Kernele testowe/stabilne wersja v25.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

NetBit73

Re: Kernele testowe wersja v25.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: NetBit73 »

no ale dali radę w Saucy Ubuntu. Kubuntu jest oki, ale dzięki współpracy z FadeMind, wiem, że polecenie:

Kod: Zaznacz cały

status nazwa_usługi
w ubuntu 13.10 wymaga sudo :) do tej pory z Kubuntu 13.10 włącznie nie było to wymagane. Dla mnie to oznacza napisanie modułu zarządzania usługami upstartu od początku:)
miszasty93
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

Post autor: miszasty93 »

Witam, przepraszam za może... dziwne pytanie, ale jestem Debianowcem i chciałbym zainstalować właśnie tą wersję 3.10.9, tylko gdzie mogę znaleźć link do pobrania? o.0 Jedyny link jaki znalażłem w temacie odnośnie wersji 25 to http://dl.dropboxusercontent.com/u/7231 ... index.html a , nie jestem leniwy itp. ale chyba po prostu ślepy :|
NetBit73

gołe kernele bez zależności ci nie zadziałają. NeteXt nie ma na chwile obecną wsparcia dla gołego debiana, są ludzie, którzy przebrnęli przez proces zabawy z zależnościami, ale automatu jeszcze nie ma. Więcej pewnie powie e X t.
Nieumiejętność znalezienia linków bezpośrednich wiąże się ze stopniem skomplikowania instalatora :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

miszasty93 pisze:Witam, przepraszam za może... dziwne pytanie, ale jestem Debianowcem i chciałbym zainstalować właśnie tą wersję 3.10.9, tylko gdzie mogę znaleźć link do pobrania? o.0 Jedyny link jaki znalażłem w temacie odnośnie wersji 25 to http://dl.dropboxusercontent.com/u/7231 ... index.html a , nie jestem leniwy itp. ale chyba po prostu ślepy :|
Jak pisał Kolega NetBit, tu ilość zależności wymaga bay realizował to NeteXt'73 ... jaką wersje masz Pan Gcc [i bibliotek powiązanych - np. glibc] ?

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

Lenovo 3000 N200 (C2D T8100, 2GB, GF7300go) - Kubuntu 13.04 + KDE 4.11 + kernel 25.7 - całość działa sprawnie bez problemów.
NetBit73

NetBit73 pisze:no ale dali radę w Saucy Ubuntu. Kubuntu jest oki, ale dzięki współpracy z FadeMind, wiem, że polecenie:

Kod: Zaznacz cały

status nazwa_usługi
w ubuntu 13.10 wymaga sudo :) do tej pory z Kubuntu 13.10 włącznie nie było to wymagane. Dla mnie to oznacza napisanie modułu zarządzania usługami upstartu od początku:)
już wstępnie to spaczowałem... testujemy:)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Lenovo 3000 N200 (C2D T8100, 2GB, GF7300go) - Kubuntu 13.04 + KDE 4.11 + kernel 25.7 - całość działa sprawnie bez problemów.
Ciesz się zatem ;)

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
miszasty93
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: miszasty93 »

Dziękuję za odpowieź :) Czytam i czytam sobie waszych kernelach i skryptach, aż w końcu postanowiłem zainstalować Ubuntu 0.o Mimo, że miałem już praktycznie skończonego Debiana na Openboxie i jestem przeciwnikiem systemów "ałt of de botoks" zdecydowałem się na to. Jestem strasznie ciekaw efektów Waszej pracy.
Pozdrawiam!
NetBit73

Dałem właśnie nowy NeteXt, zainstalujcie go przed instalacją APM 2.7, który zaraz się pojawi. Jeżeli zrobicie odwrotnie, kliknijcie na ikonę skrypt APM, odkryje, że nie ma wszystkiego i wprowadzi wymagane modyfikacje.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Właśnie wydałem APM 2.7, zmiany:

- aktywacja i dezaktywacja NMI Watchgdog - jeśli ktoś używa,
- oczyszczenie kodu profili - były błędy,
- aktywacja oszczędzania energii na WiFi - jeśli nadal będą problemy wyłączę do czasu kerneli v26.x,
- wyłączenie kolejnych skryptów pm-utils by Canonical - większa kontrola APM nad zarządzaniem energią = większa kontrola nad tymi procesami niezależnie od wersji systemu,
- dodanie dwóch plików do /etc/modprobe.d: ums-realtek.conf, rts5139.conf - wyłączają tzw. micro usypianie - ta funkcjonalność może obecnie powodować błędy odczyt/zapis/cachowanie,
- nadal dezaktywacja modułu rts5139 - nie będą działać czytniki obsługiwane tym modułem. Wynika to z faktu, iż obecnie jeszcze powoduje 'uwalanie' usb_storage = nie działa po tym nic z pamięci usb: karty, dyski, peny. Myślę, że aktywuje ten moduł z linią v26.x - zobaczymy.

Pozdrawiam

-- 23 sie 2013 17:47 --

Ludzie cauda, cuda ogłaszamy hehe ;) ... Uwagaaaaa :

Steven "MonkyBoy" Bellmer ABDYKOWAŁ !!! hehe ;)

i na koniec najlepsze:

de Best od MS ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

e X t 7 3 pisze:Ok. Co do sterowników otwartych - pisałem o tym i już testowałem w tym poście - zobacz filmiki. Jednak o ile nawet nawet się sprawdzają jako sterowniki do wydajnego środowiska, o tyle w grach ich wydajnosc w stosunku do Catalystów to ok 1:3 więc jeszcze "szału nie ma" ;). Ale i tak już jest naprawdę nieźle ... myślę, że pod moim kernel z serii v26.x - i7 lub Brazos uda się dojść do 1:2 ;).

