Kernele testowe/stabilne wersja v26.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v26.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: e X t 7 3 »

Tak ;) już testowany [ tu m.in. Kolega NetBit73 testuje ;)] ... niestety wygląda na to, że źródła 3.11.1 co do wydajności mam mieszane uczucia [to jest względne w jednych aspektach wolniejsze w innych szybsze] i bardziej prądożerne od 3.11.0 .. ale co robić ;) pewnie 3.11.2 dopiero poprawią te "uchybienia". Zapewne do 2 dni wydam v26.1.

PS raczej na pewno kernel będzie jeszcze bardziej responsywny ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: quatrolibro »

Do mojej uwagi o sporym skoku w szybkości działania dodam jeszcze większą kulturę pracy układu chłodzenia, poprawa ta nastąpiła częściowo z jajkiem v26.0 i częściowo po ostatniej dużej aktualizacji KDE. Na kablu: komp włączony przez cały dzień, wiatrak chodził cały czas ale na tym samym biegu, żadnych skoków, gwałtownych przyspieszeń. Na baterii: do niedawna było bardzo różnie i niejednoznacznie, wiatrak bardzo narowisty a teraz włącza się kilka razy na sesję na minutę a reszta to cisza + delikatny szum dysku. Jest najlepiej od około roku, szkoda tylko że mi bateria pada (eksperymenty z rozładowywaniem do zera i ładowaniem do pełna przyniosły odwrotny do zamierzonego skutek, jestem teraz witany informacją o uszkodzonej baterii i 48% pojemności fabrycznej).

edit:
Kultura pracy pogarsza się na słabej baterii, z jakiegoś powodu rośnie pobór prądu i temperatura. Właściwie to jest tak od dawna ale teraz gdy przez większość czasu jest przyjemnie, na zasadzie kontrastu te ostatnie minuty na baterii są nieprzyjemne.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

mainline: 3.12-rc1 :) no to będziesz miał zabawę testową:)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

quatrolibro pisze:Do mojej uwagi o sporym skoku w szybkości działania dodam jeszcze większą kulturę pracy układu chłodzenia, poprawa ta nastąpiła częściowo z jajkiem v26.0 i częściowo po ostatniej dużej aktualizacji KDE. Na kablu: komp włączony przez cały dzień, wiatrak chodził cały czas ale na tym samym biegu, żadnych skoków, gwałtownych przyspieszeń. Na baterii: do niedawna było bardzo różnie i niejednoznacznie, wiatrak bardzo narowisty a teraz włącza się kilka razy na sesję na minutę a reszta to cisza + delikatny szum dysku. Jest najlepiej od około roku, szkoda tylko że mi bateria pada (eksperymenty z rozładowywaniem do zera i ładowaniem do pełna przyniosły odwrotny do zamierzonego skutek, jestem teraz witany informacją o uszkodzonej baterii i 48% pojemności fabrycznej).

edit:
Kultura pracy pogarsza się na słabej baterii, z jakiegoś powodu rośnie pobór prądu i temperatura. Właściwie to jest tak od dawna ale teraz gdy przez większość czasu jest przyjemnie, na zasadzie kontrastu te ostatnie minuty na baterii są nieprzyjemne.
Prawdopodobnie bateria jest na tyle uszkodzona, że "nic jej już nie pomoże" i kiedy schodzi do określonego poziomu zachodzą jakieś bardziej gwałtowne reakcje chemiczne, które powodują opisane problemy ... szkoda, że nie masz Pan innej baterii porównawczej.

Pozdrawiam

-- 17 wrz 2013 09:32 --
NetBit73 pisze:mainline: 3.12-rc1 :) no to będziesz miał zabawę testową:)
Co robić hehe ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

a banera na blogu nie chcieli :razz:
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

e X t 7 3 pisze:Prawdopodobnie bateria jest na tyle uszkodzona, że "nic jej już nie pomoże" i kiedy schodzi do określonego poziomu zachodzą jakieś bardziej gwałtowne reakcje chemiczne, które powodują opisane problemy ... szkoda, że nie masz Pan innej baterii porównawczej.
Z tym raczej się nie zgadzam, brzmi to trochę absurdalnie. Zmiana zachowania na komputera następuje równocześnie z info o "niskim poziomie baterii", które mam ustawione na 15%. Działo się tak gdy sprawność baterii wynosiła 75% i tak samo teraz gdy jest mniej niż 50%. Kiedyś miałem powiadomienie o słabej baterii nastawione na 10% pojemności i zaczynało się pogarszać od tego samego momentu. Np. startuje wiatrak, pobór prądu okazuje się być na poziomie około 16 W (normalnie - przeglądarka bez filmów - jest około 12 W). Nie mam nic ustawione na okazję "słabej baterii", żadnej zmiany podświetlenia, tylko informację.
Poczytałem trochę o bateriach i wygląda na to że po dwóch latach użytkowania nie jest niczym niezwykłym spadek sprawności poniżej 50% (nie wspominając o gorszych przypadkach). Oczywiście trafiają się lepsze i gorsze egzemplarze. Proces zużycia baterii li-ion wydaje się też być nieodwracalny. Ja w każdym razie rozładowując do zera (nawet nie reagował na włącznik) około 8-10 razy i ładując do pełna, zjechałem 10% sprawności baterii. Przez pierwsze 4 razy skakało raz w górę raz w dół a potem tylko w dół. Może skuszę się na zamiennik jak osiągnę dno. Nikt ze znajomych nie ma pożyczyć baterii.
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

quatrolibro pisze:...
Poczytałem trochę o bateriach i wygląda na to że po dwóch latach użytkowania nie jest niczym niezwykłym spadek sprawności poniżej 50% (nie wspominając o gorszych przypadkach). Oczywiście trafiają się lepsze i gorsze egzemplarze. Proces zużycia baterii li-ion wydaje się też być nieodwracalny.
Z tym Ja się nie zgodzę ... zachodzą tam procesy nieodwracalne i odwracalne ... a "spadek sprawności poniżej 50%" to prawda .. ale pod Windows 7 i 8 ;) ... mój X370 ma 2 lata i bateria 95-97 %, Asus 1201n ma 4.5 roku i bateria 85 % ... a myślę, ze jeśli bym ją poformatował to spokojnie doszłaby do 90 % ;). To co opisujesz wygląda na fizycznie uszkodzone ogniwo lub elektronikę baterii, ale bardziej optuje za ogniwem. Aha co do formatowania ... mam nadzieję, że nadpisywałeś bios po każdym formatowaniu ? Zobacz, jak to na moich maszynach wygląda:

MSi X370 stan baterii

Asus 1201n stan baterii

Pozdrawiam

-- 20 wrz 2013 18:27 --

Kernel aktualizowane do wersji v26.1 [Linux-3.11.1], a APM do 2.9.

Pozdrawiam

quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

O nadpisywaniu biosu nie wspominałeś, więc nie robiłem, pytałem jakiś czas temu czy coś oprócz rozładowywania do zera i ładowania do pełna robić. W niektórych metodach "z internetu" bateria miała być ładowana i rozładowywana z odpalonym tylko biosem. U mnie jest to ekstremalna zabawa - wiatrak na maksa i grzanie więc nie robiłem.
Może sformatuje baterię jeszcze raz i bios nadpiszę. Zrobić bez baterii, czy na pełnej ? I czy nadpisanie bios może być z poziomu win7 bo tak mi łatwiej ?

Jak przestałem rozładowywać do zera, (podpinam kabel przy 3%), pojemność baterii zaczęła rosnąć, nie mam już komunikatu o jej uszkodzeniu i konieczności wymiany.

Przełączyłem APM z powersave na performance, skoku szybkości jakoś nie widzę, natomiast jest poprawa w pracy chłodzenia. Na kablu włącza się zdecydowanie później i nawet się wyłącza po chwili bezczynności czego praktycznie nie robił. Komputer zupełnie się nie grzeje, jak po kilku godzinach "internetu", oglądania zdjęć słuchania muzyki, pomacać obudowę, to cieplej jest tylko w okolicy dysku. Ciepły podmuch pojawia się np. na filmach. Temperatura przeważnie =<50*C wg. monitora systemu. Taktowanie procka chwilami spada poniżej 1000 na wszystkich rdzeniach, na powersave nie widziałem tego ani razu, tam najwyżej na jednym schodziło poniżej 1000 nawet w bezczynności. Tryb turbo jest wg. mnie nadużywany, niezależnie od tego czy ustawione jest performance czy powersave, skalowanie jedzie góra-dół (2900-800) praktycznie cały czas nawet w bezczynności . Jednak polityka "więcej mocy w krótkim czasie" zdaje się mieć sens patrząc na pracę komputera a nie cyferki.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do baterii jednym ze sposobów nadpisania ustawień zarówno biosu, jak i danych zawartych w systemie jest wyjecie baterii napisanie ustawień biosu - ale nie konieczne jest jego flashowanie, a wystarczy nadpisać ustawienia - przy wyjętej baterii, a następnie włączenie systemu i kolejno jego zamknięcie. Nastąpienie włożenie baterii i uruchomienie systemu. W większości sytuacji powoduje poprawę jeśli elektronika baterii wysyłała wcześniej błędne dane, zostały one przez system zapisane i pojawiał się problem typu "krytyczny stan baterii". Miałem wczoraj taki przypadek z Samsungiem. Zgłaszał krytyczny stan baterii = 0 % i od razu pod win 7 następowało wyłączenie systemu ... jednak pod Kubuntu - przy wyłączeniu ochrony widać było, że ogniwo działa, ale zgłasza do systemu "cuda". Zrobiłem jak standardowo robię przy formatowaniu = rozładowanie do absolutnego sera - wyłączenie w KDE wszelkich mechanizmów bezpieczeństwa dla baterii i usypiania/wyłączania w krytycznych przypadkach, tzn. pozwoliłem na wyłączenie systemu poprzez totalne rozładowanie ogniwa (wtedy nie wolno absolutnie nic zapisywać na dysku !) i po takich zabiegach już wieczorem, jak oddawałem kompa [zlecenie: zoptymalizowane Kubuntu + i7 i usuniecie win 7 ;)] był stan baterii 89 % [używany wcześniej pod win 7 przez 3 lata - przy ostatnim normalnym odczycie miał ponoć 35 % sprawności ogniwa] ;).

Co do APM i kernela ... jeśli masz już v26.1 i APM 2.9 to tak powinno być = komputer chłodniejszy w każdych warunkach średnio od 1 do 8 st. C w stosunku do wcześniejszy ustawień i szybsze działanie. Tak powinno być zarówno w trybie intel-performance, jak i powersave - mowa o icore. Przykładowo moja stacjonarka przy pracy w trybie performance-ondemand [AMD] = cały czas podkręcenie do 3540 MHz - temperatura w trybie np. pisanie na forum [jak teraz] spadła z 30 do 28 st. C, a np. X370 na APU E-350 w takim samym trybie pracy temperatura spadła z 55-58 st. C do 49-52 st. C ;) - na zasilaniu sieciowym oraz z 48-51 do 43-47 st. C na baterii.

Ponadto obecne APM 2.9 dostroiłem z myślą jedynie o moich kernelach - przyjąłem, że to ich jedyne i standardowe środowisko pracy i prawdopodobnie na kernelach generic będzie działać gorzej niż APM 2.8 [np. pod moimi zapewni maksymalną szybkość i chłód - w szczególności dla wersji i7 oraz Brazos, a pod generykiem może powodować "czkawkę" = całkowicie odmienny styl zarządzania pracą procesora i zasobów maszyny]. Przyjąłem, że tu nie ma sensu iść na kompromisy i buduje "tandem", który razem ma idealnie działać ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: Miras1990 »

Log z instalacji 3.11.1-ext73-f1-26.1-k8-ags-cfs. Start systemu trwa tyle samo co na kernelu v26.0. Pisałem o tym kilka postów wcześniej.

Pozdrawiam ;-)
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
Telefon: Nokia Lumia 930
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Miras1990 pisze:Log z instalacji 3.11.1-ext73-f1-26.1-k8-ags-cfs. Start systemu trwa tyle samo co na kernelu v26.0. Pisałem o tym kilka postów wcześniej.

Pozdrawiam ;-)
O jak nie może zrobić depmod i ma problem z dkms to jakaś poważna "usterka" w systemie jest. Mam prośbę wykonaj poniższą komendę i zobacz czy zgłosi/naprawi ewentualne błędy:

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg --configure -a
Pozdrawiam

-- 23 wrz 2013 18:31 --

Jak już niektórzy wiedza mamy SteamOS .. a Box niedługo ;).

Jak pisałem rożne maszyny ostatnio "robiłem" ... obecnie przygotowuje Samsunga R580 na Sandy Bridge z Intelem i5 oraz Nvidia 330. Oczywiście nie mogąc zdzierżyć niezamknięty sterowników nvdii = maskara jeśli chodzi o zarządzanie podświetlaniem na laptopach, na razie skupiłem się na otwartych sterownikach novueau ... i o dziwo jestem w szoku ich sprawnością i niezłą energooszczędnością ;). Jak dawniej na nie "psioczyłem", tak teraz złego słowa nie powiem ... nie dość, że genialnie wydajne w samym KDE 4.11.x [nie wmówimy o grach] to dotykowo zero problemów z podświetlaniem i niezła energooszczędność. Zatem do tej pory pod Kubuntu 13.10 + kernel i7 + APM 2.9 [tryb intel-performance] + microcode/Linux-firmware + wpisy w grub dla icore udało mi się zejść do 11.7 Watta w trybie idle bez sieci (aktywna ale nie połączona) i 12.8 watta w trybie oczekiwania na prace = działa podświetlanie matrycy oraz sieć (aktywna i połączona).

