Montowanie partycji EXT4

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
darekx2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Montowanie partycji EXT4

Post autor: darekx2 »

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem forum i trochę czasu pracuję już z Ubuntu ( z naciskiem na trochę ) i nie potrafię pojąć w jaki sposób ten system montuje partycje. A dokładniej:

Miałem nieprzydzielone 250 GB ( dysk 1TB ) z czego postanowiłem zrobić sobie partycje opartą o EXT4 która ma służyć mi do obsługi maszyn wirtualnych. Powodem tego jest fakt że główny dysk systemowy to 120GB SSD ( partycje / oraz /home ) i szkoda mi na nim trzymać obrazy wirtualnych systemów.
Postanowiłem więc przy użyciu GParted stworzyć ww. partycję i poszło bez problemów. W nautilusie od razu zobaczłem ją dostępną z nadaną przeze mnie etykietą = Maszyny. Po kliknięciu, partycja zamontowała się, jednak pojawił się problem bo właścicielem był root i zapis oraz odczyt nie był możliwy.
Poszperałem trochę po sieci i okazało się że problem leży w uprawnieniach. Więc zanim poczytałem coś więcej zrobiłem następujące rzeczy:

W konsoli:

Kod: Zaznacz cały

gksudo nautilus
przeszedłem pod /media/Virtual po czym kliknąłem PKM -> Uprawninia -> zmień uprawnienia -> i wszystkie zmieniłem na umożliwiaj odczyt/zapis.

Potem:

sudo mount -a
Po zamknięciu z poziomu mojego usera wszystko da się zapisywać i odczytywać - jednym słowem śmiga.
Zaintrygowany postanowiłem poczytać i na innych forach wyszukałem że powinieniem to zrobić tak :

sudo chown -R $USER:$USER <Mount Point>

// Jak rozumien przejęcie własności z roota na mnie

albo nadać uprawnienia do odczytu / zapisu bez przejmowania jej na moją własność :

sudo chmod -R +w <mount point>
lub też

sudo chmod 777 <mount poin>
Zapytacie więc w czym leży problem ? A więc chodzi o to że partycja Maszyny ( montowana do: /media/darek/Virtual ) po wyżej opisanym zabiegu montuje się automatycznie ale najśmieśniejsze jest to że partycja RÓŻNE która wcześniej się automatycznie nie montowała teraz także zamontowana jest po załączeniu się systemu i w pliku fstab pojawiły się przy partycji ROZNE dodatkowe parametry po defaults których wcześniej nie było tj. defaults,nosuid,nodev,locale=pl_PL.UTF-8

Poniżej wrzucam zawartość fstab

darek@darek-GA-970A-UD3:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>

#Entry for /dev/sda1 :
UUID=d54c2326-1bbe-4f9d-9b68-ff2f5a9ee785	/	ext4	noatime,discard,errors=remount-ro	0	1
#Entry for /dev/sda5 :
UUID=d81e6d88-e4f7-4819-a362-bb724bcc42b3	/home	ext4	defaults	0	2
#Entry for /dev/sdb1 :
UUID=9C9806FE9806D724	/media/darek/Rozne	ntfs-3g	defaults,nosuid,nodev,locale=pl_PL.UTF-8	0	0
#Entry for /dev/sdc4 :
UUID=958c632a-1946-48c3-99a3-33fca0b551c4	/media/darek/Virtual	ext4	defaults	0	0
Nawet fajnie że tak się stało ( chciałem aby obie te partycje automatycznie się montowały ) ale nie wiem jak do tego doszło i czy nie ma tam żadnych błędów które w przyszłości mogłyby mi życie utrudnić.

Ponadto w nautilusie widzę wszystkie moje partycje lecz montowane są one dopiero po kliknięciu ( co jest dla mnie czarną magią i prosiłbym o wyjaśnienie dlaczego menedżer plików nie widzi tych dysków w katalogu /media/darek/... ani w /mnt łącznie z fstab w którym także ich nie ma, po czym po kliknięciu w któryś z nich ( menu po lewej stronie nautilusa ) np. Windows ten się montuje, pojawia w fstab a po zamknięciu systemu znowu wpis jest usuwany :

Oto moje dyski :

/dev/sda1: UUID="d54c2326-1bbe-4f9d-9b68-ff2f5a9ee785" TYPE="ext4" -> moja partycja /
/dev/sda5: UUID="d81e6d88-e4f7-4819-a362-bb724bcc42b3" TYPE="ext4" -> moja partycja /home
/dev/sdb1: LABEL="Rozne" UUID="9C9806FE9806D724" TYPE="ntfs" 
/dev/sdc1: LABEL="ZastrzeM-EM-<one przez system" UUID="CC546A4D546A39FA" TYPE="ntfs" 
/dev/sdc2: LABEL="Windows" UUID="AEFC7B2BFC7AED49" TYPE="ntfs" 
/dev/sdc3: LABEL="Gry" UUID="E4DA0AE2DA0AB13A" TYPE="ntfs" 
/dev/sdc4: LABEL="Maszyny" UUID="958c632a-1946-48c3-99a3-33fca0b551c4" TYPE="ext4" 
/dev/sdd1: LABEL="Magazyn" UUID="FE623C4F623C0F41" TYPE="ntfs" 
/dev/sde1: LABEL="Linux_Backup" UUID="8219fa68-2c01-4a7f-82b1-751d986c2063" TYPE="ext4"
W skrócie prosiłbym o jakieś ludzkie wyjaśnienie opisanej sytuacji a także przybliżenie montowania partycji w Ubuntu bo naprawdę czytając fora można dostać zawrotu głowy. Rozumiem że w linuxach idzie zrobić wszystko na 100 sposobów ale dla początkujących użytkowników serio jest to problemem.
Awatar użytkownika
soulreaver1
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Montowanie partycji EXT4

Post autor: soulreaver1 »

Bardzo w skrócie; aby partycja była montowana automatycznie musi posiadać odpowiedni wpis w fstab np.

#Entry for /dev/sdc4 :
UUID=958c632a-1946-48c3-99a3-33fca0b551c4   /media/darek/Virtual   ext4   defaults   0   0
. Za montowanie przy starcie odpowiada opcja defaults lub samo auto. Natomiast żeby korzystać z urządzenia które jest zamontowane w punkcie montowania musisz mieć stosowne uprawnienia do tego punktu.
darekx2
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: darekx2 »

Hmmm, z mojego postu jasno wynika że domyślam się tworząc partycje jako ROOT muszę mieć odpowiednie uprawnienia aby móc przeprowadzić odczyt/zapis do niej. Chodzi mi o to jaka jest najbezpieczniejsza i najpewniejsza metoda montowania / odmontowywania partycji i nadawania uprawnień umożliwiających odczy / zapis.

Ponadto chciałbym wiedzieć dlaczego po zmodyfikowania przez GUI z poziomu ROOT'a uprawnień w pliku FSTAB zostały dopisane ( NIE PRZEZE MNIE ) dodatkowe parametry
Awatar użytkownika
soulreaver1
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: soulreaver1 »

darekx2 pisze:Hmmm, z mojego postu jasno wynika że domyślam się tworząc partycje jako ROOT muszę mieć odpowiednie uprawnienia aby móc przeprowadzić odczyt/zapis do niej. Chodzi mi o to jaka jest najbezpieczniejsza i najpewniejsza metoda montowania / odmontowywania partycji i nadawania uprawnień umożliwiających odczy / zapis.
Za montowanie i odmontowywanie odpowiada fstab. Wystarczy tam dodać odpowiedni wpis i masz problem z głowy.
Jeżeli w systemie jest kilku użytkowników którzy mają mieć możliwość korzystania z partycji to najlepiej IMO utworzyć nową grupę przykładowo "users_group1", dodać do niej użytkowników którzy mają mieć dostęp do partycji a następnie ustalić tę grupę właścicielem tego folderu. Na końcu nadać uprawnienia według potrzeb i gotowe.

chown root:users_group1 /mnt/mountmoint

chmod 770 /mnt/mountpoint
Powyższe polecenie ustanawia pełne uprawnienia dla roota oraz grupy (właściciela), brak uprawnień dla innych.
darekx2 pisze: Ponadto chciałbym wiedzieć dlaczego po zmodyfikowania przez GUI z poziomu ROOT'a uprawnień w pliku FSTAB zostały dopisane ( NIE PRZEZE MNIE ) dodatkowe parametry
Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, nigdy nie edytowałem fstaba przez GUI.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”