Czasami najprostsze rozwiązania są najbardziej oczywistepodejrzewam, że odpaliłeś jako sudo zatem nie masz praw do plików w katalogu konfiguracyjnym.
skasuj cały katalog ręcznie:
cd ~
sudo rm -R .netext73

Moderator: e X t 7 3
Czasami najprostsze rozwiązania są najbardziej oczywistepodejrzewam, że odpaliłeś jako sudo zatem nie masz praw do plików w katalogu konfiguracyjnym.
cd ~
sudo rm -R .netext73
Dane są brane z tego co wyciąga z baterii system. Jeżeli system tak widzi te parametry, ja je tak prezentuje.quatrolibro pisze:Coś dziwnie jest z baterią, za każdym razem jest rozładowana do zera i potem ładowana do pełna, a wskazanie "maksymalny poziom baterii" ma raz 61% potem za następnym razem 52% potem 57% skacze raz w jedną raz w drugą. Pomiędzy 51% a 61% Pojemność w mAh oczywiście też proporcjonalnie skacze.
I jeszcze ciekawostka, ostatnie 3% baterii potrafi się przeciągnąć w 15 minut pracy chociaż normalnie żre dużo szybciej.
Coś nie tak jest z nowym Powertop 2.4, nie da się przestawiać kursorem kategorii, tylko przesuwa się tekst w oknie.
Wiem, to jest oczywiste i zakładam że wskazania są poprawne. Zastanawia mnie tylko czemu pojemność skacze raz w jedną raz w drugą stronę w ramach 10%, mimo stałej procedury - przez ostatnie dni restrykcyjne rozładowanie do zera i ładowanie do pełna. Może jednak jest popsuta ta bateria ?NetBit73 pisze:Dane są brane z tego co wyciąga z baterii system. Jeżeli system tak widzi te parametry, ja je tak prezentuje.
Dzięki, postaram się przestawić. Przyzwyczajenie jest jednak silne... żeby nie wpaść na coś tak oczywistegoFadeMind pisze: W Powertop 2.4 do przechodzenia do kolejnych sekcji używa się klawisza Tab a nie strzałek.
Nie ma na to reguły. W moim Lenovo oryginalną baterią zajechałem w 7-8 mcy, po tym okresie wytrzymywała 10-15min. Teraz mam zamiennik około 3lat już i ma poziom naładowania max 80%.quatrolibro pisze: Wiem, to jest oczywiste i zakładam że wskazania są poprawne. Zastanawia mnie tylko czemu pojemność skacze raz w jedną raz w drugą stronę w ramach 10%, mimo stałej procedury - przez ostatnie dni restrykcyjne rozładowanie do zera i ładowanie do pełna. Może jednak jest popsuta ta bateria ?
Drugi laptop (hp) w domu też ma po 2,5 roku, identycznie zajechaną baterię, nigdy nie miał innego systemu niż linux, z czego większość czasu KDE.
A o co chodzi z tym Powertop że nie daje się przełączyć strzałką na / Idle stats / Frequency stats / Device stats / Tunables /, tylko się / Overview / przesuwa w oknie chyba w nieskończoność. Zaczęło się od przeinstalowania Netext'73 na okazję nowego Powertop 2.4
Nie tylko włączony z Netext'73 się tak zachowuje w konsoli jest to samo.
Mam podobnie. Gdy monitorek pojawił się w NeteXt'73 było 75% "życia" baterii, po jednym/dwóch cyklach rozładowanie-naładowanie wzrastała o ok. 2%, ale kilku takich cyklach zaczęła wariować nagle zrobiło się 68% by po jednym cyklu znów wzrosnąć do 80%, zrobiłem jeszcze parę takich cykli i teraz mam 84%quatrolibro pisze:Przedwczoraj 54%, wczoraj 57% dzisiaj 51% - nie ma reguły ani sensu. Zamiennika ani tym bardziej oryginału nie planuję kupować, na razie potrafi dociągnąć do 2h na tej bakterii a komp i tak domowy, może być z ogonem. Komfort pracy gorszy ze względu na durny wiatrak który kręci się nawet przy 44*C (nie temperatury bo tu jest ostatnio OK, średnio 45 -55*C)
Dwie różne osoby, na dwóch różnych kompach, zajechały tak samo baterię w tym samym czasie, używając tego samego systemu. Też nie ma reguły, chyba
Monitorek baterii - świetny dodatek do NeteXt'73, tylko czasami dotkliwy na poziomie wyników
Postaram się w najbliższych dniach dać opis i tak jest i nie różnicamichas2224 pisze:Czasami najprostsze rozwiązania są najbardziej oczywistepodejrzewam, że odpaliłeś jako sudo zatem nie masz praw do plików w katalogu konfiguracyjnym.
cd ~
sudo rm -R .netext73faktycznie usunięcie katalogu pomogło i zmiana profili jest możliwa. Co do odpowiednich to przydałby się jednak ten opis
Narazie niezauważyłem rzadnej róznicy pomiędzy intel-perfomance a ondemand-ondemand. Pozdrawiam.
http://wstaw.org/m/2013/09/08/plasma-desktopWA2145.png jak widać podaje dokładnie to samo co aplecić od baterii w KDE.quatrolibro pisze:Przedwczoraj 54%, wczoraj 57% dzisiaj 51% - nie ma reguły ani sensu. Zamiennika ani tym bardziej oryginału nie planuję kupować, na razie potrafi dociągnąć do 2h na tej bakterii a komp i tak domowy, może być z ogonem. Komfort pracy gorszy ze względu na durny wiatrak który kręci się nawet przy 44*C (nie temperatury bo tu jest ostatnio OK, średnio 45 -55*C)
Dwie różne osoby, na dwóch różnych kompach, zajechały tak samo baterię w tym samym czasie, używając tego samego systemu. Też nie ma reguły, chyba
Monitorek baterii - świetny dodatek do NeteXt'73, tylko czasami dotkliwy na poziomie wyników
W przypadku kerneli maksymalnie zoptymalizowanych dla danych architektur = i7 oraz Brazos [a od połowy/końca października w ramach tej licencji także jeszcze głębokiej zoptymalizowane na najnowsze architektury: i7-pro i Brazos-pro] udostępniam je [wszystkie wersje stabilne/testowe] zgodnie z ujawnioną licencją w postaci rocznej subskrypcji [50 zł w skali 12 miesięcy od aktywacji dla danego użytkownika] - zobacz do wątku nt. danej linii kerneli, np. v26.x.skibrob pisze:Jak zainstalowac kernel dla procesora i-7???
jaki masz procesor? i pokaż wynik polecenia (zrzut ekranu)skibrob pisze:a idzie jakoś wyłączyć 2 z czterech rdzeni procesora bo strasznie sie grzeje laptop na linuxie i sie wyłącza
Kod: Zaznacz cały
htop
Ujmę to tak ... nie ma to sensu. Testowałem już kilka razy w APM system wyłączania rdzeni ... rezultaty ? Zatem:skibrob pisze:a idzie jakoś wyłączyć 2 z czterech rdzeni procesora bo strasznie sie grzeje laptop na linuxie i sie wyłącza
sudo aticonfig --initial -f
sudo aticonfig --px-dgpu
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot], Bing [Bot] i 0 gości