NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Moderator: e X t 7 3

pavbaranov
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: pavbaranov »

@witek - repozytoria oibafa, a także X-Swat, xorg-edgers i maksona znam. Pierwsze rozwalają mi grafikę (np. brak pasków tytułowych), xorg-edgers powoduje przejście na XRender z OpenGL i utratę części funkcjonalności KWina.
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

pavbaranov pisze:@witek - repozytoria oibafa, a także X-Swat, xorg-edgers i maksona znam. Pierwsze rozwalają mi grafikę (np. brak pasków tytułowych), xorg-edgers powoduje przejście na XRender z OpenGL i utratę części funkcjonalności KWina.
To rzeczywiście nieciekawa sytuacja.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Co do APM jeszcze. Testuje nowe rozwiązania i prawdopodobnie wprowadzę kilka zmian też w sekcji zrządzania urządzeniami sieciowymi. Najprawdopodobniej od APM 2.8 sieć w trybie działania na AC będzie o wiele szybsza [ w sensie opóźnienia/"lagi"] niż do tej pory ... testuje m.in. na X370 i stacjonarce i w tych przypadkach strony wczytują się w "mgnieniu oka" ... jest to odczuwalne, jako 2 do 3 x szybsze działanie niż poprzednio ;) ... oczywiście na baterii przede wszystkim oszczędność ;).

Pozdrawiam

-- 27 sie 2013 10:13 --

Właśnie Kolega FadeMind potwierdził [testuje zmiany w APM], że też odczuwa różnicę w działaniu sieci ... zatem wdrożę to rozwiązanie + zmiany w PCIe_ASPM w nowym APM 2.8.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Coraz bardziej dojrzewam do zakupu nowej baterii do mojego gruchota. Mam nadzieję, że mu się poprawi. W związku z tym mam pytanie, czy w APM lub innym skrypcie można by wdrożyć regułę, która zaczynałaby ładować baterię powiedzmy od 35% do 95%? Słyszałem, że niepełne ładowanie jak i rozładowanie wydłuża życie baterii.
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

witek pisze:Coraz bardziej dojrzewam do zakupu nowej baterii do mojego gruchota. Mam nadzieję, że mu się poprawi. W związku z tym mam pytanie, czy w APM lub innym skrypcie można by wdrożyć regułę, która zaczynałaby ładować baterię powiedzmy od 35% do 95%? Słyszałem, że niepełne ładowanie jak i rozładowanie wydłuża życie baterii.
Tu opinie są podzielone. Ogólnie używanie baterii skraca jej życie. Najdłużej jest w stanie "działać", a właściwie, być sprawną, gdy naładujemy ją do połowy, zamkniemy szczelnie i schowamy w lodówce :twisted:
Ale po co nam bateria, z której nie mamy pożytku. Osobiście sugeruję panować nad procesami ładowania i rozładowywania. Liczyć się z tym, że jest to normalny element eksploatacyjny, jak klocki hamulcowe w aucie, który się starzeje i zużywa.

-- 28 sie 2013, o 15:09 --

Kolejna sprawa to mit o efekcie pamięci. Producenci dziś chwalą się:
"Bateria do notebooka Whitenergy wykonana jest w oparciu o nowoczesne ogniwa Li-lon, nie posiada efektu pamięci, dzięki temu można oczekiwać od niej wydajności i długiego czasu użytkowania bez znacznych strat w pojemności. Możesz upewnić się czy wybrałeś właściwą baterię, wykorzystując konfigurator Finder na tej stronie. UWAGA ! Sprawdź czy napięcie tego akumulatora odpowiada specyfikacji Twojego notebooka. Różnica nie może być większa niż 0,5V."
źródło: http://whiteenergy.pl/

Oczywiście z czasem pojemność spada, ale nie na zasadzie, że rozładowałeś o 10% od maxa, naładowałeś do full i następnie już więcej niż 90% nie masz, a kiedyś tak bywało:)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Co do baterii na pewno nie wdrożę takiego mechanizmu w APM ;). Z czego to wynika ? ... przede wszystkim z wiedzy, którą już na ten temat posiadłem i ... z błędów jakie wykryłem w Windows 7 i 8. Otóż przyjrzycie się bateriom użytkowanym w laptopach pracujących [wyłącznie] pod win 7 ... czy aby po 3-4 latach użytkowania nie "słabła" znacznie ich wydajność - tak do 60-70 % ? ... i tu znam odpowiedź. Windows od 7 w górę właśnie tak zarządza zasilaniem, że nie pozwala załadować się baterii do końca, ani jej się rozładować - są to promile [np. 1 %] ale sumarycznie decydują o takiej sytuacji. Mówią, że obecnie bateria nie ma "pamięci" ... hmm może i najnowsze baterie litowo-jonowe z krzemową anodą tak mają [nota bene taką będzie miał Ubuntu Edge ... tak ta maszyna powstanie ;)], ale wszystkie inne mają "pamięć" i właśnie tu jest problem.

