Kernele testowe/stabilne wersja v23.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v23.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: e X t 7 3 »

Już udostępniłem 310.40 i Catalysty 13.2 beta7. Tych ostatnich proszę jeszcze przez 30 min. nie instalować.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

teraz nie powinieneś mieć problemu z logami z chomika
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

linuxozaurus pisze:teraz nie powinieneś mieć problemu z logami z chomika
Tak pobrałem ... "tona" logów ;). Jutro dam znać.

Pozdrawiam

-- 19 mar 2013 22:30 --

Można już pobierać nowe Catalysty ;).

Pozdrawiam

-- 19 mar 2013 23:05 --

Jeszcze muszę napisać, że w końcu jakość grafiki, np. w Counter Strike: Source pod sterownikami nvidii 313.26 jest taka sama, jak pod Catalystami 13.2 beta7.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Zainstalowany kernel, jak zwykle dziala OK a reszta wyjdzie w praniu :mrgreen:

Jest jedna nowosc, przy starcie systemu u gory pojawia sie kolorowy pasek 3-4 cm na cala szerokosc ekranu, tego wczesniej na tym laptopie nie widzialem.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
astilgar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: astilgar »

e X t 7 3 pisze:
astilgar pisze:Witam, przed chwilą zainstalowałem kernel 23.1 k8 i po restarcie nie uruchamia mi się kde :/ wygląda to tak: po wybraniu w grubie odpowiedniej pozycji pojawia się standardowa grafika ładowania systemu (koło zębate i kropki pod nim na szarym tle) później przechodzi na konsolę tekstową z monitem o zalogowanie się. Po zalogowaniu się i wykonaniu lightdm start lub startx kde nadal się nie uruchamia (wywala jakiś fail).
Na kernelu 22.2 k8 wszystko działa jak trzeba.
system kubuntu 12.10 64 bit
KDE 4.10
sprzęt laptop dell vostro 3550
microcode i apm zainstalowane
wpisy w grubie

Kod: Zaznacz cały

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1"
jakieś pomysły? gdyby były potrzebne dodatkowe informacje to napisz, dorzucę.
Co dokładnie "wypisuje".

Pozdrawiam
A więc tak.
1. Zaraz po uruchomieniu, gdy przełącza się na 1 konsolę tekstową i wyświetla monit logowania, na 7 konsoli jest coś takiego:
https://www.dropbox.com/s/8ar17c84o0dfe ... tarcie.JPG
2. Po zalogowaniu się i wykonaniu polecenia

sudo lightdm start
na 7 konsoli mamy coś takiego:
https://www.dropbox.com/s/r5jiq5b72nxta ... -start.JPG
3. Po wykonaniu

startx
wypluwa takie coś:
https://www.dropbox.com/s/r3sos9itr3hjyrf/startx.JPG

Log wskazany na ostatnim screenie jest tutaj:
https://www.dropbox.com/s/4oqxx4b60n6er8d/Xorg.0.log

Może jeszcze dodam, że mój dell poza grafiką intela ma jeszcze Radka HD6630M (uprzedzając ewentualne pytania - sterowniki zainstalowały się bez problemu, przełączanie między grafikami działa tak jak pod win7).

A tak swoją drogą są może jakieś specjalne wpisy do gruba dla laptopów della z linii Vostro (a konkretnie Vostro 3550), dzięki którym byłaby lepsza obsługa ACPI? Póki co zauważyłem, że spora część klawiszy funkcyjnych nie działa (m.in. ten od wyłączania touchpada), regulacja podświetlenia matrycy ma tylko 3 albo 4 stopnie (pod win7 jest regulacja od 1 do 100 w krokach co 1) oraz nie usypia mi się po zamknięciu pokrywy (jedynie wyłącza ekran, reszta cały czas chodzi). Po uśpieniu z menu kde, zamknięciu pokrywy i jej otworzeniu, sam się wybudza z uśpienia.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Siedze juz ponad 2h na baterii, powertop pokazuje 11,9-12,5W co jest bardzo dobrym wynikiem jak na ostatnie kernele :clap:
Jasnosc ekranu jakie 45%, czas pozostaly 1h 53min, tu troche malopod wersja k8 ~18.x czasy po 8h byly norma, na max ustawieniach jak juz kiedys pisalem wyciagnelem 11h - teraz tylko polowa tego :-x

Usypianie dziala, broadcoma nie uzywam, lacze sie przez karte USB rt73usb szybciej mi net dziala.
Chyba trzeba bedzie wymienic wbudowana karte, 'n-ki' jeszcze nie mialem, caly czas tylko b/g.
Robilem testy pod windowsem i takze slaby speed w porownaniu do Assusa czy Acera z realtekiem, tam prawie non-stop po 3.000kb/s a u mnie 10% tego :-x
Lenovo G50
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

astilgar pisze:...
A więc tak.
1. Zaraz po uruchomieniu, gdy przełącza się na 1 konsolę tekstową i wyświetla monit logowania, na 7 konsoli jest coś takiego:

sudo lightdm start
3. Po wykonaniu

startx
wypluwa takie coś:

Może jeszcze dodam, że mój dell poza grafiką intela ma jeszcze Radka HD6630M (uprzedzając ewentualne pytania - sterowniki zainstalowały się bez problemu, przełączanie między grafikami działa tak jak pod win7).

A tak swoją drogą są może jakieś specjalne wpisy do gruba dla laptopów della z linii Vostro (a konkretnie Vostro 3550), dzięki którym byłaby lepsza obsługa ACPI? Póki co zauważyłem, że spora część klawiszy funkcyjnych nie działa (m.in. ten od wyłączania touchpada), regulacja podświetlenia matrycy ma tylko 3 albo 4 stopnie (pod win7 jest regulacja od 1 do 100 w krokach co 1) oraz nie usypia mi się po zamknięciu pokrywy (jedynie wyłącza ekran, reszta cały czas chodzi). Po uśpieniu z menu kde, zamknięciu pokrywy i jej otworzeniu, sam się wybudza z uśpienia.
hmm dziwne nie akceptuje power control na usb = nie działa prawidłowo oszczędzanie energii dla USB ?!?! Pierwszy raz coś takiego widzę. Co jest na tym porcie wskazanym na zdjęciu ? Zresztą praktycznie każdy Dell ma poważne problemy z ACPI = ta firma modyfikuje standardowe ustawienia ACPI w swoich Biosach/UEFI co powoduje takie problemy. Jakie masz wpisy w Grub ?

Odnośnie Catalystów ... dziwne. Sprawdź może nowe Catalysty 13.2 beta7 które udostępniłem.

Pozdrawiam

-- 20 mar 2013 09:25 --
JerryG pisze:Siedze juz ponad 2h na baterii, powertop pokazuje 11,9-12,5W co jest bardzo dobrym wynikiem jak na ostatnie kernele :clap:
Jasnosc ekranu jakie 45%, czas pozostaly 1h 53min, tu troche malopod wersja k8 ~18.x czasy po 8h byly norma, na max ustawieniach jak juz kiedys pisalem wyciagnelem 11h - teraz tylko polowa tego :-x

Usypianie dziala, broadcoma nie uzywam, lacze sie przez karte USB rt73usb szybciej mi net dziala.
Chyba trzeba bedzie wymienic wbudowana karte, 'n-ki' jeszcze nie mialem, caly czas tylko b/g.
Robilem testy pod windowsem i takze slaby speed w porownaniu do Assusa czy Acera z realtekiem, tam prawie non-stop po 3.000kb/s a u mnie 10% tego :-x
Cóż w wielu przypadkach krótszy czas pracy wynika z faktu, ze Developerzy kernela powyłączali oszczędzanie energii na wifi ... jak pisałem wynika to z "marudzenia" userów, że speed spada na baterii ze lagi są etc.

Co do czipów wifi, jak pisałem rządzi Realtek i Atheros ... jak już brać to tylko maszyny z tymi czipami. Ostatnio nawet Atheros udostępnił na GPL [dał źródła do kernela] cały pakiet firmware ;).

