Nie mogę wyłączyć automatycznego logowania.

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
phils80
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Nie mogę wyłączyć automatycznego logowania.

Post autor: phils80 »

Witam

Używałem automatycznego logowania w Ubuntu 12.04, postanowiłem je wyłączyć i uczyniłem to w ustawieniach kont użytkownika. Ku mojemu zdziwieniu zmiana ustawień nie daje żadnego efektu i podczas logowania do systemu nadal nie jest wymagane wpisanie hasła. Czy ktoś z forumowiczów może mi pomóc rozwiązać ten problem ?
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Re: Nie mogę wyłączyć automatycznego logowania.

Post autor: enedil »

Najpierw trzeba kliknąć "odblokuj" a potem zmieniać ustawienia konta.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
phils80
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

enedil pisze:Najpierw trzeba kliknąć "odblokuj" a potem zmieniać ustawienia konta.
Oczywiście przed tą operacją odblokowuję -> symbol kłódki zmienia się na zamkniętą. Mimo wszystko po restarcie GNOME zachowuje się tak jak by nadal było automatyczne logowanie. Co więcej po sprawdzeniu statusu w kontach użytkownika opcja automatycznego logowania jest wyłączona.

Może istotne są operacje, które wykonałem przed wyłączeniem automatycznego logowanie - poniżej opis:

1. Chciałem zmienić hasło na prostsze - po wprowadzeniu poziom siły nowego hasła był "Dostateczny" - zatwierdziłem "Zmień" i otrzymałem komunikat "hasło jest za proste". Po ponownym wprowadzeniu trudniejszego okno się zawiesiło. Wyłączyłem je za pomocą [X]
2. Zniechęcony powyższym zastosowałem w terminalu polecenie "passwd nazwa_użytkownika i wprowadziłem nowe hasło dla użytkownika (który jest administratorem).
3. Po ponownym logowaniu wyskoczyło okno informujące, że hasło bazy keyring nie zgadza się z tym z logowania. Idąc za poradą znalezioną w necie, usunąłem za pomocą Seahorse bazę kluczy. Problem z monitem został rozwiązany.
4. Na końcu wyłączyłem automatyczne logowanie, niestety bez efektu...

Jakieś pomysły...
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

Podaj wersję systemu i środowiska.
Jeśli to unity w 12.04 to w pliku /etc/lightdm/lightdm.conf usuń to co jest za "=" w wierszu
autologin-user=
phils80
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki namok, w międzyczasie znalazłem rozwiązanie. W moim przypadku to 12.04 i Gnome i rozwiązaniem okazała się modyfikacja pliku /etc/group polegająca na usunięciu mojej nazwy użytkownika z grupy nopasswdlogin:

nopasswdlogin:x:112:/tutaj zostawiamy puste/

Po tej operacji prawdopodobnie pojawi się ponownie okno hasła do keyring, przynajmniej dla tych, którzy używają usługi Ubuntu One, bo synchronizacja nie działa bez bazy keyring, ale wtedy należy rozwinąć pole "szczegóły" i tam zaznaczyć coś jak "automatyczne logowanie do bazy podczas logowania do systemu"

Więcej informacji na ten temat mojego problemu jest tutaj:

http://askubuntu.com/questions/106428/h ... atic-login

Dziękuję wszystkim za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”