? Zacna teoria.. Chyba masz jakiś kompleks, a każdy kto nie operuje językiem angielskim na poziomie tłumacza jest nieukiem. Nieukiem dla mnie jesteś ty, bo nawet nie starasz się poprawnie pisać w naszym języku. A z "anglika" sobie radzę dosyć dobrze, nigdy nie miałem problemów. I stary, wylecz się z tych kompleksów serio.. Nie każdy na świecie musi zapierdzielać w Linuxie z komendami na pamięc i gadać po angielsku z akcentem 60letniego brytyjczyka..
PS. Nie chodziło o tłumaczenie na polski "geniuszu" tylko o komendę i wytłumaczenie dlaczego tak a nie inaczej. Po to jest forum "yntelygencie"..
PS2. Proszę o zamknięcie tematu, jeśli nikt nie jest w stanie mi pomóc. Takie spamowanie jest bezcelowe.
PS. Nie chodziło o tłumaczenie na polski "geniuszu" tylko o komendę i wytłumaczenie dlaczego tak a nie inaczej. Po to jest forum "yntelygencie"..
PS2. Proszę o zamknięcie tematu, jeśli nikt nie jest w stanie mi pomóc. Takie spamowanie jest bezcelowe.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
nie odpowiadam "google.com" tylko namiarem na konkretną dokumentację rozwiązującą twój problem.
no i faktycznie - przepraszam za literówkę w tekście. czujesz się usatysfakcjonowany?
no i faktycznie - przepraszam za literówkę w tekście. czujesz się usatysfakcjonowany?
-
- Piegowaty Guziec
Niesssssssssamowicie usatysfakcjonowany! Jak nigdy dotąd.
Nie pomyślałeś może przez chwilę, że wpisując polecenie man find, osoba, która pierwszy raz styka się z Linuxa, może poczuć się trochę .. hmm .. Zagubiona? Po wpisaniu man find, wyskakuje ogrom tekstu w specjalistycznym j. angielskim, który dla mnie jest zrozumiały w połowie. A po drugie, nie wiem czego mam szukać..
Offtopic się zrobił, lepiej to zakończyć.
Nie pomyślałeś może przez chwilę, że wpisując polecenie man find, osoba, która pierwszy raz styka się z Linuxa, może poczuć się trochę .. hmm .. Zagubiona? Po wpisaniu man find, wyskakuje ogrom tekstu w specjalistycznym j. angielskim, który dla mnie jest zrozumiały w połowie. A po drugie, nie wiem czego mam szukać..
Offtopic się zrobił, lepiej to zakończyć.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
a nie pomyślałeś o tym, że ktoś po prostu chciał pomóc wskazując na dokumentację polecenia którego ma użyć? jakiej pomocy oczekiwałeś? mam ci wytłumaczyć jak działa find? czy może podać konkretne polecenie które bezmyślnie będziesz przepisywać?
trochę szacunku by nie przeszkodziło.
trochę szacunku by nie przeszkodziło.
-
- Piegowaty Guziec
A czy napisałem "podajcie komende, bo potrzebuje"? Nie, nie napisałem. O wiele bardziej wolałbym, żeby ktoś mi wytłumaczył w jakiej strukturze ma to działać i jak mam wpisywać komendę by znaleźć np: to co opisałem w temacie. Tak się składa, że pomimo iż jestem laikiem, jeśli chodzi o Linuxa, kilka rzeczy udało mi się zrobić samemu. No niestety, nie wszyscy wszystko wiedzą..
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
no to przecież, wciórności, powiedziałem! następnym razem pisz że nie ma być po angielsku, to nikt nie będzie sobie głowy zawracać.
tak przy okazji - nie wpadłeś na to że polski "blok" to angielski "block"? słowo "device" też jest tak specjalistyczne?
nie wiem kto cię uczył angielskiego, ale na twoim miejscu wpadłbym do gościa na chatę i nastrzelał po pysku.
tak przy okazji - nie wpadłeś na to że polski "blok" to angielski "block"? słowo "device" też jest tak specjalistyczne?
nie wiem kto cię uczył angielskiego, ale na twoim miejscu wpadłbym do gościa na chatę i nastrzelał po pysku.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
@blejdziuu zainstaluj sobie pakiet manpages-pl:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install manpages-pl