Samsung-r580-1

Samsung-r580-2

Samsung-r580-3

Właśnie kolejne "doświadczenia" [i tu pomimo niezłych rezultatów] na urządzeniach mobilnych [chodzi o ich sterowniki zamknięte] jedynie utwierdzają mnie w przekonaniu i rekomendacji: na urządzenia mobilne jedynie grafika AMD [Radeon] lub Intel albo ich połączenie, absolutnie unikać nvidii !

Pozdrawiam

-- 24 wrz 2013 17:38 --

Udało mi się zmusić podświetlanie nvidii do działa, ale przyznam to droga przez mękę ... przy tym sterowniki zamknięte AMD = Catalyst to bajka [jedynie standardowe wpisy w grub i działa] hehe ;), ale zużycie energii potrafi zejść do 8.9 watta na Intelu i5 + Nvidia 330 ;). W wolnej chwili pokażę na screenach i opisze co należy zrobić aby to działało ... ale szczerze ręce opadają na "pomysłowość" ludzi z Nv :P.

Pozdrawiam

-- 24 wrz 2013 17:43 --

Poprawka udało się zejść do 7.75 watta ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.10
Kontakt:

Post autor: Miras1990 »

e X t 7 3 pisze:O jak nie może zrobić depmod i ma problem z dkms to jakaś poważna "usterka" w systemie jest. Mam prośbę wykonaj poniższą komendę i zobacz czy zgłosi/naprawi ewentualne błędy:

Kod: Zaznacz cały

sudo dpkg --configure -a
Pozdrawiam
Nie otrzymałem żadnego komunikatu, a system startuje z tak jak wcześniej. Teraz używam Kubuntu 12.04, wcześniej miałem 13.04 i też pojawiał się ten sam błąd.
Pozdrawiam
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
Telefon: Nokia Lumia 930
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Dziwne - jeśli nić nie "wypluł" to oznacza, że jest ok i nie ma żadnego problemu ... dziwne zatem powiem szczerze te komunikaty ;).

Pozdrawiam

-- 24 wrz 2013 18:50 --

Co do Samsunga r580, tak to wygląda. Jak by to był Ivy Bridge, albo Haswell i na GMA intela, to myślę, ze zszedłbym do ok 4 watt ... na icore i5, a nawet i7 [pod kernelem i7] ;)

Samsung-r580-4

Samsung-r580-5

Samsung-r580-6

Pozdrawiam

JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

e X t 7 3 pisze:
Co do Samsunga r580, tak to wygląda. Jak by to był Ivy Bridge, albo Haswell i na GMA intela, to myślę, ze zszedłbym do ok 4 watt ... na icore i5, a nawet i7 [pod kernelem i7] ;)

Pozdrawiam
Zobaczymy :mrgreen:
Na razie mam v26.0. APM 2.9 spadly temperatury do okolo 50*C wczesniej na tym kernelu i APM 2,8 bylo nawet kolo 80*C.
Kernel v26.0 zainstalowalem na przywroconym z backupa v24.1, narazie nie moge ze wzgledu na limit sieci komorkowej zrobic update KDE :-x
Moze na dniach mi sie uda, wtedy zainstaluje v26.1 i zobaczymy co zobacze na moim powertopie, jak narazie to mam 11,6 Watt, co i tak jest lepiej niz bylo wczesniej bo prawie 20W :-x
Teraz mam ponad 4h wedlug powertopa.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: witek »

Tak trochę z innej beczki co do SteamOS/Valve - ciekawe czy to ich zasługa http://www.penguingamers.eu/nvidia-udos ... aficznych/
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Tak trochę z innej beczki co do SteamOS/Valve - ciekawe czy to ich zasługa http://www.penguingamers.eu/nvidia-udos ... aficznych/
hmm mi bardziej wydaje się, ze Nvidia widząc jaką istotną już biznesowo platformą staje się GNU/Linux, chce z siebie zrzucić trochę obowiązków - i tu dodatkowo obserwując, jak pozytywne rezultaty uzyskuje AMD wspierając otwarte sterowniki i jaki krok milowy zrobili Developerzy Nouveau. Tu muszę przyznać, że po ostatnich doświadczeniach z nvidią na maszynach mobilnych jestem bardzo pozytywnie zaskoczony wynikami ich pracy = wręcz gigantyczny skok jakości ich produktu ;).

Przy okazji chyba trzeba będzie do NeteXta dołączyć skrypty "naprawiania" podświetlania na układach Nvidii + sterowniki zamknięte [na w/w otwartych wsio ok] i "zepsutego" splasha ... chcecie ?

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”