tylko, że ja mam system 64bit postawiony na sdc (SSD), a nie na sda (HDD), może tu jest pies pogrzebany...
pozdr, wk
Ps.
Kamerka od PS3 działa

o dziwo Eagle też odpaliło - nie wiem o co kaman.
Gdyby jeszcze ogarnąć crona...
Moderator: e X t 7 3
z cronem nie tylko ty masz problemwitko pisze:witam,
tylko, że ja mam system 64bit postawiony na sdc (SSD), a nie na sda (HDD), może tu jest pies pogrzebany...
pozdr, wk
Ps.
Kamerka od PS3 działa
o dziwo Eagle też odpaliło - nie wiem o co kaman.
Gdyby jeszcze ogarnąć crona...
Reinstalacja Wine (aptitude --purge) teoretycznie naprawia problem, ale tylko częściowo. Pulpit ma poprawną rozdzielczość i odświeżanie, ale nie mogę jej zmienić, bo się resetuje. Do tego rozdzielczość i odświeżanie LightDM nadal są niepoprawne. Niestety, nadal nie wiem co Wine namieszał ani jak to odkręcić. Wygląda to tak, jakby coś była zablokowane na "wyższym poziomie".Galvatron pisze:Teraz dopiero mam hecę: Przzez najnowsze Wine z PPA, za pośrednictwem Steam dla Windows, odpaliłem Final Fantasy 7. Po restarcie mój 12.04.3 zaczął gubić rozdzielczość i odświeżanie po każdym restarcie X-ów. Nie pomogła reinstalacja X-ów i sterownika Nvidii, czy też usunięcie .config/monitors.xml. Powoli kończą mi się już pomysły.
Tytułem przypomnienia, mam 7300GT + sterowniki 308.88, a mój system ma zainstalowany stos sprzetowy (kernel + X.org) z 13.04.
Jakie tryby testowałeś ?gitarzystaa pisze:Jestem w trakcie instalacji v26.3 (k8) na najnowszym APM odnotowuje w cpufreq-info, że żadne z ustawienień nie daje na AC trybu performance :/ procesor Intel Core 2 Duo P8600 2,4GHz
Kod: Zaznacz cały
renice -n -15 `pidof cron`
Muszą być spełnione zależności w tym: gcc minimum w wersji 4.7.2, libc6 minimum w wersji 2.15. Jeśli te dwa elementy oraz ich niezależności będą spełnione nie będzie problemu.kowand pisze:@eXt73
Czy Twoje kernele będą chodziły na Debianie ?
Zatem po polsku, są tacy którzy sobie poradzili:)kowand pisze:Jest to Debian testing. A po łacinie to Ty do mnie nie mów.
DziękiNetBit73 pisze:Zatem po polsku, są tacy którzy sobie poradzili:)kowand pisze:Jest to Debian testing. A po łacinie to Ty do mnie nie mów.
Nie wdając się w szczegóły [brak czasu], muszę jednak wskazać, ze tak zbugowanego X.org i mesy, jak w wersji 13.04 nie widziałem w żadnym innych Ubuntu i obchodzę tę wersje, jak 'śmierdzące jajo' [moim zdaniem nie zasługuje nawet na miano bety]. Polecam instalacje 13.10.Galvatron pisze:Moja sprawa jest jeszcze dziwniejsza niż myślałem. System asolutnie ignoruje xorg.conf - nie tylko ustawienia graficzne, lecz także sterownik. Zmiana z "nvidia" na "vesa" nie daje nic poza migotaniem panelu Unity.
e X t 7 3 pisze:Nie wdając się w szczegóły [brak czasu], muszę jednak wskazać, ze tak zbugowanego X.org i mesy, jak w wersji 13.04 nie widziałem w żadnym innych Ubuntu i obchodzę tę wersje, jak 'śmierdzące jajo' [moim zdaniem nie zasługuje nawet na miano bety]. Polecam instalacje 13.10.Galvatron pisze:'.........................
Pozdrawiam
e X t 7 3 pisze:Nie wdając się w szczegóły [brak czasu], muszę jednak wskazać, ze tak zbugowanego X.org i mesy, jak w wersji 13.04 nie widziałem w żadnym innych Ubuntu i obchodzę tę wersje, jak 'śmierdzące jajo' [moim zdaniem nie zasługuje nawet na miano bety]. Polecam instalacje 13.10.Galvatron pisze:Moja sprawa jest jeszcze dziwniejsza niż myślałem. System asolutnie ignoruje xorg.conf - nie tylko ustawienia graficzne, lecz także sterownik. Zmiana z "nvidia" na "vesa" nie daje nic poza migotaniem panelu Unity.
Pozdrawiam
Galvatron pisze:e X t 7 3 pisze:Nie wdając się w szczegóły [brak czasu], muszę jednak wskazać, ze tak zbugowanego X.org i mesy, jak w wersji 13.04 nie widziałem w żadnym innych Ubuntu i obchodzę tę wersje, jak 'śmierdzące jajo' [moim zdaniem nie zasługuje nawet na miano bety]. Polecam instalacje 13.10.Galvatron pisze:Moja sprawa jest jeszcze dziwniejsza niż myślałem. System asolutnie ignoruje xorg.conf - nie tylko ustawienia graficzne, lecz także sterownik. Zmiana z "nvidia" na "vesa" nie daje nic poza migotaniem panelu Unity.
Pozdrawiam
Poddałeś mi pomysł. Przywrócę kopię zapasoweą sprzed wystąpienia problemu i przed pierwspierwszym odpaleniem problematycznej gry przywrócę domyślny stos sprzętowy ("precise"). Dzięki temu dowimem się, czy to faktycznie wina "stabilnego inaczej" backportu.
-- 9 paź 2013, o 13:10 --
To jednak nie to. Użycie stosu "precise" nic nie dało.
Zauważyłem, że mogę zmieniać rozdzielczość pulpitu (ale nie LightDM) w systemowym panelu sterowania monitorem. W jego wypadku konieczne jest skopiowanie .config/monitors.xml do /etc/gnome-settings-daemon/xrandr.
-- 9 paź 2013, o 13:52 --
Reinstalacja gnome-settings-daemon też nic nie dała, ale mam podejrzenia, że to najlepszy kierunek działań.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości