Kernele testowe/stabilne wersja v26.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v26.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: witko »

witam,
tylko, że ja mam system 64bit postawiony na sdc (SSD), a nie na sda (HDD), może tu jest pies pogrzebany...

pozdr, wk

Ps.
Kamerka od PS3 działa :)
o dziwo Eagle też odpaliło - nie wiem o co kaman.
Gdyby jeszcze ogarnąć crona...
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

witko pisze:witam,
tylko, że ja mam system 64bit postawiony na sdc (SSD), a nie na sda (HDD), może tu jest pies pogrzebany...

pozdr, wk

Ps.
Kamerka od PS3 działa :)
o dziwo Eagle też odpaliło - nie wiem o co kaman.
Gdyby jeszcze ogarnąć crona...
z cronem nie tylko ty masz problem
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Kernele v26.3 i firmware 1.116 już są ;) ... a tak jak poniżej już działa Leadtek WinFast Dongle Mini D - to już na v26.4 ;)

WinFast DVB-T - 1

WinFast DVB-T - 2

WinFast DVB-T - 3

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Muszę jednak wrócić do swojego drugiego problemu:
Galvatron pisze:Teraz dopiero mam hecę: Przzez najnowsze Wine z PPA, za pośrednictwem Steam dla Windows, odpaliłem Final Fantasy 7. Po restarcie mój 12.04.3 zaczął gubić rozdzielczość i odświeżanie po każdym restarcie X-ów. Nie pomogła reinstalacja X-ów i sterownika Nvidii, czy też usunięcie .config/monitors.xml. Powoli kończą mi się już pomysły.

Tytułem przypomnienia, mam 7300GT + sterowniki 308.88, a mój system ma zainstalowany stos sprzetowy (kernel + X.org) z 13.04.
Reinstalacja Wine (aptitude --purge) teoretycznie naprawia problem, ale tylko częściowo. Pulpit ma poprawną rozdzielczość i odświeżanie, ale nie mogę jej zmienić, bo się resetuje. Do tego rozdzielczość i odświeżanie LightDM nadal są niepoprawne. Niestety, nadal nie wiem co Wine namieszał ani jak to odkręcić. Wygląda to tak, jakby coś była zablokowane na "wyższym poziomie".

Wine to najnowsza stabilna wersja z PPA - 1.7.1.

EDIT: Własnie odkryłem, że przede wszystkim system kompletnie ignoruje xorg.conf i ustawienia dla pulpitu bierze z .config/monitors.xml, a dla ekranu logowania nie wiadomo skąd.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2013, 23:05 przez Galvatron, łącznie zmieniany 1 raz.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: gitarzystaa »

Jestem w trakcie instalacji v26.3 (k8) na najnowszym APM odnotowuje w cpufreq-info, że żadne z ustawienień nie daje na AC trybu performance :/ procesor Intel Core 2 Duo P8600 2,4GHz
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

gitarzystaa pisze:Jestem w trakcie instalacji v26.3 (k8) na najnowszym APM odnotowuje w cpufreq-info, że żadne z ustawienień nie daje na AC trybu performance :/ procesor Intel Core 2 Duo P8600 2,4GHz
Jakie tryby testowałeś ?

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
gitarzystaa
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: gitarzystaa »

intel-performance, intel-powersave, performance-conservative, performance-ondemand,

póki co świetne oszczędzanie baterii dawało mi conservative, ale na AC nie przełącza się na maksymalne obroty :<

edit: o dziwo problem ustąpił po instalacji v26.3 :)
Xubuntu 14.04 @ Lenovo Thinkpad X200 | Lenovo Thinkpad R60e | Lenovo Thinkpad R61i | Zotac Zbox ID83
Slitaz 4.0 @ IBM Thinkpad 600
Android 4.2.1 @ Lenovo A820
Android 4.4.2 @ Dell Venue 7 3730

registered linux user #554160
witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: witko »

Problem z cronem rozwiązany.
Przez gapiostwo dodałem takie same wpisy dla roota i dla mnie.
Job ma mieć dostęp do portu szeregowego i tu pewnie się coś gryzło, bo cron musi wszystko robić dokładnie w zadanym czasie (jeśli nie zdąży to po prostu omija job).
Można by zastosować anacrona (ten działa asynchronicznie tzn wykona job najszybciej jak to będzie możliwe po zadanym czasie) tylko, że on nie ma takiej rozdzielczości...

