Kernele testowe/stabilne wersja v26.x - atom, K8, i7 oraz Brazos
Moderator: e X t 7 3
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Kernele testowe wersja v26.x - atom, K8, i7 oraz Brazos
Tak
już testowany [ tu m.in. Kolega NetBit73 testuje
] ... niestety wygląda na to, że źródła 3.11.1 co do wydajności mam mieszane uczucia [to jest względne w jednych aspektach wolniejsze w innych szybsze] i bardziej prądożerne od 3.11.0 .. ale co robić
pewnie 3.11.2 dopiero poprawią te "uchybienia". Zapewne do 2 dni wydam v26.1.
PS raczej na pewno kernel będzie jeszcze bardziej responsywny
.
Pozdrawiam

PS raczej na pewno kernel będzie jeszcze bardziej responsywny

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
Do mojej uwagi o sporym skoku w szybkości działania dodam jeszcze większą kulturę pracy układu chłodzenia, poprawa ta nastąpiła częściowo z jajkiem v26.0 i częściowo po ostatniej dużej aktualizacji KDE. Na kablu: komp włączony przez cały dzień, wiatrak chodził cały czas ale na tym samym biegu, żadnych skoków, gwałtownych przyspieszeń. Na baterii: do niedawna było bardzo różnie i niejednoznacznie, wiatrak bardzo narowisty a teraz włącza się kilka razy na sesję na minutę a reszta to cisza + delikatny szum dysku. Jest najlepiej od około roku, szkoda tylko że mi bateria pada (eksperymenty z rozładowywaniem do zera i ładowaniem do pełna przyniosły odwrotny do zamierzonego skutek, jestem teraz witany informacją o uszkodzonej baterii i 48% pojemności fabrycznej).
edit:
Kultura pracy pogarsza się na słabej baterii, z jakiegoś powodu rośnie pobór prądu i temperatura. Właściwie to jest tak od dawna ale teraz gdy przez większość czasu jest przyjemnie, na zasadzie kontrastu te ostatnie minuty na baterii są nieprzyjemne.
edit:
Kultura pracy pogarsza się na słabej baterii, z jakiegoś powodu rośnie pobór prądu i temperatura. Właściwie to jest tak od dawna ale teraz gdy przez większość czasu jest przyjemnie, na zasadzie kontrastu te ostatnie minuty na baterii są nieprzyjemne.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
mainline: 3.12-rc1
no to będziesz miał zabawę testową:)

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Prawdopodobnie bateria jest na tyle uszkodzona, że "nic jej już nie pomoże" i kiedy schodzi do określonego poziomu zachodzą jakieś bardziej gwałtowne reakcje chemiczne, które powodują opisane problemy ... szkoda, że nie masz Pan innej baterii porównawczej.quatrolibro pisze:Do mojej uwagi o sporym skoku w szybkości działania dodam jeszcze większą kulturę pracy układu chłodzenia, poprawa ta nastąpiła częściowo z jajkiem v26.0 i częściowo po ostatniej dużej aktualizacji KDE. Na kablu: komp włączony przez cały dzień, wiatrak chodził cały czas ale na tym samym biegu, żadnych skoków, gwałtownych przyspieszeń. Na baterii: do niedawna było bardzo różnie i niejednoznacznie, wiatrak bardzo narowisty a teraz włącza się kilka razy na sesję na minutę a reszta to cisza + delikatny szum dysku. Jest najlepiej od około roku, szkoda tylko że mi bateria pada (eksperymenty z rozładowywaniem do zera i ładowaniem do pełna przyniosły odwrotny do zamierzonego skutek, jestem teraz witany informacją o uszkodzonej baterii i 48% pojemności fabrycznej).
edit:
Pozdrawiam
-- 17 wrz 2013 09:32 --
Co robić heheNetBit73 pisze:mainline: 3.12-rc1no to będziesz miał zabawę testową:)

Pozdrawiam

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:

- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

a banera na blogu nie chcieli 

-
- Serdeczny Borsuk
Z tym raczej się nie zgadzam, brzmi to trochę absurdalnie. Zmiana zachowania na komputera następuje równocześnie z info o "niskim poziomie baterii", które mam ustawione na 15%. Działo się tak gdy sprawność baterii wynosiła 75% i tak samo teraz gdy jest mniej niż 50%. Kiedyś miałem powiadomienie o słabej baterii nastawione na 10% pojemności i zaczynało się pogarszać od tego samego momentu. Np. startuje wiatrak, pobór prądu okazuje się być na poziomie około 16 W (normalnie - przeglądarka bez filmów - jest około 12 W). Nie mam nic ustawione na okazję "słabej baterii", żadnej zmiany podświetlenia, tylko informację.e X t 7 3 pisze:Prawdopodobnie bateria jest na tyle uszkodzona, że "nic jej już nie pomoże" i kiedy schodzi do określonego poziomu zachodzą jakieś bardziej gwałtowne reakcje chemiczne, które powodują opisane problemy ... szkoda, że nie masz Pan innej baterii porównawczej.
Poczytałem trochę o bateriach i wygląda na to że po dwóch latach użytkowania nie jest niczym niezwykłym spadek sprawności poniżej 50% (nie wspominając o gorszych przypadkach). Oczywiście trafiają się lepsze i gorsze egzemplarze. Proces zużycia baterii li-ion wydaje się też być nieodwracalny. Ja w każdym razie rozładowując do zera (nawet nie reagował na włącznik) około 8-10 razy i ładując do pełna, zjechałem 10% sprawności baterii. Przez pierwsze 4 razy skakało raz w górę raz w dół a potem tylko w dół. Może skuszę się na zamiennik jak osiągnę dno. Nikt ze znajomych nie ma pożyczyć baterii.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Z tym Ja się nie zgodzę ... zachodzą tam procesy nieodwracalne i odwracalne ... a "spadek sprawności poniżej 50%" to prawda .. ale pod Windows 7 i 8quatrolibro pisze:...
Poczytałem trochę o bateriach i wygląda na to że po dwóch latach użytkowania nie jest niczym niezwykłym spadek sprawności poniżej 50% (nie wspominając o gorszych przypadkach). Oczywiście trafiają się lepsze i gorsze egzemplarze. Proces zużycia baterii li-ion wydaje się też być nieodwracalny.

