Samsung NP530U3C + Ubuntu, czy można uniknąć "cegły"?
Samsung NP530U3C + Ubuntu, czy można uniknąć "cegły"?
Witam serdecznie,
zarejestrowałem się na tym forum, aby prosić o poradę w sprawie mojego problemu.
Jak wielu z Was pewnie czytało mogły wystąpić problemy ultrabookami serii 5 podczas używania ubuntu i innych distro.
Tak stało się u mnie. Zgodnie z artykułem w serwisie została mi wymieniona płyta główna.
Linuks jest mi bez wątpienia potrzebny i będę z tym walczył chociażbym miał wysyłać go do serwisu co tydzień.
Proszę o jakieś porady co do bezpiecznej instalacji i samego problemu.
Pozdrawiam
ubnt
PS. https://bugs.launchpad.net/ubuntu-cdimage/+bug/1040557
zarejestrowałem się na tym forum, aby prosić o poradę w sprawie mojego problemu.
Jak wielu z Was pewnie czytało mogły wystąpić problemy ultrabookami serii 5 podczas używania ubuntu i innych distro.
Tak stało się u mnie. Zgodnie z artykułem w serwisie została mi wymieniona płyta główna.
Linuks jest mi bez wątpienia potrzebny i będę z tym walczył chociażbym miał wysyłać go do serwisu co tydzień.
Pozdrawiam
ubnt
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Samsung NP530U3C + Ubuntu
Witaj, to kwestia błędów w UEFI Samsunga, jak zajętość jego bufora przekroczy 50% takie jaja się dzieją = ewidentny błąd Samsunga - pod Windows 8 są już rootkity to wykorzystujące = zamiana w klocuszka albo [z tego co już słyszałem] zapłata 50 euroubnt pisze:Witam serdecznie,
Pozdrawiam
ubnt

Kod: Zaznacz cały
Satoru Takeuchi (1):
efi: Clear EFI_RUNTIME_SERVICES rather than EFI_BOOT by "noefi" boot parameter
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
Możesz w ustawieniach UEFI/BIOSu w lapku wyłączyć używanie UEFI? Coś w stylu używanie trybu legacy albo coś w tym stylu?
Jakie ubuntu instalujesz? 13.04 powinno mieć już odpowiedni patch do obejścia tego problemu (chociaż głowy nie dam, nie pamiętam dokładnie które distro zaktualizowały już swoje obrazy instalacyjne)
Jakie ubuntu instalujesz? 13.04 powinno mieć już odpowiedni patch do obejścia tego problemu (chociaż głowy nie dam, nie pamiętam dokładnie które distro zaktualizowały już swoje obrazy instalacyjne)
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
UEFI Boot Support -> Disabled
No ok, spróbuję zainstalować 13.04 choć to chyba Beta1 z tego co pamiętam.
Mam też dysk ExpressCache 24GB (wbudowany na płycie głównej) -> czy tam powinienem wrzucić gruba? Bo przy kilku instalacjach na /dev/sda wyskakiwał problem z instalacja (grub-efi).
Jest gdzieś podana procedura instalacji gruba przy UEFI?
-- 26 mar 2013, o 12:24 --
Edit: Próbuję na podstawie https://help.ubuntu.com/community/UEFI -> z secure-remix
-- 26 mar 2013, o 12:45 --
No cóż:
kernel panic - not syncing: fatal machine check -> płyta główna znowu do wymiany, dla mnie to są już jakieś żarty
No ok, spróbuję zainstalować 13.04 choć to chyba Beta1 z tego co pamiętam.
Mam też dysk ExpressCache 24GB (wbudowany na płycie głównej) -> czy tam powinienem wrzucić gruba? Bo przy kilku instalacjach na /dev/sda wyskakiwał problem z instalacja (grub-efi).
Jest gdzieś podana procedura instalacji gruba przy UEFI?
-- 26 mar 2013, o 12:24 --
Edit: Próbuję na podstawie https://help.ubuntu.com/community/UEFI -> z secure-remix
-- 26 mar 2013, o 12:45 --
No cóż:
kernel panic - not syncing: fatal machine check -> płyta główna znowu do wymiany, dla mnie to są już jakieś żarty
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Serio ich kernel 3.8.x nie ma tego patcha ?!?!? Cóż Kolega nie użył wskazywanego kernela 3.8.x ... ale też postawa Samsunga mnie zastanawia - chcą aby brykietować swoje maszyny z poziomu Linuksa, lub pozwalać na wykorzystywanie takich maszyn przez screen lockery/rootkity [w celach przestępczych] pod Windows ? ... dziwne. Na pewno już masz Pan brykiet ? nie odpala ?
Ps. ale chwileczkę Pan użyłeś 12.04.2 ?!?! z kernelem 3.5.x ? Wskazywaliśmy na 13.04. No to się nie ma co dziwić - pod starszymi kernelami ten patch "nie do końca działa".
Pozdrawiam
Ps. ale chwileczkę Pan użyłeś 12.04.2 ?!?! z kernelem 3.5.x ? Wskazywaliśmy na 13.04. No to się nie ma co dziwić - pod starszymi kernelami ten patch "nie do końca działa".
Pozdrawiam