Pozdrawiam
Test na Phoronix dla kart z rodziny hd5000 http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... pm93&num=1 i dla rodziny HD6000 http://www.phoronix.com/scan.php?page=a ... _dpm&num=2
Jak widać otwarte sterowniki dają radę, także te 1:3 jest mocno przesadzone w dół. Tak 2:3 jest bliższe prawdzie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zobacz Pan dla jakiej Mesy 9.3 ... Ja oceniałem dla 9.1.6 ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

No tak, ale wszystkie testy były i są wykonywane dla Mesy 9.2 i 9.3 plus kernel 3.11, żeby całość miała sens w działaniu. Tak jak z NeteXt, poszczególne elementy same mało dadzą, ale całość daje niesamowity efekt.

Co do NeteXt - kernel 25.7 + NeteXt 6.84a + K13.04 i jest git :)

Odnoszę wrażenie, że na nowym APM przy ustawieniu performance-conservative dla procesora C2D rzadziej włącza się wentylator w porownaniu z poprzednią wersją APM
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Taki był mój zamiar- APM > starałem się aby poprawić tu wszelkie parametry + w większym stopniu ustandaryzować te procesy i uniezależnić się jeszcze głębiej od rozwiązań Canonical ... testuje jeszcze jedno rozwiązanie i jeśli przejdzie testy pozytywnie niedługo może być APM v2.8 ;)

Kwestia Radeon DPM, tu mamy 3 zależności: odpowiedni kernel, odpowiedni firmware [udostępniany przez NeteXt'73 v1.113 już spełnia te założenia] oraz odpowiedni wpis w Grub ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Panowie, mały off-top... Spaliła mi się płyta główna w laptopie Acer Aspire 5551G. W związku z nieopłacalnością naprawy zakupiłem nowy laptop: http://www.x-kom.pl/p/150687-notebook-l ... bialy.html oparty na Windowsie 8. Co najgorsze zabezpieczony jest UEFI. Moje pytanie: Jak na tym zainstalować Ubuntu? Z LiveCD system odpalił się prawidłowo, ale nie instalowałem, bo szukałem w internecie to jedni maja problemy, inni nie... Ktoś się spotkał z tym dziadostwem? Przestawiłem typ biosu z UEFI na LEGACY, ale wtedy nie wstaje "Ósemka". Boje się, że na UEFI nie odpali się Linux, bo go wcale nie będzie widziało. Co wy na to?
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: FadeMind »

Shevchenko1987
Sony robi najgorsze laptopy obok HP... szczere kondolencje.

Co do UEFI.
Wyłącz Pan SecureBoot. Zrób CloneZillą pełny obraz dysku na innym dysku zewnętrznym.
Lektura do poduszki:
http://askubuntu.com/questions/293781/u ... o-sve17137
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2143197
http://gpuenteallott.blogspot.com/2012/ ... -uefi.html #WIN7 i WIN8 mają ten sam Bootloader.
http://www.verious.com/qa/unable-to-ins ... -sve17137/
gravatar.com/fademind
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Dlaczego uważasz, że najgorsze? Jakość wykonania jest bez zarzutu. Cichy, chłodny, matryca żywa pełna kolorów... na razie nie mam do niego zastrzeżeń. Chyba nie miałeś do czynienia z Acer'ami ;) Dzięki za linki!
NetBit73

Shevchenko1987 pisze:Dlaczego uważasz, że najgorsze? Jakość wykonania jest bez zarzutu. Cichy, chłodny, matryca żywa pełna kolorów... na razie nie mam do niego zastrzeżeń. Chyba nie miałeś do czynienia z Acer'ami ;) Dzięki za linki!
No i właśnie wychwyciłeś w pięknych słowach to czym handluje ta firma:) Sprzedaje dla kupujących oczami:)
Pracuję w branży IT od roku 1996... więc trochę już minęło, trochę sprzętu przeleciało przez moje ręce. Jednak więcej nie powiem, forum to miała być odskocznia od pracy codziennej, a nie darmowa jej kontynuacja:)
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Według mnie to każdy laptop ma działać teraz 2-3 lata. Niezależnie od firmy. Problemem są dedykowane karty graficzne i kto się pod nią podpisuje nie ma znaczenia. Psują się wszystkie... Miałem brać Asus'a, ale mieliśmy w pracy i to samo co mnie spotkało w Acer'że - padła płyta główna. Koleżanka ma Dell'a - zdechła matryca i dysk, więc Panowie co za różnica. Wszystkie się psują, bo mają się psuć. Inaczej wielkie firmy mogłyby zwijać manele. Tak jak kiedyś Mercedes który zrobił legendarną serię silników diesla, które przechodziły po milion kilometrów i prawie przez nie zbankurowali, a dzisiaj? Rdzewieją po 5 latach, a silniki awaryjne jak u konkurencji. :)
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: FadeMind »

Acer, HP, Sony. Jakość wykonanie średnia na jeża. Serwis to ekhm ###########