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Nie trzeba wymieniac na szczescie calego laptopa, sama karte wystarczy i to wlasnie mam zamiar zrobic.
Lenovo G50
astilgar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:
astilgar pisze:...
A więc tak.

sudo lightdm start
3. Po wykonaniu

startx
wypluwa takie coś:

hmm dziwne nie akceptuje power control na usb = nie działa prawidłowo oszczędzanie energii dla USB ?!?! Pierwszy raz coś takiego widzę. Co jest na tym porcie wskazanym na zdjęciu ? Zresztą praktycznie każdy Dell ma poważne problemy z ACPI = ta firma modyfikuje standardowe ustawienia ACPI w swoich Biosach/UEFI co powoduje takie problemy. Jakie masz wpisy w Grub ?

Odnośnie Catalystów ... dziwne. Sprawdź może nowe Catalysty 13.2 beta7 które udostępniłem.

Pozdrawiam
Jedyne co mam na stałe podpięte do portu usb to odbiornik od myszki bezprzewodowej logitecha. Jakby co to pod kernelem 22.2 k8 w powertop miałem tak jak trzeba, 2 na bad, reszta na good. Wpisy gruba podawałem w pierwszym poście, ale podam jeszcze raz. Zostały automagicznie wygenerowane przez netexta.

GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1"
Co do catalystów to jak już pisałem, pod 22.2 k8 nie miałem z nimi najmniejszych problemów. Przełączanie między grafikami mam ustawione na ręcznie i wybrany jest intel. Radka włączam tylko wtedy, gdy mi jest potrzebny.

Edycja:
Może jeszcze dodam, że właśnie zainstalowałem nowy kernel na stacjonarce i kde odpaliło się bezproblemowo. Komputer to Intel C2D E8300, 4 GB RAM, Płyta na chipsecie P35 i Radek HD 5770. System i wersja KDE identyczne jak na laptopie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

A teraz Powertop co pokazuje pod v23.1. Zainstalowałeś Pan sterowniki 13.2 beta7 ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Co z tymi logami,? panie eXt73

Co wynika z tej analizy?
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak sprawdziłem i nie widzę nic niepokojącego. Ciekawe.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

e X t 7 3 pisze:Tak sprawdziłem i nie widzę nic niepokojącego. Ciekawe.

Pozdrawiam
Kernel panic się pojawiał jak się podpięło pendrive lub czytnik kart MicroSD z kartą w przeciwnym razie wyłączał się poprawnie do puki nie podepniesz pendrive lub czytnik kart.

Nie ważne czy odłączysz pendrive lub czytnik z kartą przed wyłączeniem kompa czy po.

Nie wiem co u licha z tym.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Widzisz Koleżanko co poskazuje, czy zwis totalny ?

Pozdrawiam

-- 20 mar 2013 21:31 --

Pojawiły się źródła 3.8.4. zatem zapewne w sobotę udostępnię kernele v23.2.

Pozdrawiam

astilgar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

e X t 7 3 pisze:A teraz Powertop co pokazuje pod v23.1. Zainstalowałeś Pan sterowniki 13.2 beta7 ?

Pozdrawiam
najnowsze sterowniki z netexta nie pomagają, nadal to samo. Co do powertopa pod 23.1 to 1 bad reszta good. bad jest przy VM writeback timeout.

-- 21 mar 2013, o 08:16 --

Wpadłem na pomysł, żeby zmienić aktywny układ graficzny. Swoją drogą okazało się, że aktywny był radeon, chociaż byłem święcie przekonany, że jest ustawiony na intela :/ Tak czy siak sprawa wygląda następująco:
KDE startuje normalnie gdy jako grafika ustawiony jest INTEL
KDE NIE startuje gdy jako grafika ustawiony jest RADEON
Jest to problem, bo zmiana aktywnego układu graficznego wymaga restartu systemu, więc przykładowo pograć sobie na steamie na nowym kernelu nie ma za bardzo jak :/
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

e X t 7 3 pisze: Pojawiły się źródła 3.8.4. zatem zapewne w sobotę udostępnię kernele v23.2.
Pozdrawiam
Ciekawe czy na tym mój intel wstanie:)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

astilgar pisze:
e X t 7 3 pisze:A teraz Powertop co pokazuje pod v23.1. Zainstalowałeś Pan sterowniki 13.2 beta7 ?

Pozdrawiam
najnowsze sterowniki z netexta nie pomagają, nadal to samo. Co do powertopa pod 23.1 to 1 bad reszta good. bad jest przy VM writeback timeout.

-- 21 mar 2013, o 08:16 --

Wpadłem na pomysł, żeby zmienić aktywny układ graficzny. Swoją drogą okazało się, że aktywny był radeon, chociaż byłem święcie przekonany, że jest ustawiony na intela :/ Tak czy siak sprawa wygląda następująco:
KDE startuje normalnie gdy jako grafika ustawiony jest INTEL
KDE NIE startuje gdy jako grafika ustawiony jest RADEON
Jest to problem, bo zmiana aktywnego układu graficznego wymaga restartu systemu, więc przykładowo pograć sobie na steamie na nowym kernelu nie ma za bardzo jak :/
Dziwi mnie ta reakcja ... ale w źródłach 3.8.3 ostro "mieszali z grafiką", zatem zobaczymy, jak będzie na v23.2.

Pozdrawiam

-- 21 mar 2013 15:25 --
NetBit73 pisze:
e X t 7 3 pisze: Pojawiły się źródła 3.8.4. zatem zapewne w sobotę udostępnię kernele v23.2.
Pozdrawiam
Ciekawe czy na tym mój intel wstanie:)
Tez jestem Ciekaw ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

Kernel 23.1 sprzęt Lenovo 3000 N200 C2D T8100 GF7300

Przed chwilą miałem bardzo dziwną sytuację, mianowicie mimo obciążenia, na kablu, nie włączył się wiatrak. Po odłączeniu kabla dalej to samo. Na szczęście nic się nie stało. Sprzęt aż zaczął śmierdzieć rozgrzaną pastą i elektroniką.

Po resecie i uruchomieniu na 23.1 nadal to samo. Dopiero przejście na 23.0 wiatrak zaczął chłodzić.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Kernel 23.1 sprzęt Lenovo 3000 N200 C2D T8100 GF7300

Przed chwilą miałem bardzo dziwną sytuację, mianowicie mimo obciążenia, na kablu, nie włączył się wiatrak. Po odłączeniu kabla dalej to samo. Na szczęście nic się nie stało. Sprzęt aż zaczął śmierdzieć rozgrzaną pastą i elektroniką.

Po resecie i uruchomieniu na 23.1 nadal to samo. Dopiero przejście na 23.0 wiatrak zaczął chłodzić.
Dziwne, jak by ACPI nie działało. Szkoda ze nie zrobiłeś wtedy dmesg. Zobaczymy pod v23.2 ... sporo zmian w źródłach [3.8.4] - w tym "cofki" zmian z 3.8.3.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

Też tak pomyślałem ale ten zapaszek raczej tylko przyśpieszył wyłączenie laptopa. Właśnie piszę z uruchomionego ponownie na 23.1 i wiatrak milczy :(
Ciekawe teraz włączył się przy temperaturze procka 49stopni i grafiki 62 stopni tak na 2-3 sekundy. Temperatura spadła, teraz znowu przy tych samych temperaturach ale chodził z dwa razy dłużej. Uruchomiony Firefox (dwie zakładki) plus dwie konsole i nvidia-settings. Obudowa przy wyjściu z układu chłodzenia robi się wyraźnie cieplejsza. To dłuższe chłodzenie zmniejsza temperaturę procka do 44 stopni a grafiki do 59 stopni. Znowu się włączył, wygląda że pracuje normalnie. Mimo to przechodzę na 23.0. Nie ryzykuję dalej :)

Tak jak pisałem w wcześniejszym poście na tym Kernelu wyraźnie wiatrak włącza się częściej niż na innych, dodatkowo to dzisiejsze zawirowanie.
Załączam logi z pracy na kablu.
Załączniki
system.log.tar.gz
(1.72 KiB) Pobrany 160 razy
dmesg_dom.tar.gz
(11.7 KiB) Pobrany 154 razy
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”