Tak, cegła.
Mój błąd, zasugerowałem się tym https://help.ubuntu.com/community/UEFI (secure-remix).
Wniosłem o kolejną naprawę z uwzględnieniem tego, że chcę wymiany na model, który nie ma takich problemów.
Pozdrawiam
Mój błąd, zasugerowałem się tym https://help.ubuntu.com/community/UEFI (secure-remix).
Wniosłem o kolejną naprawę z uwzględnieniem tego, że chcę wymiany na model, który nie ma takich problemów.
Pozdrawiam
A teraz pytanie.
28 marca wychodzi beta 13.04. Czy jak dostanę lapka to mogę z poczuciem bezpieczeństwa zainstalować go? Czy nie kusić losu? Trzecia naprawa z tego samego tytułu może wyglądać nieciekawie w serwisie.
28 marca wychodzi beta 13.04. Czy jak dostanę lapka to mogę z poczuciem bezpieczeństwa zainstalować go? Czy nie kusić losu? Trzecia naprawa z tego samego tytułu może wyglądać nieciekawie w serwisie.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Nie mogę dać Ci 100 % gwarancji. Jednak jak będziesz miał tę maszynę to daj sygnał. Ponadto ten "błąd" da się powielić jak pisałem także pod win 8 ... i tu nawet nie trzeba trojana/rootkita/screen locker ... wystarczy dwukrotne "wywalanie się" Windows 8. Zresztą programy o których wyżej właśnie z tego sposobu korzystają - dają zżuty do bufora i jeśli nie ma "opłaty" robią restart i "po zawodach". Jak zapłata czyszczą bufor
.
Samsung laptop bug is not Linux specific
Pozdrawiam

Samsung laptop bug is not Linux specific
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Samsung NP530U3C + Ubuntu, czy można uniknąć "cegły"?
ubnt, jak uda Ci się odpalić bezproblemowo to daj znać.
Ja również mam Samsunga NP530 U3C-A05PL z win 8 niestety... czytam i czytam o tym bugu i ciągle się waham. Chciałabym postawić 12.04 z racji LTS, aczkolwiek kiepsko to wygląda widzę. Oddanie laptopa średnio mi się widzi
Wersja z wyższymi prockami (i5, i7) jest pod tym względem stabilniejsza? (ja mam i5).
BTW u mnie większym problemem jest fakt, że nawet po wyłączeniu UEFI i przełączenie lapa na tryb OSM nie widzi bootowalnego pendrive. Testowane też na karcie pamięci. Oczywiście Windows Boot Manager i HDD są ustawione nisko w hierarchii boot.
Ja również mam Samsunga NP530 U3C-A05PL z win 8 niestety... czytam i czytam o tym bugu i ciągle się waham. Chciałabym postawić 12.04 z racji LTS, aczkolwiek kiepsko to wygląda widzę. Oddanie laptopa średnio mi się widzi