MSi X370 stan baterii
Asus 1201n stan baterii
Pozdrawiam
-- 20 wrz 2013 18:27 --
Kernel aktualizowane do wersji v26.1 [Linux-3.11.1], a APM do 2.9.
Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
O nadpisywaniu biosu nie wspominałeś, więc nie robiłem, pytałem jakiś czas temu czy coś oprócz rozładowywania do zera i ładowania do pełna robić. W niektórych metodach "z internetu" bateria miała być ładowana i rozładowywana z odpalonym tylko biosem. U mnie jest to ekstremalna zabawa - wiatrak na maksa i grzanie więc nie robiłem.
Może sformatuje baterię jeszcze raz i bios nadpiszę. Zrobić bez baterii, czy na pełnej ? I czy nadpisanie bios może być z poziomu win7 bo tak mi łatwiej ?
Jak przestałem rozładowywać do zera, (podpinam kabel przy 3%), pojemność baterii zaczęła rosnąć, nie mam już komunikatu o jej uszkodzeniu i konieczności wymiany.
Przełączyłem APM z powersave na performance, skoku szybkości jakoś nie widzę, natomiast jest poprawa w pracy chłodzenia. Na kablu włącza się zdecydowanie później i nawet się wyłącza po chwili bezczynności czego praktycznie nie robił. Komputer zupełnie się nie grzeje, jak po kilku godzinach "internetu", oglądania zdjęć słuchania muzyki, pomacać obudowę, to cieplej jest tylko w okolicy dysku. Ciepły podmuch pojawia się np. na filmach. Temperatura przeważnie =<50*C wg. monitora systemu. Taktowanie procka chwilami spada poniżej 1000 na wszystkich rdzeniach, na powersave nie widziałem tego ani razu, tam najwyżej na jednym schodziło poniżej 1000 nawet w bezczynności. Tryb turbo jest wg. mnie nadużywany, niezależnie od tego czy ustawione jest performance czy powersave, skalowanie jedzie góra-dół (2900-800) praktycznie cały czas nawet w bezczynności . Jednak polityka "więcej mocy w krótkim czasie" zdaje się mieć sens patrząc na pracę komputera a nie cyferki.
Może sformatuje baterię jeszcze raz i bios nadpiszę. Zrobić bez baterii, czy na pełnej ? I czy nadpisanie bios może być z poziomu win7 bo tak mi łatwiej ?
Jak przestałem rozładowywać do zera, (podpinam kabel przy 3%), pojemność baterii zaczęła rosnąć, nie mam już komunikatu o jej uszkodzeniu i konieczności wymiany.
Przełączyłem APM z powersave na performance, skoku szybkości jakoś nie widzę, natomiast jest poprawa w pracy chłodzenia. Na kablu włącza się zdecydowanie później i nawet się wyłącza po chwili bezczynności czego praktycznie nie robił. Komputer zupełnie się nie grzeje, jak po kilku godzinach "internetu", oglądania zdjęć słuchania muzyki, pomacać obudowę, to cieplej jest tylko w okolicy dysku. Ciepły podmuch pojawia się np. na filmach. Temperatura przeważnie =<50*C wg. monitora systemu. Taktowanie procka chwilami spada poniżej 1000 na wszystkich rdzeniach, na powersave nie widziałem tego ani razu, tam najwyżej na jednym schodziło poniżej 1000 nawet w bezczynności. Tryb turbo jest wg. mnie nadużywany, niezależnie od tego czy ustawione jest performance czy powersave, skalowanie jedzie góra-dół (2900-800) praktycznie cały czas nawet w bezczynności . Jednak polityka "więcej mocy w krótkim czasie" zdaje się mieć sens patrząc na pracę komputera a nie cyferki.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Co do baterii jednym ze sposobów nadpisania ustawień zarówno biosu, jak i danych zawartych w systemie jest wyjecie baterii napisanie ustawień biosu - ale nie konieczne jest jego flashowanie, a wystarczy nadpisać ustawienia - przy wyjętej baterii, a następnie włączenie systemu i kolejno jego zamknięcie. Nastąpienie włożenie baterii i uruchomienie systemu. W większości sytuacji powoduje poprawę jeśli elektronika baterii wysyłała wcześniej błędne dane, zostały one przez system zapisane i pojawiał się problem typu "krytyczny stan baterii". Miałem wczoraj taki przypadek z Samsungiem. Zgłaszał krytyczny stan baterii = 0 % i od razu pod win 7 następowało wyłączenie systemu ... jednak pod Kubuntu - przy wyłączeniu ochrony widać było, że ogniwo działa, ale zgłasza do systemu "cuda". Zrobiłem jak standardowo robię przy formatowaniu = rozładowanie do absolutnego sera - wyłączenie w KDE wszelkich mechanizmów bezpieczeństwa dla baterii i usypiania/wyłączania w krytycznych przypadkach, tzn. pozwoliłem na wyłączenie systemu poprzez totalne rozładowanie ogniwa (wtedy nie wolno absolutnie nic zapisywać na dysku !) i po takich zabiegach już wieczorem, jak oddawałem kompa [zlecenie: zoptymalizowane Kubuntu + i7 i usuniecie win 7
] był stan baterii 89 % [używany wcześniej pod win 7 przez 3 lata - przy ostatnim normalnym odczycie miał ponoć 35 % sprawności ogniwa]
.
Co do APM i kernela ... jeśli masz już v26.1 i APM 2.9 to tak powinno być = komputer chłodniejszy w każdych warunkach średnio od 1 do 8 st. C w stosunku do wcześniejszy ustawień i szybsze działanie. Tak powinno być zarówno w trybie intel-performance, jak i powersave - mowa o icore. Przykładowo moja stacjonarka przy pracy w trybie performance-ondemand [AMD] = cały czas podkręcenie do 3540 MHz - temperatura w trybie np. pisanie na forum [jak teraz] spadła z 30 do 28 st. C, a np. X370 na APU E-350 w takim samym trybie pracy temperatura spadła z 55-58 st. C do 49-52 st. C
- na zasilaniu sieciowym oraz z 48-51 do 43-47 st. C na baterii.
Ponadto obecne APM 2.9 dostroiłem z myślą jedynie o moich kernelach - przyjąłem, że to ich jedyne i standardowe środowisko pracy i prawdopodobnie na kernelach generic będzie działać gorzej niż APM 2.8 [np. pod moimi zapewni maksymalną szybkość i chłód - w szczególności dla wersji i7 oraz Brazos, a pod generykiem może powodować "czkawkę" = całkowicie odmienny styl zarządzania pracą procesora i zasobów maszyny]. Przyjąłem, że tu nie ma sensu iść na kompromisy i buduje "tandem", który razem ma idealnie działać
.
Pozdrawiam