Gdzie jest też problem ... a no w NIE używaniu baterii ... jej struktura ulega "defragmentacji" = zachodzą reakcje chemiczne jakich Twórcy takiego akumulatora woleli by uniknąć i jeśli bateria nie będzie używa powiedzmy 6-9 miesięcy straci od 10 do 30 % swojego potencjału ! Przetestowane na 3 maszynach - pod Windows taka bateria jest "nie do odratowania", ale pod Linuksem tak. Odratowałem tak baterie z Lenovo s10, którego sprzedałem. Po odpaleniu [pół roku nie ruszany] system pokazał "uszkodzona bateria 43 % wydajności - wymień" ... cóż wyłączyłem systemy bezpieczeństwa w KDE = ACPI nie wyłączało maszyny nawet jeśli "od baterii" dostawał info 0 % = działał aż do realnego "wykończenia ogniwa". Tak robiłem ok 20 x ... aż doszedłem z 43 do 78 % efektywności ! Niestety już więcej się nie udało. Procesy rozpadu związków chemicznych - wynikające z barku użytkowania baterii były już nieodwracalne. Tu przykładowo w podoponowym wieku Asus 1201n ma nadal 96 % sprawności baterii [zakup w 2009 roku] = codziennie ładowana i rozładowywana i użytkowana tylko pod Kubuntu. Ponadto MSi X370 który ma 2 lata ma sprawności 98-99 % [w zależności jak się systemowi "widzi"] - system działa codzienne, bateria nie wyjmowana i praktycznie nigdy nie rozładowywana ;).

Dlatego nie zrobię takiego mechanizmu w APM i dlatego nie radze [oprócz innych "kwiatków"] używania Windows 7 i 8 ;).

Pozdrawiam

-- 28 sie 2013 19:01 --

heh właśnie z NetBitem wymieniamy swoje spostrzeżenia, co do zarządzania zasilaniem [bateriami] pod Linuksem ... i może zaraz będzie ciekawe narzędzie ;).

Pozdrawiam

-- 28 sie 2013 19:03 --

btw. jeśli chcecie sprawdzi stan swojej baterii w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

cat /sys/class/power_supply/BAT$/uevent
i tu za zmienną $ dajemy 0, 1 itd - jak system widzi ... najlepiej napisać do BAT i nacisnąć [Tab], a następnie slash i resztę.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
NetBit73

Ostatnio zmieniony 28 sie 2013, 21:09 przez NetBit73, łącznie zmieniany 1 raz.
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: quatrolibro »

jeżeli dobrze rozumiem, to u mnie pokazało

POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL_DESIGN=4500000
POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL=2574000
Używany w 99,9 % linux, na początku trochę Xubuntu, na stałe Kubuntu, dwa i pół roku, średnio 6 razy w tygodniu po 3-8 godzin. Praktycznie za każdym włączeniem cykl praca na baterii do 3% pojemności ( tak mam ustawione powiadomienie o stanie krytycznym baterii, jak mam mniej to czasem nie zdążę znaleźć "ogonka") potem zazwyczaj pracuję do pełnego naładowania, czasem jeszcze godzinę dwie więcej na kablu. Na wiosnę miałem 70% pojemności fabrycznej wg testu dell diagnostic. Utratę pojemności najbardziej widać po czasie pracy, kiedyś w bezczynności dochodziło do 5 godzin, teraz maksymalnie 3h. Czas pracy - ogólnie internet - zjechał do godziny z kawałkiem i trzeba podłączyć kabel. Usprawnienia w zarządzaniu energią tylko łagodzą ten proces, i pewnie nie mogę ich w pełni odczuć.

Już kilka razy przez ostatnie trzy tygodnie zaliczyłem totalna zawiechę na która pomaga tylko restart - guzikiem power. Po prostu wszystko staje, najpierw kursor jakby się zacina na ułamek sekundy i potem rusza, również na ułamek sekundy i wszystko staje. Nic się nie daje wywołać z klawiatury. Po długim okresie spokoju bardzo mnie to zaskoczyło, przy mojej nikłej wiedzy jestem bezsilny. Jak to wybadać ?

Wrócił problem z łączeniem z siecią bezprzewodową na baterii, tak jak było przed wyłączeniem "Wireless Power Saving for interface wlan0", chyba ze dwa miesiące temu, czyli trzeba kabelek zasilacza na sekundę włożyć żeby złapało sieć. Poprzednio problem z łączeniem występował średnio co drugi raz, więc będę pewny po kilku sesjach, sygnalizuję tylko że znowu tak mam. Dzisiaj była aktualizacja APM, zrestartowałem kompa (niestety wspomniana wyżej zawiecha) i nie było już problemu z połączeniem. Czy może ostatnia aktualizacja APM to rozwiązuje ?
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Dzięki za wytłumaczenie "zawiłego" problemu bateryjnego :)