Wersja z wyższymi prockami (i5, i7) jest pod tym względem stabilniejsza? (ja mam i5).
BTW u mnie większym problemem jest fakt, że nawet po wyłączeniu UEFI i przełączenie lapa na tryb OSM nie widzi bootowalnego pendrive. Testowane też na karcie pamięci. Oczywiście Windows Boot Manager i HDD są ustawione nisko w hierarchii boot.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
Do ktorego portu USB podlaczasz pena??Huskacz pisze:
Masz 1 x usb 3.0 i 2 x 2.0, jesli podlaczasz pod 3.0 nie wystartuje z niego nic tzn. pendrive/zewnetrzny dysk itp.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
Tak przy okazji:
Szanowny Kliencie
W imieniu firmy Samsung, serdecznie dziękujemy za kontakt.
W odpowiedzi na zgłoszenie pragniemy poinformować:
Pragnę Pana poinformować, iż firma Samusng oferuje wsparcie jedynie dla preinstalowanych systemów. Wymiana z tytułu niemożności instalacji innego systemu np. Linux nie stanowi podstawy do wymiany urządzenia. Z mojej strony mogę przekazać, że jeśli chce Pan zainstalować inny system to w tym celu należy wykonać ku temu pewne kroki. Przed zmianą systemu należy wykonać kopię aktualnego systemu. Następnie w Biosie zmieniamy kilka wartości. W tym celu proszę wykonać czynności podane niżej:
1. Przy starcie komputera proszę naciskać klawisz 'F2',
2. Proszę przejść do zakładki "Advanced". Pierwszą zmianą jest Fast BIOS Mode z Enabled na Disabled,
4. Następnie proszę przejść do zakładki "Boot". Drugą zmianą jest Secure Boot z Enabled na Disabled oraz pod Secure Boot zmiana Os Mode Selection na UEFI and CSM OS,
5. Jeśli w zakładce Boot posiada Pan taką funkcję jak Boot Priority Order to proszę ustawić CD na pierwszej pozycji.
6. Proszę zapisać zmiany klawiszem 'F10'.
Z chęcią udzielimy odpowiedzi na ewentualne następne pytania.
Z poważaniem
XXX
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Podłączam do USB 2.0. Oba porty pod windą działają normalnie, niestety nie chcą się zbootować przy starcie systemu. Próbowałam nawet blokować Windows Boot Loadera i HDD. Niestety bez efektu, nie widzi i już. Próbowałam ubuntu 12.04.2, ubuntu 11.04 (32 i 64bit, choć docelowo chciałabym 64 12.04 lts).
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
To nie wiem co teraz na mieszali, moj ma wylaczone przeze mnie na szczescie przypadkowo UEFI i nie zrobilem cegly
a mieszalem systemami.
Jest jeszcze opcja ze trzeba inny pendrive uzyc, mialem rozne i zdarzalo sie, ze z jakiegos bez powodu nie chcial sie ten czy wczesniejsze lapki sie bootowac.
Gdy przeczytalem o tej przypadlosci zaraz w Bios-ie sprawdzilem jak mam ustawione.
U mnie jest cos innego jak np. chce odpalic zamiast linuxa po wybraniu w Grubie zainstalowanego XP, wylacza sie laptop mi serce zamiera, ale odpala sie znowu sam i ponownie okno password [mam zabezpieczony BIOS i dysk] wpisuje i ponownie Grub, ponowne wybranie XP - startuje XP okniem o nie udanym zaladowaniu systemu.
Przy ponownym wlaczeniu lapka procedura wylaczania sie powtarza i jesli nic nie wybiore odpala sie Kubuntu.