Co do APM i kernela ... jeśli masz już v26.1 i APM 2.9 to tak powinno być = komputer chłodniejszy w każdych warunkach średnio od 1 do 8 st. C w stosunku do wcześniejszy ustawień i szybsze działanie. Tak powinno być zarówno w trybie intel-performance, jak i powersave - mowa o icore. Przykładowo moja stacjonarka przy pracy w trybie performance-ondemand [AMD] = cały czas podkręcenie do 3540 MHz - temperatura w trybie np. pisanie na forum [jak teraz] spadła z 30 do 28 st. C, a np. X370 na APU E-350 w takim samym trybie pracy temperatura spadła z 55-58 st. C do 49-52 st. C

Ponadto obecne APM 2.9 dostroiłem z myślą jedynie o moich kernelach - przyjąłem, że to ich jedyne i standardowe środowisko pracy i prawdopodobnie na kernelach generic będzie działać gorzej niż APM 2.8 [np. pod moimi zapewni maksymalną szybkość i chłód - w szczególności dla wersji i7 oraz Brazos, a pod generykiem może powodować "czkawkę" = całkowicie odmienny styl zarządzania pracą procesora i zasobów maszyny]. Przyjąłem, że tu nie ma sensu iść na kompromisy i buduje "tandem", który razem ma idealnie działać

Pozdrawiam

- Miras1990
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Kontakt:
Log z instalacji 3.11.1-ext73-f1-26.1-k8-ags-cfs. Start systemu trwa tyle samo co na kernelu v26.0. Pisałem o tym kilka postów wcześniej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
Telefon: Nokia Lumia 930
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
O jak nie może zrobić depmod i ma problem z dkms to jakaś poważna "usterka" w systemie jest. Mam prośbę wykonaj poniższą komendę i zobacz czy zgłosi/naprawi ewentualne błędy:Miras1990 pisze:Log z instalacji 3.11.1-ext73-f1-26.1-k8-ags-cfs. Start systemu trwa tyle samo co na kernelu v26.0. Pisałem o tym kilka postów wcześniej.
Pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
sudo dpkg --configure -a
-- 23 wrz 2013 18:31 --
Jak już niektórzy wiedza mamy SteamOS .. a Box niedługo

Jak pisałem rożne maszyny ostatnio "robiłem" ... obecnie przygotowuje Samsunga R580 na Sandy Bridge z Intelem i5 oraz Nvidia 330. Oczywiście nie mogąc zdzierżyć niezamknięty sterowników nvdii = maskara jeśli chodzi o zarządzanie podświetlaniem na laptopach, na razie skupiłem się na otwartych sterownikach novueau ... i o dziwo jestem w szoku ich sprawnością i niezłą energooszczędnością

