Witam,
Jak w temacie. Dzisiaj po uruchomieniu Ubuntu w VB i zainstalowaniu aktualizacji zauważyłem, że system już nie dostosowuje się do wielkości ekranu. Możliwe, że już przy uruchomieniu tak było, ale pozwoliłem w oknie niezmaksymilowanym zainstalować się dodatkom a po ponownym uruchomieniu zauważyłem, że Guest Addiciony nie działają...
Zainstalować jeszcze raz? Chwilowy błąd? Co to właściwie może byc? Przepraszam, za rozwlekłość notki, ale nie wiem jak opisać to w krótszy sposób, by czegoś nie pozmieniać.
VirtualBox - po aktualizacji przestały działać dodatki gości
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: VirtualBox - po aktualizacji przestały działać dodatki gości
Przeinstaluj pakiet virtualbox-guest-x11.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
A co się zaktualizowało? Jakie pakiety? Bo jak to wina którejś z paczek, to może warto znaleźć winowajcę...boguslav4 pisze:Dzisiaj po uruchomieniu Ubuntu w VB i zainstalowaniu aktualizacji zauważyłem, że system już nie dostosowuje się do wielkości ekranu.
Co zostało ostatnio zainstalowane, sprawdzisz poleceniem:
Kod: Zaznacz cały
cat /var/log/apt/history.log | sed '{:q;N;s/), /)\n/g;t q}'
sudo apt-get install -y --reinstall linux-headers-generic build-essential dkms
sudo apt-get install -y --reinstall virtualbox-guest-additions virtualbox-guest-dkms virtualbox-guest-source virtualbox-guest-utils virtualbox-guest-x11
Jak błędów nie ma, to uruchom system ponownie (ten w VBoxie oczywiście).
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Enlightenment
Po wykonaniu tych komend i ponownym uruchomieniu Ubuntu (nie VB) działa normalnie... Co właściwie było nie tak? 
W liście aplikacji były głównie te dotyczące multimediów np. flash i kodeki, choć pewnie coś przeoczyłem.
Tak czy inaczej, dzięki wielkie, mogę wracać do Javy (wolę programować w Ubuntu niż w Eclipsie).

W liście aplikacji były głównie te dotyczące multimediów np. flash i kodeki, choć pewnie coś przeoczyłem.
Tak czy inaczej, dzięki wielkie, mogę wracać do Javy (wolę programować w Ubuntu niż w Eclipsie).