Jest jeszcze opcja ze trzeba inny pendrive uzyc, mialem rozne i zdarzalo sie, ze z jakiegos bez powodu nie chcial sie ten czy wczesniejsze lapki sie bootowac.
Gdy przeczytalem o tej przypadlosci zaraz w Bios-ie sprawdzilem jak mam ustawione.
U mnie jest cos innego jak np. chce odpalic zamiast linuxa po wybraniu w Grubie zainstalowanego XP, wylacza sie laptop mi serce zamiera, ale odpala sie znowu sam i ponownie okno password [mam zabezpieczony BIOS i dysk] wpisuje i ponownie Grub, ponowne wybranie XP - startuje XP okniem o nie udanym zaladowaniu systemu.
Przy ponownym wlaczeniu lapka procedura wylaczania sie powtarza i jesli nic nie wybiore odpala sie Kubuntu.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Znalazłam, że ta łatka jest od kernela wydanego 05.03 3.8.2 - tym tokiem idąc, wszystkie nowsze kernele będą miały tą łatkę. Mam do instalacji 13.04 z linku http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/relea ... 04/beta-1/ . Ostatnie modyfikacje są z 14.03 - czyli po wydaniu kernela z łatką. Jak myślicie jaka jest pewność, że kernel będzie tym, którego szukam? Niestety nie wiem w którym z plików jest zapisana ta informacja - lista plików oraz "contents of live filesystem" jest pod podanym linkiem. Będę wdzięczna, jeśli ktoś odpowie na moje pytanie 
-- 5 kwi 2013, o 20:11 --
Przepraszam, za powielanie postów... naprawdę nikt nie próbował?

-- 5 kwi 2013, o 20:11 --
Przepraszam, za powielanie postów... naprawdę nikt nie próbował?
Panowie mam już sprzęt znowu u siebie, ale poważnie waham się nad instalacją hm..
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Ja bym spróbowała odważniej sprawdzić 13.04 beta2 uruchomić. Tylko upewnij ze ma odpowiednie łatki na Jądro systemu. Jeśli znowu zwalisz to ja nie odpowiadam.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Hmm, w sumie spróbuję.
Ustawienia w biosie:
1* Fast BIOS Mode Disabled,
2* Secure Boot Disabled
3* Os Mode Selection na UEFI and CSM OS,
4* Boot Priority Order -> CD USB HDD
1. Gdzie instalować gruba? Na /dev/sda (dysk 500gb) czy może na /dev/sdb (dysk ExpressCache 24GB)
2. A może tworzyć partycję boot-efi i tam instalować gruba (/dev/sda)?
3. Czy pendrive może mieć strukturę FAT32?
Distro: http://releases.ubuntu.com/13.04/ vs http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/relea ... 04/beta-2/
Ustawienia w biosie:
1* Fast BIOS Mode Disabled,
2* Secure Boot Disabled
3* Os Mode Selection na UEFI and CSM OS,
4* Boot Priority Order -> CD USB HDD
1. Gdzie instalować gruba? Na /dev/sda (dysk 500gb) czy może na /dev/sdb (dysk ExpressCache 24GB)
2. A może tworzyć partycję boot-efi i tam instalować gruba (/dev/sda)?
3. Czy pendrive może mieć strukturę FAT32?
Distro: http://releases.ubuntu.com/13.04/ vs http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/relea ... 04/beta-2/
@Huskacz
opis wszystkich programow na obrazie cd jest w desktop-amd64.manifest, wersja kernela z 04/04 to linux-generic 3.8.0.16.31
opis wszystkich programow na obrazie cd jest w desktop-amd64.manifest, wersja kernela z 04/04 to linux-generic 3.8.0.16.31
jeśli wierzysz we wszystko co przeczytasz przestań czytac
Ubuntu 13.04 Beta 2 zainstalowane. Zero problemów podczas tego procesu. Grub na /dev/sda również prawidłowo.
Podczas uruchamiania ubuntu:
Nie uruchamia się, ale laptop żyje 
Podczas uruchamiania ubuntu:
Kod: Zaznacz cały
Refined TSC clocksource calibration: 1499.costam MHz.
Switching to clocksource tsc

Zainstaluj gruba i ubuntu na sdb to sie uruchomi
jak chcesz odpalic pendriva podczas startu systemu to w Biosie wylacz Quick Boot
jak chcesz odpalic pendriva podczas startu systemu to w Biosie wylacz Quick Boot
jeśli wierzysz we wszystko co przeczytasz przestań czytac