Dodatkowo zwiększyłem priorytet crona do -15 i teraz jest jak w zegarku :)

Zostaje przy 64bit :)

Pozdrawiam, wk.
Ps.
dodam sobie do rc.local

Kod: Zaznacz cały

renice -n -15 `pidof cron`
albo coś w tym rodzaju...
Awatar użytkownika
kowand
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: kowand »

@eXt73
Czy Twoje kernele będą chodziły na Debianie ?
Maszyna: Dell D620; Intel Core 2 Duo T7200;Intel Graphics Media(GMA) 950; 2048MB, DDR2.
System podstawowy: DEBIAN TESTING

Jestem ZIELONY w temacie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

kowand pisze:@eXt73
Czy Twoje kernele będą chodziły na Debianie ?
Muszą być spełnione zależności w tym: gcc minimum w wersji 4.7.2, libc6 minimum w wersji 2.15. Jeśli te dwa elementy oraz ich niezależności będą spełnione nie będzie problemu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowand
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jest to Debian testing. A po łacinie to Ty do mnie nie mów.
Maszyna: Dell D620; Intel Core 2 Duo T7200;Intel Graphics Media(GMA) 950; 2048MB, DDR2.

NetBit73

Post autor: NetBit73 »

kowand pisze:Jest to Debian testing. A po łacinie to Ty do mnie nie mów.
Zatem po polsku, są tacy którzy sobie poradzili:)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

;) Własnie ściągam Catalysty 13.11 beta1 ... ostatnio zarówno AMD, jak i Nvidia "szlają" ze sterownikami = SteamOS incoming hehe ;). Przekonamy się co poprawili ;).

> zatem na razie nie widzę, ani żadnych specjalnych + ani - ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowand
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

NetBit73 pisze:
kowand pisze:Jest to Debian testing. A po łacinie to Ty do mnie nie mów.
Zatem po polsku, są tacy którzy sobie poradzili:)
Dzięki

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Moja sprawa jest jeszcze dziwniejsza niż myślałem. System asolutnie ignoruje xorg.conf - nie tylko ustawienia graficzne, lecz także sterownik. Zmiana z "nvidia" na "vesa" nie daje nic poza migotaniem panelu Unity.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Moja sprawa jest jeszcze dziwniejsza niż myślałem. System asolutnie ignoruje xorg.conf - nie tylko ustawienia graficzne, lecz także sterownik. Zmiana z "nvidia" na "vesa" nie daje nic poza migotaniem panelu Unity.
Nie wdając się w szczegóły [brak czasu], muszę jednak wskazać, ze tak zbugowanego X.org i mesy, jak w wersji 13.04 nie widziałem w żadnym innych Ubuntu i obchodzę tę wersje, jak 'śmierdzące jajo' [moim zdaniem nie zasługuje nawet na miano bety]. Polecam instalacje 13.10.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

e X t 7 3 pisze:
Galvatron pisze:'.........................
Nie wdając się w szczegóły [brak czasu], muszę jednak wskazać, ze tak zbugowanego X.org i mesy, jak w wersji 13.04 nie widziałem w żadnym innych Ubuntu i obchodzę tę wersje, jak 'śmierdzące jajo' [moim zdaniem nie zasługuje nawet na miano bety]. Polecam instalacje 13.10.

Pozdrawiam

To co najmniej dziwne z tymi Xorgami.
Gentoo Hardened, gcc z łatkami hardened, od ponad 3 lat, Xorgi od 1.8 do 1.14 miewały i miewają rożne błędy, ale żeby któryś nie czytał xorg.conf, to słyszę pierwszy raz w życiu.
Wcześniej w Ubuntu też ani razu nie miałem problemu z czytaniem xorg.conf,
i to od wersji 7.04 do 10.04, a także różnorakich Debianach do Etha do Jessie, OpenSUSE, itp.

Może to jakieś skutki tworzenia MIra/XMira, czyli poprawianie Xorga, żeby Xmir na nim działał. :twisted:

Pozdro
;-)
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

e X t 7 3 pisze:
Galvatron pisze:Moja sprawa jest jeszcze dziwniejsza niż myślałem. System asolutnie ignoruje xorg.conf - nie tylko ustawienia graficzne, lecz także sterownik. Zmiana z "nvidia" na "vesa" nie daje nic poza migotaniem panelu Unity.

