Aktualizacja do najnowszego kernela Ubuntu 12.04
- Hyphen
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Aktualizacja do najnowszego kernela Ubuntu 12.04
Witam,
Mam pytanie odnośnie aktualizacji kernela do najnowszej wersji. Zakupiłem nowy komputer (między innymi posiadam na nim dysk ssd), a jak się orientuję to chociażby dla samego dysku najnowszy kernel oferuje lepsze wsparcie. Stąd pytanie, jak krok po kroku wykonać aktualizację, chwilowo mam świeżo zainstalowany i zaktualizowany system (Ubuntu 12.04).
Pozdrawiam.
Mam pytanie odnośnie aktualizacji kernela do najnowszej wersji. Zakupiłem nowy komputer (między innymi posiadam na nim dysk ssd), a jak się orientuję to chociażby dla samego dysku najnowszy kernel oferuje lepsze wsparcie. Stąd pytanie, jak krok po kroku wykonać aktualizację, chwilowo mam świeżo zainstalowany i zaktualizowany system (Ubuntu 12.04).
Pozdrawiam.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Aktualizacja do najnowszego kernela Ubuntu 12.04
Poczytaj artykuły na tej stronie http://www.ubuntu-pomoc.org/page/3/ Przed instalowaniem nowego kernela zrób sobie kopię partycji systemowej, bo potem może być bardzo przydatna.
- lenonek
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Kontakt:
Nie za bardzo rozumiem.
Chcesz zaktualizować kernel do najnowszej wersji z repozytorium?
Jeśli tak to w terminalu polecenie:
powinno pomóc.
Jeśli natomiast chcesz zainstalować najnowszy stabilny kernel z kernel.org, to polecam ten poradnik
Chcesz zaktualizować kernel do najnowszej wersji z repozytorium?
Jeśli tak to w terminalu polecenie:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get update
Jeśli natomiast chcesz zainstalować najnowszy stabilny kernel z kernel.org, to polecam ten poradnik
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
sudo apt-get update nie wystarczy
- Hyphen
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Dokładnie tak samo apt-get update nie wystarczy. Najnowszy kernel już zainstalowany, na razie wszystko bez problemów. Dzięki za rady.
- knezmej
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
Cześć. Też zastanawiam się nad instalacją nowego jądra 3.8 wg instrukcji http://www.ubuntu-pomoc.org/instalacja-jadra-3-8/
Obecnie mam jądro 3.7.0-7 na Ubuntu 12.10, ale zauważyłem, że aktualizacje systemowe dosyć często przynoszą poprawki do jądra 3.5.
Nie pomny jestem przyczyn, które mnie nakłoniły do instalacjii jądra 3.7. Zastanawiałem się nad sensownością updownu do systemowo aktualizowanego na bieżąco 3.5 a tu pojawiło się jajo 3.8.
Stąd moje pytanie: jakie znaleźliście informacje?, wiecie?, doświadczyliście wzrostu wydajności obliczeniowej? Jak na razie znalazłem tylko informacje o F2-FS oraz obsłudze nowych urządzeń i rozszerzeń, a jako, że peceta już mam i nie zamierzam kupować nowego, więc interesuje mnie wzrost wydajności komputacyjnej (nie grywam, pracuję przede wszystkim nad grafiką i modelowaniem - głównie gimp, blender, inkscape, CADy).
Zastanawiam się poprostu czy będzie robiło mi różnicę.
Obecnie mam jądro 3.7.0-7 na Ubuntu 12.10, ale zauważyłem, że aktualizacje systemowe dosyć często przynoszą poprawki do jądra 3.5.
Nie pomny jestem przyczyn, które mnie nakłoniły do instalacjii jądra 3.7. Zastanawiałem się nad sensownością updownu do systemowo aktualizowanego na bieżąco 3.5 a tu pojawiło się jajo 3.8.
Stąd moje pytanie: jakie znaleźliście informacje?, wiecie?, doświadczyliście wzrostu wydajności obliczeniowej? Jak na razie znalazłem tylko informacje o F2-FS oraz obsłudze nowych urządzeń i rozszerzeń, a jako, że peceta już mam i nie zamierzam kupować nowego, więc interesuje mnie wzrost wydajności komputacyjnej (nie grywam, pracuję przede wszystkim nad grafiką i modelowaniem - głównie gimp, blender, inkscape, CADy).
Zastanawiam się poprostu czy będzie robiło mi różnicę.
- Hyphen
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Jeśli chodzi o nowego kernela to dzień po instalacji odinstalowałem i zostałem by domyślnym w Ubuntu 12.04. Jak dla mnie kernel poprawia funkcjonowanie sterowników o ile zostały w jego wersji wprowadzone jakieś poprawki. Do nowszych modli komputerów jak najbardziej można go zainstalować.