Dziękuję bardzo, mam tylko takie pytanie - nie wiem dlaczego ale podczas próby kompilacji modułu poprzez plik Makefile dostaje komunikat:
Kiedy próbuje kompilacji bezpośrednio poleceniem z segmentu "all" to moduł się kompiluje, chociaż ostatnia informacja w informacji zwrotnej jest niepokojąca:
Kod: Zaznacz cały
make: WejĹie do katalogu `/usr/src/linux-headers-3.2.0-39-generic'
CC [M] /home/susers/s196075/Dokumenty/trivial.o
^[[?6c Building modules, stage 2.
make[1]: Uwaga: Plik `/home/susers/s196075/Dokumenty/trivial.o' ma czas modyfikacji 0.17 s w przyszĹoĹi
MODPOST 1 modules
^[[?6c CC /home/susers/s196075/Dokumenty/trivial.mod.o
LD [M] /home/susers/s196075/Dokumenty/trivial.ko
make[1]: uwaga: Wykryto przestawienie zegara. Budowanie moĹźe byÄ niekompletne.
make: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-3.2.0-39-generic'
Tutaj dodaje oczywiście również zawartość pliku "Makefile":
obj-m += trivial.o
all:
make -C /lib/modules/3.2.0-39-generic/build M=/home/susers/s196075/Dokumenty modules
clean:
make -C /lib/modules/3.2.0-39-generic/build M=/home/susers/s196075/Dokumenty clean
Proszę o pomoc czy coś z powyższego zostało zrobione błędnie i czy niepokojąca informacja przy kompilacji wpływa na moduł? Z racji tymczasowych ograniczeń na mnie nałożonych związanych z brakiem możliwości korzystania z sudo na serwerze testowym nie mogłem sprawdzić skompilowanego modułu,więc przepraszam za swoją niewiedzę na temat wyników

.
Drugie pytanie: czytałem dokumentacje Makefile'a ale nic na ten temat nie znalazłem - myślałem, że po kompilacji modułu dostne jedynie plik objektowy lub (na ten czas) kobject a ja dostałem całą masę plików:
ls
Makefile Module.symvers trivial.ko trivial.mod.o
modules.order trivial.c trivial.mod.c trivial.o
Tak z ciekawości: co to za pliki?
Pozdrawiam