Lubuntu i Windows na dwóch oddzielnych dyskach
Lubuntu i Windows na dwóch oddzielnych dyskach
Witam. Jestem nowym użytkownikiem Linuxa. Posiadam wersję Lubuntu 12.04. I mam takie pytanko bo szukałem w sieci ale nie mogłem znalezc konkretnej odpowiedzi. A mianowicie, posiadam lubuntu na dysku, partycje linuxa + partycja windowsa. I chcę (raczej muszę) zainstalować i użyć (na chwilę) Windowsa, ale nie chcę tracić tego co mam. I teraz pytanie. Czy mogę zainstalować Windowsa na drugim dysku ? Po prostu ten z linuxem odłączyć, a podłączyć drugi dysk i zainstalować na nim Winde ?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2013, 12:17 przez teka2, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
Re: Lubuntu i Windows
Nie ma problemu z takim podejściem (poza wygodą)Po prostu ten z linuxem odłączyć, a podłączyć drugi dysk i zainstalować na nim Winde ?
Masz dwa twardziele? Podłącz oba do kompa i na jednym trzymaj windowsa na drugim linuksa. Pamiętaj, że windows nadpisze MBR i po instalacji windy będziesz musiał odzyskiwać bootloader.
W twoim wypadku idealne rozwiązanie to 1 dysk z linuksem (1 partycja dla / druga dla /home i trzecia dla swap) drugi dysk z windowsem. Na pierwszym dysku postawiony grub bootloader.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Tak mam dwa dyski twarde (ATA). O to chodzi że nie mogę podłączyć dwóch na raz gdyż mam tylko 2 sloty ATA więc dysk i nagrywarka. Na 1 dysku z ubuntu mam podzielone wg http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... -twardego/ tego poradnika. Więc jak zrobić ?Dwimenor pisze:
Masz dwa twardziele? Podłącz oba do kompa i na jednym trzymaj windowsa na drugim linuksa. Pamiętaj, że windows nadpisze MBR i po instalacji windy będziesz musiał odzyskiwać bootloader.
W twoim wypadku idealne rozwiązanie to 1 dysk z linuksem (1 partycja dla / druga dla /home i trzecia dla swap) drugi dysk z windowsem. Na pierwszym dysku postawiony grub bootloader.
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Architektura: x86_64
Re: Lubuntu i Windows na dwóch oddzielnych dyskach
To zrób jak chciałeś - przekładaj dyski.
Albo zainstaluj Windowsa i Linuksa na jednym dysku odpowiednio dzieląc go na partycje. Najpierw windows, potem obok Ubuntu.
Albo zainstaluj Windowsa i Linuksa na jednym dysku odpowiednio dzieląc go na partycje. Najpierw windows, potem obok Ubuntu.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Ależ co to za problem? Przecież na jednym kanale ATA mogą pracować dwa urządzenia. Jeden z dysków ustawiasz jako "master", drugi jako "slave" i już nie musisz się garbić, chcąc zmienić system. Po co sobie komplikować życie?teka2 pisze:[...] nie mogę podłączyć dwóch na raz gdyż mam tylko 2 sloty ATA więc dysk i nagrywarka[...]