Samsung-r580-1
Samsung-r580-2
Samsung-r580-3
Właśnie kolejne "doświadczenia" [i tu pomimo niezłych rezultatów] na urządzeniach mobilnych [chodzi o ich sterowniki zamknięte] jedynie utwierdzają mnie w przekonaniu i rekomendacji: na urządzenia mobilne jedynie grafika AMD [Radeon] lub Intel albo ich połączenie, absolutnie unikać nvidii !
Pozdrawiam
-- 24 wrz 2013 17:38 --
Udało mi się zmusić podświetlanie nvidii do działa, ale przyznam to droga przez mękę ... przy tym sterowniki zamknięte AMD = Catalyst to bajka [jedynie standardowe wpisy w grub i działa] hehe

Pozdrawiam
-- 24 wrz 2013 17:43 --
Poprawka udało się zejść do 7.75 watta

Pozdrawiam

- Miras1990
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Kontakt:
Nie otrzymałem żadnego komunikatu, a system startuje z tak jak wcześniej. Teraz używam Kubuntu 12.04, wcześniej miałem 13.04 i też pojawiał się ten sam błąd.e X t 7 3 pisze:O jak nie może zrobić depmod i ma problem z dkms to jakaś poważna "usterka" w systemie jest. Mam prośbę wykonaj poniższą komendę i zobacz czy zgłosi/naprawi ewentualne błędy:
PozdrawiamKod: Zaznacz cały
sudo dpkg --configure -a
Pozdrawiam
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Dziwne - jeśli nić nie "wypluł" to oznacza, że jest ok i nie ma żadnego problemu ... dziwne zatem powiem szczerze te komunikaty
.
Pozdrawiam
-- 24 wrz 2013 18:50 --
Co do Samsunga r580, tak to wygląda. Jak by to był Ivy Bridge, albo Haswell i na GMA intela, to myślę, ze zszedłbym do ok 4 watt ... na icore i5, a nawet i7 [pod kernelem i7]
Samsung-r580-4
Samsung-r580-5
Samsung-r580-6
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-- 24 wrz 2013 18:50 --
Co do Samsunga r580, tak to wygląda. Jak by to był Ivy Bridge, albo Haswell i na GMA intela, to myślę, ze zszedłbym do ok 4 watt ... na icore i5, a nawet i7 [pod kernelem i7]

Samsung-r580-4
Samsung-r580-5
Samsung-r580-6
Pozdrawiam

-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
Zobaczymye X t 7 3 pisze:
Pozdrawiam

Na razie mam v26.0. APM 2.9 spadly temperatury do okolo 50*C wczesniej na tym kernelu i APM 2,8 bylo nawet kolo 80*C.
Kernel v26.0 zainstalowalem na przywroconym z backupa v24.1, narazie nie moge ze wzgledu na limit sieci komorkowej zrobic update KDE

Moze na dniach mi sie uda, wtedy zainstaluje v26.1 i zobaczymy co zobacze na moim powertopie, jak narazie to mam 11,6 Watt, co i tak jest lepiej niz bylo wczesniej bo prawie 20W

Teraz mam ponad 4h wedlug powertopa.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
- witek
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Tak trochę z innej beczki co do SteamOS/Valve - ciekawe czy to ich zasługa http://www.penguingamers.eu/nvidia-udos ... aficznych/
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
hmm mi bardziej wydaje się, ze Nvidia widząc jaką istotną już biznesowo platformą staje się GNU/Linux, chce z siebie zrzucić trochę obowiązków - i tu dodatkowo obserwując, jak pozytywne rezultaty uzyskuje AMD wspierając otwarte sterowniki i jaki krok milowy zrobili Developerzy Nouveau. Tu muszę przyznać, że po ostatnich doświadczeniach z nvidią na maszynach mobilnych jestem bardzo pozytywnie zaskoczony wynikami ich pracy = wręcz gigantyczny skok jakości ich produktuwitek pisze:Tak trochę z innej beczki co do SteamOS/Valve - ciekawe czy to ich zasługa http://www.penguingamers.eu/nvidia-udos ... aficznych/

Przy okazji chyba trzeba będzie do NeteXta dołączyć skrypty "naprawiania" podświetlania na układach Nvidii + sterowniki zamknięte [na w/w otwartych wsio ok] i "zepsutego" splasha ... chcecie ?
Pozdrawiam