Chodzi mi o to, żeby np. zdjęcia od DSC_0001 do DSC_0032 w folderze "03" przenieść do folderu "All" z jednoczesną zmianą nazw tych plików w przedziale od "0067" do "0090"(ale żeby były chronologicznie tak jak przedtem a nie losowo). Nie wiem czy jest to możliwe ale było by mi łatwiej niż przepisywanie ręcznie każdego zdjęcia.
salvadhor pisze:
Ale idealnym narzędziem do tego wydaje się być pyrenamer - co prawda nie kopiuje on plików, ale w oparciu o exif umożliwia zmianę nazwy (np. z datą na początku i numerem porządkowym 02052013_02.jpg).
Co o tego programu to musiałem go instalować przez terminala ,bo w Centrum oprogramowania wyszedł mi błąd "Próba weryfikacji zakończona niepowodzeniem",podczas gdy w terminalu mogę spokojnie wejść na "sudo". Ten program jest dobry ,ale nie mogę znaleźć tej "mojej" funkcji ,czyli automatyczne nazywanie plików w podanych przedziałach.
salvadhor pisze:
Można użyć też terminala, ale potem po mieście krążą plotki, że ten Linux taki nieokrzesany - bo wszystko trzeba robić w terminalu

Właśnie teraz terminal pokazał swoje zalety, ale i tak wiem o co chodzi ,bo w mojej klasie tylko ja go używam(Linuxa) i nikt nie chce się przesiąść z windowsa" (i nie chodzi tu o "gimbazjum" ale o szkołę średnią).
Nie wiem czy to dobry przykład ale chodzi mi o coś takiego jak ma np.Office Calc czy Excel, że gdy napiszemy w komórce "Poniedziałek" to po przeciągnięciu bedziemy mieli kolejno "wtorek,środa itp" do momentu którego chcemy(przedział).