Po komendzie

cat /sys/class/power_supply/BAT1/uevent 
mam

POWER_SUPPLY_NAME=BAT1
POWER_SUPPLY_STATUS=Unknown
POWER_SUPPLY_PRESENT=1
POWER_SUPPLY_TECHNOLOGY=Li-ion
POWER_SUPPLY_CYCLE_COUNT=0
POWER_SUPPLY_VOLTAGE_MIN_DESIGN=11100000
POWER_SUPPLY_VOLTAGE_NOW=11100000
POWER_SUPPLY_CURRENT_NOW=0
POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL_DESIGN=5100000
POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL=5100000
POWER_SUPPLY_CHARGE_NOW=5100000
POWER_SUPPLY_CAPACITY=100
POWER_SUPPLY_MODEL_NAME=PA3465U 
POWER_SUPPLY_MANUFACTURER=COMPAL 
POWER_SUPPLY_SERIAL_NUMBER=3658Q
czyli bateria jest sprawna, a wytrzymuje raptem 15 minut :(
Laptop kupiony w 2009 roku, od początku tylko linux.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2013, 21:30 przez witek, łącznie zmieniany 1 raz.
NetBit73

wrzuciłem do netexta monitor baterii, pokażcie co wam daje? Dajcie zrzuty okna please
Ostatnio zmieniony 28 sie 2013, 21:33 przez NetBit73, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Post autor: FadeMind »

gravatar.com/fademind
NetBit73

e X t 7 3 pisze:
-- 28 sie 2013 19:01 --

heh właśnie z NetBitem wymieniamy swoje spostrzeżenia, co do zarządzania zasilaniem [bateriami] pod Linuksem ... i może zaraz będzie ciekawe narzędzie ;).
2 godzinki od pomysłu do wdrożenia... niezły czas prawda :mrgreen:
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

testowy monitor "battery" u mnie nie działa.
Po kliknięciu OK nic się nie pojawia, wszystko inne działa bez zarzutu.
Komenda działa

cat /sys/class/power_supply/BAT0/uevent
POWER_SUPPLY_NAME=BAT0
POWER_SUPPLY_STATUS=Charging
POWER_SUPPLY_PRESENT=1
POWER_SUPPLY_TECHNOLOGY=Li-ion
POWER_SUPPLY_CYCLE_COUNT=0
POWER_SUPPLY_VOLTAGE_MIN_DESIGN=10800000
POWER_SUPPLY_VOLTAGE_NOW=11712000
POWER_SUPPLY_CURRENT_NOW=2430000
POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL_DESIGN=4500000
POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL=2574000
POWER_SUPPLY_CHARGE_NOW=958000
POWER_SUPPLY_CAPACITY=37
POWER_SUPPLY_MODEL_NAME=Dell
POWER_SUPPLY_MANUFACTURER=SANYO
POWER_SUPPLY_SERIAL_NUMBER=4875
Ostatnio zmieniony 28 sie 2013, 21:49 przez quatrolibro, łącznie zmieniany 1 raz.
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
maniu1993
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: maniu1993 »

Proszę:
Obrazek
Działa pięknie ;)
Ostatnio zmieniony 28 sie 2013, 21:40 przez maniu1993, łącznie zmieniany 2 razy.
Notebook ASUS X54HR | CPU: Intel Pentium B940 @ 2.00GHz × 2 | GPU: ATI RADEON HD7470M @ 1GB | 4GB RAM | 512GB HDD | Ubuntu 13.10 64bit + kernele Ext'73
NetBit73

znaczy działa:) Może komuś się przyda
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

U mnie też nie działa :( Kubuntu 13.04 + KDE 4.11

dom@lenovo:~$ /opt/NeteXt73/NeteXt73 
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
100    13  100    13    0     0      3      0  0:00:04  0:00:03  0:00:01    11
cat: /sys/class/power_supply/BAT*/energy_full: Nie ma takiego pliku ani katalogu
cat: /sys/class/power_supply/BAT*/energy_full_design: Nie ma takiego pliku ani katalogu
/opt/NeteXt73/procedury: line 587: 100*/: błąd składni: spodziewany argument (error token is "/")
Ostatnio zmieniony 28 sie 2013, 22:04 przez witek, łącznie zmieniany 1 raz.
NetBit73

cd /opt/NeteXt73/
./monitor
co wam to daje?
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

okienko wyboru monitora.
po kliknięciu "ok"

cat: /sys/class/power_supply/BAT*/energy_full: Nie ma takiego pliku ani katalogu
cat: /sys/class/power_supply/BAT*/energy_full_design: Nie ma takiego pliku ani katalogu
/opt/NeteXt73/procedury: line 587: 100*/: błąd składni: spodziewany argument (error token is "/")
NetBit73

ls /sys/class/power_supply/BAT*/
?
mam pomysł jak to obejdę, ale widzę, że zależnie od platformy nie wszystkie dane są...
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

ls /sys/class/power_supply/BAT*/
alarm        charge_full_design  cycle_count   model_name  serial_number  technology  voltage_min_design
capacity     charge_now          device        power       status         type        voltage_now
charge_full  current_now         manufacturer  present     subsystem      uevent
ODPOWIEDZ

Wróć do „kernele e X t 7 3”