Telewizje oglądam z kablówki która nadaje sygnał analogowy i cyfrowy równolegle.
Moja karta tv to: Leadtek WinFast DTV2000 H PLUS [card=87] (info z dmesg) i odbiera tylko sygnał analogowy z tej kablówki.
Odpalam tvtime tą komendą:
Kod: Zaznacz cały
tvtime | arecord -D hw:1,0 -r 48000 -c 2 -f S16_LE | aplay -
Mogę też uruchomić tvtime normalnie bez parametrów, ale wtedy muszę w alsamixer (umnie QasMixer) wejść w devices hw 1: Conexant CX8801 i wyłączyć mute w Analog-TV.
Ale to za dużo roboty więc odpalam z parametrem. Może to można jakąś komendą wprowadzać ale ja nie wiem jak.
Dodam jeszcze że w mplayer mogę normalnie oglądać tv w ten sposób:
mplayer tv:// -tv driver=v4l2:input=1:normid=4:outfmt=yuy2:fps=25:width=640:height=480:brightness=20:contrast=0:saturation=20:freq=289.250 -vf pp=lb | arecord -D hw:1,0 -r 48000 -c 2 -f S16_LE | aplay -

A nagrać próbuje tak (znalazłem to dzieś na forum i dopasowałem pod siebie):
mencoder tv:// -tv device=/dev/video0:driver=v4l2:outfmt=yuy2:normid=4:fps=25:width=768:height=578:brightness=20:contrast=0:saturation=20:freq=191.000:fps=25:audiorate=48000:amode=1:alsa:adevice=hw.0 -vf pp=de -of mpeg -mpegopts format=dvd -srate 48000 -ofps 25 -ovc lavc -oac lavc -lavcopts vcodec=mpeg2video:vrc_buf_size=1835:keyint=15:vrc_maxrate=9800:vbitrate=2000:aspect=4/3:acodec=mp2:abitrate=192 -vf scale=720:576 -o /home/janusz/tvp1_`date "+%s"`.mpg
Czytałem tu na forum porady typu:
- znajdź kanał w alsa mixer z którego słychać (żadna zmiana w alsamixer nie pomaga w takim stopniu żeby nagrał się dźwięk),
- zainstalowalem pakiety: alsa-oss, oss-compat (nie pomogło),
- zainstaluj xdtv (pobrałem źródło ale nie chce się skompilować nie widzi v4l2, v4l, to stary program więc może dlatego nie działa),
- xawTv nie nagrywa bo potrzebuje oss (czytałem że żeby uruchomić oss trzeba przekompilować jądro z tą opcją ale ja tego nie umiem).
Czytałem manual mencodera ale nie ważne co ustawie to i tak lipa. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. A czuje że jest jakiś sposób na nagrywanie z tv.
Może któryś z forumowiczów obeznanych z tematem będzie wiedział jak mi pomóc bo ja już nie wiem co zrobić.