Zmiana wyglądu paska menu

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
maciej001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Zmiana wyglądu paska menu

Post autor: maciej001 »

Witam,
mam zamiar zaktualizować ubuntu z 10.10 na 12.10 ale, zanim to zrobię mam zapytanie: można zmienić wygląd paska menu żeby był taki jak w 10.10? (czyli bardziej uwindowsowiony). Jak na razie ciężko mi się przyzwyczaić do tego paska po lewej. Oglądałem na LiveCD, ale nie doszukałem się takiej możliwości. Jeśli tak to proszę o podpowiedź jak.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 cze 2013, 23:50 przez maciej001, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Zmiana wyglądu paska menu

Post autor: bear7 »

Pytasz o pasek w wydaniu 12.10, a atrybut w tytule wątku ustawiłeś na 10.10 - do poprawy.

Odpowiedź na twoje pytanie brzmi NIE. Nie da się. Możesz za to zmienić środowisko graficzne z Unity na inne, które przypomina wyglądem Ubuntu 10.10. Do wyboru masz gnome-session-fallback lub mate. W jaki sposób prezentują się te środowiska, znajdziesz w filmikach na youtubie.

Taki mały OT:
mam zamiar zaktualizować ubuntu z 10.10 na 12.10
W twoim wypadku, aktualizacja powinna być nową instalacją, do 12.10. Proponuję, abyś się zastanowił nad wyborem. 12.10 ma wsparcie tylko do kwietnia 2014. Czas szybko leci i znowu będziesz musiał robić nową instalację.

Jak nie lubisz za często zmieniać wydań, to 12.04 powinno być twoim wyborem, gdyż ma wsparcie do kwietnia 2017: https://wiki.ubuntu.com/Releases.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
maciej001
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: maciej001 »

Wielkie dzięki. Zaktualizowałem na 12.04 i zainstalowałem gnome-session-fallback :clap: . Niby wszystko ok tylko pojawił się mały problem: zniknęły mi wszystkie ikonki z pulpitu, jak klikam prawym przyciskiem myszy na pulpicie to też nic sie nie dzieje.(Jak wchodzę z menu > miejsca > pulpit, to otwiera się okno i tam wszystkie ikonki są). I juz sam nie wiem czy sam gdzieś przypadkowo kliknąłem...w każdym razie nie mogę sobie z tym poradzić wiec prosze o małą wskazówkę...
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

zainstalowałem gnome-session-fallback . Niby wszystko ok tylko pojawił się mały problem
Inne środowisko graficzne? Inny, osobny problem:
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”