Puchacz w firmie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
Puchacz w firmie
Witam,
zastanawiam się czy Puchacza można bez problemu używać w firmie (laptop z w7 chwilowo ale muli na nim nieziemsko). Czytałem na ten temat sporo i do końca nie jestem przekonany ze względu na rozbieżność informacji. Jedni piszą, że można używać do celów komercyjnych inni, że nie a jeszcze inni, żeby zakupić wersję komercyjną. Szukałem, jednak o wersji komercyjnej nie wiele znalazłem. Tak więc czy instalując Puchacza na laptopie firmowym podczas kontroli nie będę miał żadnych nieprzyjemności z tego tytułu? Czytałem jeszcze, że trzeba wydrukować licencję i zaznaczy wszystko odnośnie możliwości wykorzystanie do celów komercyjnych ale nie znalazłem jej nigdzie.
zastanawiam się czy Puchacza można bez problemu używać w firmie (laptop z w7 chwilowo ale muli na nim nieziemsko). Czytałem na ten temat sporo i do końca nie jestem przekonany ze względu na rozbieżność informacji. Jedni piszą, że można używać do celów komercyjnych inni, że nie a jeszcze inni, żeby zakupić wersję komercyjną. Szukałem, jednak o wersji komercyjnej nie wiele znalazłem. Tak więc czy instalując Puchacza na laptopie firmowym podczas kontroli nie będę miał żadnych nieprzyjemności z tego tytułu? Czytałem jeszcze, że trzeba wydrukować licencję i zaznaczy wszystko odnośnie możliwości wykorzystanie do celów komercyjnych ale nie znalazłem jej nigdzie.
-
- Piegowaty Guziec
Re: Puchacz w firmie
Czytałem ten temat, byłem w Empiku ale niestety żądnej gazety z Ubuntu nie było;/
Mam wersję Ubuntu Przyjazny Puchacz 12.04 pobraną i nagraną na nośnik, świetnie się sprawdza na prywatnym laptopie mimo, że do najnowszych nie należy.
W Urzędzie Skarbowym niestety nie otrzymałem żadnych informacji na ten temat za to Pani z którą rozmawiałem tylko ładnie się uśmiechała.
Mam wersję Ubuntu Przyjazny Puchacz 12.04 pobraną i nagraną na nośnik, świetnie się sprawdza na prywatnym laptopie mimo, że do najnowszych nie należy.
W Urzędzie Skarbowym niestety nie otrzymałem żadnych informacji na ten temat za to Pani z którą rozmawiałem tylko ładnie się uśmiechała.
- ethanak
- Wygnańcy
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
A po jakiego grzyba Ci gazeta? Czytałeś dokładnie wątek czy tylko pierwszy post?
-
- Piegowaty Guziec
Czytałem cały włącznie z Twoją wypowiedzią
owszem jest. ogólnie jak masz gpl albo apache to jest bezpłatny.
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
No więc gdzie tam jest o tym że musisz mieć jakąś bumagę na Ubuntu?
-
- Piegowaty Guziec
No nie ma ale wolę się upewnić w 100% bo takową kontrolę już miałem w zeszłym roku jednak wszystko było w porządku, wszystko na w7+plus niezbędne programy. Nie chciał bym mieć jakiejś niespodzianki przy ewentualnej kolejnej kontroli. Czy tak w skrócie mogę bez problemu instalować? I czy w momencie gdy był tam (jest dalej) w7 mogę go wywalić i mieć tylko i wyłącznie Ubuntu?
- ethanak
- Wygnańcy
- Kontakt:
Powiem inaczej: siedzę w firmie przy kompie z Ubuntu, obok mnie koleś rzeźbi coś na Fedorze, w szafie stoją dwie sztuki Ubuntu Server i jeden PLD. W dziale handlowym parę sztuk Ubuntu, Windowsy tylko na maszynach na których mają być windowsy bo tego wymaga dość specjalistyczny soft. Oprócz tego z pięć sztuk Ubuntu różnej maści na virtualboksach.
I żadnych gazet nikt nie kupował.
I żadnych gazet nikt nie kupował.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Zaglądnij może jeszcze tutaj: http://www.linuxwbiznesie.pl/zagadnieni ... /index.php
To, imho, złe miejsce wybrałeś... Jak chcesz na 100% mieć pewność, to lepiej dopytać kogoś z US (oprócz tej ładnie uśmiechającej się pani z okienka), kto ma pojęcie na ten temat. Zawsze też, możesz zapytać jakiegoś doradcę/prawnika, który Cię za to kilka groszy skasuje, ale wystawi Ci też ładną fakturkę i jak coś, to będziesz mógł na niego zwalić.No nie ma ale wolę się upewnić w 100%
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Umówiłem się na spotkanie z doradcą i napiszę dokładnie jak to wygląda.
