problemy z siecią dalej występują a wydanie 13.04 coraz blizej więc pewnie bede chciał sprawdzić jak tam sie sprawuje siec

... ktoś w tym wątku pisał ze to moze byc wina dostawcy neta ale u mnie pod windowsem wszystko gra
Moderator: e X t 7 3
Już są w pełni zgodne z 13.04murzin pisze:ext73 czy twoje kernele beda kompatybilne z finalną wersją kubuntu 13.04?
problemy z siecią dalej występują a wydanie 13.04 coraz blizej więc pewnie bede chciał sprawdzić jak tam sie sprawuje siec
... ktoś w tym wątku pisał ze to moze byc wina dostawcy neta ale u mnie pod windowsem wszystko gra
WitajShevchenko1987 pisze:Zatem czekamyMam pytanie. Zakupiłem zewnętrzną kartę muzyczną Audiotrak Maya U5. Czy twój APM przy używaniu laptopa na AC wygasza USB podczas bezczynności, bo pobudka karty jest z jakimś 0,5 sekundowym opóźnieniem do wypływającego z laptopa dźwięku i nie wiem czy to wina kernela czy może twoich nastawień w w/w skrypcie?
Wszystkie ustawienia w Powertop wskazują Bad, więc APM działa prawidłowo. Może to coś z Pulseaudio?e X t 7 3 pisze:WitajShevchenko1987 pisze:Zatem czekamyMam pytanie. Zakupiłem zewnętrzną kartę muzyczną Audiotrak Maya U5. Czy twój APM przy używaniu laptopa na AC wygasza USB podczas bezczynności, bo pobudka karty jest z jakimś 0,5 sekundowym opóźnieniem do wypływającego z laptopa dźwięku i nie wiem czy to wina kernela czy może twoich nastawień w w/w skrypcie?
Na AC APM wymusza wyłączenie oszczędzania energii - w tym na USB. Sprawdź pod Powertop powinieneś mieć wszystkie ustawienia na Bad. Jeśli coś jest na Good to oznacza ze APM nie działa i działają ustawienia Canonical - oni tu włączają oszczędzanie energii m.in. na USB niezależnie, czy to AC, czy bateria.
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
Good Bluetooth device interface status
Good Wake-on-lan status for device wlan0
Good Using 'ondemand' cpufreq governor
The battery reports a discharge rate of 8.13 W
The estimated remaining time is 5 hours, 24 minutes
GRUB_CMDLINE_LINUX="pcie_aspm=force acpi_osi=Linux acpi_enforce_resources=lax i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 i915.semaphores=1 drm.vblankoffdelay=1 acpi_backlight=vendor"
Pobór mocy: 10,4 W - 12 W (przy minimalnym poziomie podświetlania matrycy)
43 - 59 stopni C. w zależności od wykorzystania CPU (średnio 53 stopni C.)
Przełączono na urządzenie odtwarzające HDA Intel PCH
które właśnie stało się dostępne i jest preferowane.
>> Bad Wireless Power Saving for interface wlan0
Bad VM writeback timeout
Good Enable SATA link power management for /dev/sda
Good Bluetooth device interface status
Good Enable Audio codec power management
Good Autosuspend for USB device Dell Wireless 365 Bluetooth Module (
Good Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb1]
Good Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb2]
Good Autosuspend for USB device Laptop_Integrated_Webcam_2M (CKF9237
Good Autosuspend for unknown USB device 1-1.1.1 (413c:8161)
Good Autosuspend for unknown USB device 1-1.1.2 (413c:8162)
Good Autosuspend for USB device BCM2046B1 (Broadcom)
Good Autosuspend for unknown USB device 1-1 (8087:0020)
Good Autosuspend for unknown USB device 2-1 (8087:0020)
Good Runtime PM for PCI Device Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL81
Good Runtime PM for PCI Device Intel Corporation Core Processor Inte
Good Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 5 Series/3400 Serie
Good Runtime PM for PCI Device NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 310
Good Runtime PM for PCI Device NVIDIA Corporation High Definition Au
<ESC> Exit | <Enter> Toggle tunable
>> Bad Wireless Power Saving for interface wlan0
Bad Enable SATA link power management for /dev/sda
Bad VM writeback timeout
Bad Enable Audio codec power management
Bad Autosuspend for USB device Dell Wireless 365 Bluetooth Module (
Bad Autosuspend for unknown USB device 1-1.1.1 (413c:8161)
Bad Autosuspend for unknown USB device 1-1.1.2 (413c:8162)
Bad Autosuspend for USB device Laptop_Integrated_Webcam_2M (CKF9237
Bad Autosuspend for USB device BCM2046B1 (Broadcom)
Bad Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb1]
Bad Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb2]
Bad Autosuspend for unknown USB device 1-1 (8087:0020)
Bad Autosuspend for unknown USB device 2-1 (8087:0020)
Bad Runtime PM for PCI Device NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 310
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation Mobile 5 Series Chi
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 5 Series/3400 Serie
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 5 Series/3400 Serie
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation Core Processor Inte
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation Core Processor PCI
<ESC> Exit | <Enter> Toggle tunable
linuxozaurus pisze:u mnie powertop wyrzuca to na baterii. i za szybko ją zżera czyli na baterii zachowuje się taj jakby był na zasilaczu a nie na baterii.Kod: Zaznacz cały
>> Bad Wireless Power Saving for interface wlan0 Bad VM writeback timeout Good Enable SATA link power management for /dev/sda Good Bluetooth device interface status Good Enable Audio codec power management Good Autosuspend for USB device Dell Wireless 365 Bluetooth Module ( Good Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb1] Good Autosuspend for USB device EHCI Host Controller [usb2] Good Autosuspend for USB device Laptop_Integrated_Webcam_2M (CKF9237 Good Autosuspend for unknown USB device 1-1.1.1 (413c:8161) Good Autosuspend for unknown USB device 1-1.1.2 (413c:8162) Good Autosuspend for USB device BCM2046B1 (Broadcom) Good Autosuspend for unknown USB device 1-1 (8087:0020) Good Autosuspend for unknown USB device 2-1 (8087:0020) Good Runtime PM for PCI Device Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL81 Good Runtime PM for PCI Device Intel Corporation Core Processor Inte Good Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 5 Series/3400 Serie Good Runtime PM for PCI Device NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 310 Good Runtime PM for PCI Device NVIDIA Corporation High Definition Au <ESC> Exit | <Enter> Toggle tunable
oczywiście twoje najnowsze jajko wersja 23.5
Bad VM writeback timeout
3.8.7-ext73-f1-23.5-k8-ags-cfs
moim następnym notebookiem miał być Dell V3460. Jednak przez/dzięki koleżance zostałem wyleczony z tej marki. Tylko nie wiem czy się cieszyć czy płakać.linuxozaurus pisze:Na 23.4 było lepiej ale niestety nie radził z ukrytymi partycjami.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość