Ubuntu na tablet... wrażenia i opinie po oficjalnej prezentacji interfejsu
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Ubuntu na tablet... wrażenia i opinie po oficjalnej prezentacji interfejsu
W 2010 roku Mareczek zarzekał się, że Canonical nie wkroczy na rynek tabletów. W 2013 prezentuje Ubuntu na tablet...
http://youtu.be/h384z7Ph0gU
Pora na wasze opinie. Krytyka mile widziana - oczywiście konstruktywna.
http://youtu.be/h384z7Ph0gU
Pora na wasze opinie. Krytyka mile widziana - oczywiście konstruktywna.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- Antyhaker
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Re: Ubuntu na tablet... wrażenia i opinie po oficjalnej prezentacji
Filmik filmikiem, czekam na praktyczną prezentację ;p
Ludzie żyją otoczeni przez to, co przyjęli za prawidłowe i prawdziwe. Tak właśnie określają "rzeczywistość". To wszystko jednak może być zwykłą iluzją. Generalnie, można założyć, że ludzie żyją w świecie swoich własnych przekonań.
- skandyn
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Re: Ubuntu na tablet... wrażenia i opinie po oficjalnej prezentacji interfejsu
Myślę, że tablecik z Ubuntu będzie po prostu fajnym systemem. Poza tym dobrze prezentuje się Mark z nową fryzurą i z tą hipisowską sprzączką od paska 
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Myślę, że Canonical trochę się wkopał technologicznie. Unity to GNOME, Gtk+ i Compiz, natomiast Ubuntu Phone i Tablet to QML i Qt. Są to zupełnie różne technologie, które trzeba będzie jednocześnie rozwijać, aby w zasadzie uzyskać ten sam efekt wizualny. Canonical już miało swoje środowisko na desktopy oparte o QML - Unity2D. Powinni wskrzesić tamten projekt, pogrzebać zwykłe Unity i mieliby wtedy 2x mniej roboty z tymi wszystkimi środowiskami.
Nie podoba mi się też, że na filmiku reklamują MS Office, zamiast promować otwarte zamienniki.
Jednak jestem zainteresowany i będę się z ciekawością przyglądał, jak to się dalej rozwinie...
Nie podoba mi się też, że na filmiku reklamują MS Office, zamiast promować otwarte zamienniki.
Jednak jestem zainteresowany i będę się z ciekawością przyglądał, jak to się dalej rozwinie...
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
- etmoon
- Sędziwy Jeż
Na razie Mareczek pokazał tylko system do tabletów. Nie wspomniał nic o wsparciu producentów sprzętu. Ubuntu na tablety ładnie się prezentuje ale ma duże wymagania co do sprzętu. Na razie też nie będzie miało pewnie sklepu z aplikacjami, więc można będzie używać tylko tego co fabryka dała. Moim zdaniem na razie Ubuntu na tablety nie będzie miało zbyt wielu odbiorców. Mówiąc kolokwialnie ani to tanie ani zbyt użyteczne (aplikacje). Życzę jak najlepiej temu produktowi ale na razie nie widać za specjalnie korzyści z używania takiego tabletu z Ubuntu.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
Właśnie, tutaj mam zapytanie: czy wersja tabletowa, podobnie jak Android i inne systemy na urządzenia przenośne, będzie udostępniać jedynie konkretne API, czy może będzie to pełnoprawny linuks?
Osobiście marzy mi sie tablet, na którym będe mógl odpalić normalnego pingwina, który pozwoli mi na działanie z konsoli, używanie tych aplikacji których używam na PC, etc. Po prostu laptop bez klawiatury (z ekranową) i ekranem dotykowym zamiast myszy. Czy ten system ma szanse spełnić moje oczekiwania?
Osobiście marzy mi sie tablet, na którym będe mógl odpalić normalnego pingwina, który pozwoli mi na działanie z konsoli, używanie tych aplikacji których używam na PC, etc. Po prostu laptop bez klawiatury (z ekranową) i ekranem dotykowym zamiast myszy. Czy ten system ma szanse spełnić moje oczekiwania?
- skandyn
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Polecam dwa filmiki, czyli jak wygląda Ubuntu tablet w akcji.
http://www.webupd8.org/2013/02/ubuntu-f ... .html#more
Pozdrawiam.
http://www.webupd8.org/2013/02/ubuntu-f ... .html#more
Pozdrawiam.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Tak, Tabletowe Ubuntu będzie w stanie to zrobić. Polecam prezentację systemu pełnej długości na Youtube.Osobiście marzy mi sie tablet, na którym będe mógl odpalić normalnego pingwina, który pozwoli mi na działanie z konsoli, używanie tych aplikacji których używam na PC, etc. Po prostu laptop bez klawiatury (z ekranową) i ekranem dotykowym zamiast myszy. Czy ten system ma szanse spełnić moje oczekiwania?
Ba, coś takiego możesz zrobić już teraz. Wystarczy zakupić odpowiedni tablet i możesz zainstalować desktopowego Linuksa.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
No to kup sobie odpowiedni tablet np nexus 7 lub nexus 10. A następnie go zrootuj to będziesz mógł zainstalować zwykłe ubuntu lub inne distro na pecety, przy pomocy Linux on Android.generalnie pisze:Tak, Tabletowe Ubuntu będzie w stanie to zrobić. Polecam prezentację systemu pełnej długości na Youtube.Osobiście marzy mi sie tablet, na którym będe mógl odpalić normalnego pingwina, który pozwoli mi na działanie z konsoli, używanie tych aplikacji których używam na PC, etc. Po prostu laptop bez klawiatury (z ekranową) i ekranem dotykowym zamiast myszy. Czy ten system ma szanse spełnić moje oczekiwania?
Ba, coś takiego możesz zrobić już teraz. Wystarczy zakupić odpowiedni tablet i możesz zainstalować desktopowego Linuksa.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.