- socrates
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
Doradca pewnie w zyciu linuksa nie widzial i pewnie nie bedzie wiedzial co to jest nawet.
Przestancie sie nakrecac i szukac dziury w calym.
Niby dlaczego nie mozna uzywac w firmie? A jesli za oplata to komu mialbys placic za uzytkowanie? Bedziesz szukal ludzi po calym swiecie ktorzy wniesli wklad w tworzenie linuksa?
Niby dlaczego nie mozna uzywac w firmie? A jesli za oplata to komu mialbys placic za uzytkowanie? Bedziesz szukal ludzi po calym swiecie ktorzy wniesli wklad w tworzenie linuksa?
Gentoo + XFCE
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Bo lepiej dmuchać na zimne. Bo to jest Polska i tu wszystko jest możliwe. Bo US i spółka nie uznaje "przepraszam, ja nie wiedziałem" i sypie karami, jak im coś nie pasuje. Bo licencja GNU/GPL jedno, a polskie prawo drugie. Tych "bo" jeszcze trochę można by wymienić... Nie wiem, czy na forum mamy prawnika, a nawet jakby był, to porady na forum nie uznałbym jako porady wyjaśniającej wszystko na 100%. Lepiej zapytać tam, gdzie o takie rzeczy pytają...socrates pisze:Doradca pewnie w zyciu linuksa nie widzial i pewnie nie bedzie wiedzial co to jest nawet.
Zawsze można poszukać takiego doradcy, który coś tam na temat Linuksa wie.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- tristan
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 22.10
Tylko nie ujmuj tego w ewidencjach jakiś. Pogłoski o problemach z US się wzięły z tego, że jakiś nadgorliwy ujął to w ewidencji z kwotą 0zł.
* Płatnika używasz? Ujmujesz? Nie. Są problemy? Nie.
* innych darmowych programów pod Windows też nie używasz?
-
- Piegowaty Guziec
Jeśli jesteś pewien to dobrze ja wolałem się upewnić i zaskoczę Cię bo owy doradca sam korzysta z Ubuntu.Doradca pewnie w zyciu linuksa nie widzial i pewnie nie bedzie wiedzial co to jest nawet.
Zgadzam się z Tobą i ja sam też wolę dmuchać na zimne by potem żadnych kar nie było. Jednak zostałem poinformowany, że Przyjaznego Puchacza bez problemu można instalować obok Windowsa jak i samo Ubuntu bez konieczności zakupu gazet itp.Bo lepiej dmuchać na zimne. Bo to jest Polska i tu wszystko jest możliwe. Bo US i spółka nie uznaje "przepraszam, ja nie wiedziałem" i sypie karami, jak im coś nie pasuje. Bo licencja GNU/GPL jedno, a polskie prawo drugie. Tych "bo" jeszcze trochę można by wymienić... Nie wiem, czy na forum mamy prawnika, a nawet jakby był, to porady na forum nie uznałbym jako porady wyjaśniającej wszystko na 100%. Lepiej zapytać tam, gdzie o takie rzeczy pytają...
Zawsze można poszukać takiego doradcy, który coś tam na temat Linuksa wie.
Jeśli ktoś chce może wydrukować sobie licencję i pokazać w momencie kontroli ale nie jest to przymusowe bo "specjaliści" od kontroli powinni je znać.
Czytać trzeba jedynie czy udostępnione za darmo programy z jakich chcemy korzystać można użyć do celów komercyjnych.
O tym też wspominał by nie ujmować nigdzie, koszt nośnika ewentualnie ale jeśli ktoś nagra na płytę to koszt najtańszej 0,60gr będzie jedynie denerwować w księgowości. Sytuacja podobna choćby do darmowych programów na Windowsa typu WTW.Tylko nie ujmuj tego w ewidencjach jakiś. Pogłoski o problemach z US się wzięły z tego, że jakiś nadgorliwy ujął to w ewidencji z kwotą 0zł.
Tak czy inaczej ja na firmowym już się pozbyłem całkiem W7 a właśnie instaluje się Ubuntu.
Dziękuję wszystkim za pomoc