Jak połaczyć kablem Ubuntu 12.04 z Vistą?

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
novyneo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Jak połaczyć kablem Ubuntu 12.04 z Vistą?

Post autor: novyneo »

Witam. Moje pytanie dotyczy połączenia kablem dwóch komputerów. Na jednym mam Ubuntu 12.04 a na drugim Vistę. Kabel mam jak najbardziej sprawny, gdyż korzystam z niego w innym miejscu pracy podłączając komputer z Ubuntu do routera. Dodatkowo chciałbym udostępnić internet z komputera z Vistą (iPlus) na ten z Ubuntu. Czy ktoś wie jak się za to zabrać i mógłby poradzić co i jak?
I jeszcze jedno pytanie, czy istnieje jakaś możliwość instalowania w Ubuntu gdy nie mam dostępu do internetu?
Ubuntu 14.04 LTS na Samsung N130 z 1,6HZ i 1GB RAM'u
sekijr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Jak połaczyć kablem Ubuntu 12.04 z Vistą?

Post autor: sekijr »

1. Ten router to w domu czy tylko w pracy?
2. Warto męczyć biednego iPlusa na dwa komputery?

Jeśli masz w domu router to proponuję Ci po prostu podłączyć się Ubuntu przez WiFi do niego, jeśli nie masz WiFi w routerze (bo jest to np. jakiś stary bez obsługi WiFi) to najlepiej zainwestować w te kilka metrów kabla (5m czy 20m) i poprowadzić go do Ubuntu. Najgorszą opcją jest udostępnianie dostępu do Internetu przez Vistę czyli tak:

[router]-->[Vista]-->[Ubuntu]

Bo po pierwsze na Viście potrzebujesz drugiej karty sieciowej, po drugie potrzebujesz i tak kabla dodatkowego. Więc lepiej kupić ten kabel dłuższy i bezpośrednio połączyć te Ubuntu do routera.

Napisz dokładnie jakim masz modele urządzeń sieciowych w domu i czy dobrze zrozumiałem Twoje potrzeby
novyneo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Generalnie chodzi o układ Vista z iPlus -> Ubuntu poprzez kabel sieciowy. Mam komputer w pracy i nie zawsze mogę przełożyć sobie modem do swojego komputera więc pomyślałem żeby się podłączyć kablem i udostępnić internet. Tylko teraz się tak zastanawiam czy się to opłaca i czy nie spadnie transfer tak drastycznie że nie będzie miało to sensu?
sekijr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sekijr »

Nie wiem jak to jest teraz - dwa lata temu dzieliłem PlayOnline na 2 komputery bo w drugim laptopie sadła karta WiFi i akurat też miałem przeprowadzkę wiec nie zdążyłem podpisać umowy na łącze. Nie chodziło to dobrze.
novyneo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

No właśnie i tu pewnie też tak będzie. Dam sobie chyba z tym spokój.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

novyneo pisze:Dodatkowo chciałbym udostępnić internet z komputera z Vistą (iPlus)
Pytasz raczej na nieodpowiednim forum. Chcesz udostępnić internet z systemu Windows, zatem pytanie raczej powinieneś zadać na forum windowsowym: jak skonfigurować Vistę, aby chciało hulać.

Jeżeli chcesz udostępniać w drugą stronę (z Ubuntu na Windows), to wówczas coś tam możemy pomóc...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”