Pozdrawiam

Poddałeś mi pomysł. Przywrócę kopię zapasoweą sprzed wystąpienia problemu i przed pierwspierwszym odpaleniem problematycznej gry przywrócę domyślny stos sprzętowy ("precise"). Dzięki temu dowimem się, czy to faktycznie wina "stabilnego inaczej" backportu.

-- 9 paź 2013, o 13:10 --

To jednak nie to. Użycie stosu "precise" nic nie dało.

Zauważyłem, że mogę zmieniać rozdzielczość pulpitu (ale nie LightDM) w systemowym panelu sterowania monitorem. W jego wypadku konieczne jest skopiowanie .config/monitors.xml do /etc/gnome-settings-daemon/xrandr.

-- 9 paź 2013, o 13:52 --

Reinstalacja gnome-settings-daemon też nic nie dała, ale mam podejrzenia, że to najlepszy kierunek działań.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Obecnie budowałem parę maszyn "budżetowych" [cena każdego desktopu nie przekroczyła 1350 zł z obudową 500 W zasilaczem, nagrywarką samsunga, myszka, klawiatura, etc. i moim "wkładem pracy"] pod AMD APU - tu to AMD APU AMD A6 6400K z AMD Radeon HD 8470D ... i tu oczywiście Catalysty 13.10 beta 2 i 13.11 beta1 ... obie wersje sprawują się genialnie z nowym KDE 4.11.2 [nie ma porównania np. jeszcze do 13.8 beta2]... to samo na moim X370. Na tych maszynach zbudowanych w oparciu o w/w AMD APU AMD A6 6400K [procesory podkręciłem do 4.4 GHz] + płyta MSI FM2-A75MA-E35 AMD A75 [świetnie zaimplementowane UEFI - fajnie się wszytko ustawia w graficznym menu] + 8 GB ram Corsair`a + HDD Seagate Baracuda 7200 1 TB Kubuntu 13.10 śmiga wprost niewiarygodnie i tu oczywiście kernel Brazos. Tak jak pisałem właśnie wersja Brazos rozwija w pełni skrzydła na procesorach AMD Trinity/Richland, tak jak wersja i7 na Ivy Bridge. Oczywiste już na Athlonach/Phenomach II, Brazos czy też [i7] na Sandy Bridge jest odczuwalna różnica w porównaniu do K8 - nie wspominając o generykach. Tak jak na poniższych filmikach sprawuje się budżetowe APU od AMD [cena każdego to 240 zł] ;). Poniżej [2 filmik] widać jak działa pod 100 % obciążeniem obu rdzeni:

AMD APU AMD A6 6400K - 1

AMD APU AMD A6 6400K - 2

Pozdrawiam

-- 09 paź 2013 20:52 --
Galvatron pisze:
e X t 7 3 pisze:

Pozdrawiam

Poddałeś mi pomysł. Przywrócę kopię zapasoweą sprzed wystąpienia problemu i przed pierwspierwszym odpaleniem problematycznej gry przywrócę domyślny stos sprzętowy ("precise"). Dzięki temu dowimem się, czy to faktycznie wina "stabilnego inaczej" backportu.

-- 9 paź 2013, o 13:10 --

To jednak nie to. Użycie stosu "precise" nic nie dało.

Zauważyłem, że mogę zmieniać rozdzielczość pulpitu (ale nie LightDM) w systemowym panelu sterowania monitorem. W jego wypadku konieczne jest skopiowanie .config/monitors.xml do /etc/gnome-settings-daemon/xrandr.

-- 9 paź 2013, o 13:52 --

Reinstalacja gnome-settings-daemon też nic nie dała, ale mam podejrzenia, że to najlepszy kierunek działań.

Nie próbowałeś 13.10 ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Całym 13.10 nie jestem zainteresowany, bo zależy mi na stabilności LTS-a (a już nawet oficjalnie zwykłe wydania to de facto otwarta beta), ]ale mogę wypróbować jego kernel i X.org'a z PPA X-SWAT ("S-series Backports").

Niestety widzę, że nie mają tam aktualnych paczek z X-ami.

Mój problem częściowo rozwiązał powrót do poprzedniej wersji gnome-settings-daemona (po reinstalacji systemu). Sytuacja teraz wygląda tak: Panel Nvidii może trwale zmieniać jedynie rozdzielczość i odświeżanie ekranu logowania, natomiast w wypadku samego pulpitu konieczne jest skorzystanie z systemowego panelu sterowanie monitorem.

Oczywiście chciałbym, żeby wszystko dało się regulować w jednym miejscu.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”