Jak uruchomić starą drukarkę?Hp DeskJet 600 w Ubuntu 12.04

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
jank60
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Jak uruchomić starą drukarkę?Hp DeskJet 600 w Ubuntu 12.04

Post autor: jank60 »

Witam! Mam problem z uruchomieniem starej drukarki. Może zacznę od początku. Posiadam drukarkę Hp 2050 i jest podłączona przez usb. ale skończył się tusz i podpiąłem starą drukarkę Hp 600 przez kabel z taką szeroką wtyczką (to się chyba nazywa przez port szeregowy) ale komputer tej drukarki nie widzi. Mam Linux Ubuntu 12.04. Kiedyś jeszcze pod Linuksem Ubuntu bodajże 9.04 wszystko grało. Pod Windows działa poprawnie. Co mam zrobić żeby ją uruchomić pod Linuksem? Pozdrawiam J.K.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, 22:46 przez jank60, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Re: Jak uruchomić starą drukarkę?

Post autor: Dwimenor »

Parę lat temu wymieniałem komputer i na nowej płycie nie było portu szeregowego. Dokupiłem przejściówkę usb (parę złotych) i bez problemu wykrywa podobną drukarkę - hp deskjet 640c

Jeżeli chodzi o te stare drukarki, to trzeba się upewnić czy jest włączona zanim w systemie się ją wykrywa (ustawienia->drukarki->dodaj). Czasem trzeba ze 2-3 razy spróbować zanim ją złapie.
Zobacz też, czy masz zainstalowany pakiet hplip
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
jank60
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Re: Jak uruchomić starą drukarkę?

Dwimenor! Podpowiedz mi gdzie i jak szukać tego wątku (ustawienia->drukarki->dodaj) oraz (czy masz zainstalowany pakiet hplip).
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Re: Jak uruchomić starą drukarkę?Hp DeskJet 600 w Ubuntu 12.04

"Drukarki" tam gdzie instalowałeś drukarkę w systemie. Chyba nie powiesz mi, że podłączyłeś kabelki i drukarka magicznie się pojawi w menu drukowania dokumentów?

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install hplip
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

Tak w kwestii formalnej: ta szeroka wtyczka to port równoległy a nie szeregowy.
Jeśli pod Windowsem na tej samej maszynie działa, to prawdopodobnie wystarczy sobie w cupsie ją skonfigurować - czyli http://localhost:631.
Mam HP LJ 5P właśnie na parporcie, z hplipem, ruszyła od strzału po dodaniu (Administracja ->Dodanie drukarki, a dalej to już za rączkę prowadzi).
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Racja, to port równoległy.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

Tak w kwestii formalnej: szeroka wtyczka (d-sub dip 25) w drukarce to zazwyczaj będzie port równoległy ale w komputerze może to być zarówno port szeregowy jak i równoległy.
jank60
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Panowie! mnie chodzi żeby mi ktoś podpowiedział tak po ludzku (chłopsku) co mam zrobić żeby tą drukarkę uruchomić w linuksie a nie odsyłać mnie do jakichś stron angielskich albo podawać takie terminy o których nie mam pojęcia. Ja mam już 66 lat i gdy poszedłem na emeryturę to zacząłem bawić się komputerem. Ponieważ Linux jest darmowy więc nic mnie to nie kosztuje. W komputerze mam Windows Vistę i Ubuntu 12.04. W windowsie wszystko gra. Gdy miałem wcześniejszego Linuksa np. Ubuntu 10.04 to też wszystko grało. A teraz nie.Jak również u góry ekranu był pasek i było tam Aplikacje Miejsca i System i wszystko było jasne gdzie co szukać. A teraz nie ma nic takiego tylko wyświetlają się dziesiątki ikonek z którymi nie wiadomo co robić. Więc jaszcze raz proszę jeżeli ktoś chce mi pomóc to proszę bardzo ale powoli dokładnie po kolei co jak i gdzie szukać i co robić. Tyle ode mnie.
Jeszcze na marginesie: hplip- mam zainstalowane gdy wszedłem w <Panel główny> ten na boku z lewej strony w <drukowanie> tam jest <dodaj drukarkę> więc dodałem moją drukarkę HP DeskJet 600 i wgrałem sterownik, bo jest taka opcja że się wyszukuje typ drukarki, ale one ani drgnie. A drukarka Hp 2050 na usb działa bez problemu. Pozdrawiam J.K.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

Jakich angielskich stron? Ta strona siedzi na twoim własnym komputerze, 66 lat to nie jest wiek w którym nie można się nauczyć co znaczy słowo "localhost".
Po chłopsku to ja Ci napisałem wcześniej co masz zrobić - wleźć na stronę http://localhost:631, kliknąć w "Administracja", potem w "Dodawanie drukarki" a potem sam program Cię za rączkę poprowadzi (ja nie poprowadzę bo akurat nie mam pod ręką HP600). Jeszcze bardziej po chłopsku chcesz? Nie da się - moderator nie przepuści ;)

Tak przy okazji sądząc po tym co wypisałeś to Ty już nie masz Gnome tylko Unity, albo sobie zainstaluj Gnome albo popraw profil.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”