Instalacja strowników nvidia offline
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86_64
Instalacja strowników nvidia offline
Witajcie.
Temat wałkowany w stu tysiącach wątków z milionami rozwiązań. Żadne nie zadziałało prawidłowo - pewnie dlatego, że jestem absolutnie świeży w temacie Ubuntu i Linuxa w ogóle.
Do rzeczy:
Świerza instalacja Ubuntu 12.04, karta nvidia 8800GS. Komputer z wielu przyczyn jest offline i na razie to się nie zmieni. Mam jakieś sterowniki ściągnięte ze stron nvidii na pendravie i jak koń pod górę kombinuję i nie mogę ich zainstalować. Bardzo proszę o łopatologiczną instrukcję krok po kroku.
I pytanie uzupełniające: Co to jest repozytorium?
Z góry dzięki za pomoc, uprzedzając odsyłających do googla i istniejących wątków: widziałem, czytałem, g' pomogło.
Temat wałkowany w stu tysiącach wątków z milionami rozwiązań. Żadne nie zadziałało prawidłowo - pewnie dlatego, że jestem absolutnie świeży w temacie Ubuntu i Linuxa w ogóle.
Do rzeczy:
Świerza instalacja Ubuntu 12.04, karta nvidia 8800GS. Komputer z wielu przyczyn jest offline i na razie to się nie zmieni. Mam jakieś sterowniki ściągnięte ze stron nvidii na pendravie i jak koń pod górę kombinuję i nie mogę ich zainstalować. Bardzo proszę o łopatologiczną instrukcję krok po kroku.
I pytanie uzupełniające: Co to jest repozytorium?
Z góry dzięki za pomoc, uprzedzając odsyłających do googla i istniejących wątków: widziałem, czytałem, g' pomogło.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Re: Instalacja strowników nvidia offline
Jaki plik pobrałeś? Plik .run? Jeżeli tak, to wykonaj w terminalu
gdzie oczywiście nazwapliku to nazwa pobranego pliku, a /katalog/gdzie/jest/plik, to jak nazwa mówi katalog pobierania.
Odpowiedź na pytanie uzupełniające
Kod: Zaznacz cały
cd /katalog/gdzie/jest/plik
sudo chmod +x nazwapliku.run
sudo ./nazwapliku.run
Odpowiedź na pytanie uzupełniające
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
@Enedil
Przeczytałeś co napisał autor tematu, on nie ma połączenia sieciowego. Pozatym trzeba menedżera wyświetlania najpierw zatrzymać.
@Trackman
Będziesz miał połączenie sieciowe, będziesz instalował sterowniki, a na razie zostaje ci nouveau. Ostatni raz używałem ubuntu chyba 5 lat temu i nie wydaje mi się by miał domyślnie zainstalowane wszystkie paczki, które są potrzebne by zainstalować sterownik z .run. Poza tym i tak nie zainstalujesz, a się zniechęcisz.
Przeczytałeś co napisał autor tematu, on nie ma połączenia sieciowego. Pozatym trzeba menedżera wyświetlania najpierw zatrzymać.
@Trackman
Będziesz miał połączenie sieciowe, będziesz instalował sterowniki, a na razie zostaje ci nouveau. Ostatni raz używałem ubuntu chyba 5 lat temu i nie wydaje mi się by miał domyślnie zainstalowane wszystkie paczki, które są potrzebne by zainstalować sterownik z .run. Poza tym i tak nie zainstalujesz, a się zniechęcisz.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Zrobiłem zgodnie z sugestiami enedil'a i dowiedziałem się, że plik muszę uruchomić jako root, efekt zarówno z terminalu jak i z konsoli.
EDIT: Dzięki za pomoc. Rozwiązałem problem z root-em, potem jeszcze musiałem wyłączyć jakiegoś X (nie wiem co to ale wystarczyło napisać sudo service lightdm stop i już) Na koniec się dowiedziałem, że sterowniki nie są kompatybilne z tą kartą graficzną i to by było na tyle, mam te sterowniki w tyle. Temat chyba do usunięcia.
EDIT: Dzięki za pomoc. Rozwiązałem problem z root-em, potem jeszcze musiałem wyłączyć jakiegoś X (nie wiem co to ale wystarczyło napisać sudo service lightdm stop i już) Na koniec się dowiedziałem, że sterowniki nie są kompatybilne z tą kartą graficzną i to by było na tyle, mam te sterowniki w tyle. Temat chyba do usunięcia.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2013, 17:55 przez trackman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
A wiesz do czego służy sudo? Jak nie, to klepnij w terminalu:trackman pisze:Zrobiłem zgodnie z sugestiami enedil'a i dowiedziałem się, że plik muszę uruchomić jako root, efekt zarówno z terminalu jak i z konsoli.
man sudo
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.